Minikul week 25 “15

Het schijnt een veelvuldig voorkomende ‘aandoening’ bij 50-plussers te zijn: De leeftijd die ze zichzelf aanpraten ligt veel lager dan de werkelijkheid. Maar dat leugentje is helemaal niet erg, constateren diverse wetenschappers die er in hebben doorgeleerd.  Want hun gezamenlijke conclusie luidt aldus: ‘Een jeugdig gevoel is een levenselixer en dat mag best een leugentje om bestwil kosten.’
Natúúrlijk, business is nu eenmaal ook in de wetenschappelijke wereld business, zijn er over dit heikele onderwerp al diverse boeken verschenen. Recent is daar eentje bijgekomen van de hoogleraar geriatrie Marcel Olde(!) Rikkert. Zijn boek heet ‘Jong blijven & Oud worden’ en bevat maar liefst vijftig spelregels om je jonger te voelen terwijl je ouder wordt. Hij speelt in zijn wetenschappelijk naslagwerk een soort van ‘verouderingsspel’, met persoonlijke anekdotes en citaten van beroemdheden als sporters, acteurs, dichters, kunstenaars, economen en wetenschappers. En dat gelardeerd met onverwachte invalshoeken: van doping in bed tot de kunst van het leren verliezen en – ja ja – de man als biologische Porsche met de vrouw als een zuinig afgestelde Volkswagen. De schrijver geeft ook tips die hij zelf proefondervindelijk als heilzaam voor een betere gezondheid en stemming heeft ervaren. Zoals de suggestie om een hond te nemen, want als baasje laat je zo’n dier gemiddeld 2,5 uur per week uit. En daar kan geen sportschool of doktersadvies tegenop. Vindt hij.
Van de vijftig ‘spelregels’ citeer ik er hier vijf. Allereerst de stelling dat we niet stoppen met spelen omdat we oud worden, maar dat we oud worden omdat we stoppen met spelen. Advies dus: blijf ‘spelen’ in de vorm van een of meer hobby’s want dat geeft het leven zin. Niet alles tegelijk doen, is advies nummer twee. Want een ouder wordend brein heeft minder verwerkingssnelheid en een kleiner reservevermogen. Niet voor iedereen van toepassing is de constatering, dat wie dagelijks twintig sigaretten rookt, elke dag met vijf uur verkort en dat voor wie vijf stuks groente en fruit eet de dag twee uur langer wordt. In fasen met pensioen gaan, dus niet abrupt met werken stoppen, vermindert het risico van hart- en  vaatzieken en depressies. En tot slot: Boven je zestigste is je verjaardag een risicovolle dag, want maar liefst 15 procent zestigjarigen overlijdt op die geboortedag.
Zo kan ie wel weer, mede-senioren.
Henk Hendriks