Minikul Week 43

Elke dag zit ik, weer of geen weer want lekker droog, in de slaapkamer de mij door mijn cardioloog voorgeschreven dertig fietsminuten op de hometrainer weg te trappen. Dat doe ik voor de tv, want dan gaat de tijd sneller. Ziggo kanaal 150, Nostalgienet, heeft daarbij mijn voorkeur. Vooral de periode vlak voor en vlak na de Tweede Wereldoorlog, want die jaren zijn voor mij (nog) heel herkenbaar zijn. Ook het tempo ligt in die zwart-witbeelden beduidend lager, wat het fietsen eveneens vergemakkelijkt. Maar wat is er, en hiermee trap ik niet één maar alle open deuren in een flatgebouw in, in die relatief korte periode onvoorstelbaar veel veranderd…..

Zo zag ik onlangs op de tv hoe minister-president Joop den Uyl in december 1973 vanwege de toen heersende oliecrisis met een somber gezicht de eerste autoloze zondag aankondigde met de mededeling, dat het nóóit meer zoals vroeger zou worden. Een paar jaar eerder had Godfried Bomans, toen een van de eerste tv-persoonlijkheden, iets luchtiger maar toch, de voorspelling gedaan, dat de auto geen toekomst meer had omdat elk gezin dat zich één zo’n auto kon permitteren, al was voorzien.

Nog altijd de ‘beroemdste’ toekomstvoorspeller is de in de zestiende eeuw levende geneesheer Nostradamus, die veel rampen, oorlogen en ander onheil voorspelde die gedeeltelijk wel, maar voor een groot deel toch ook niet zijn uitgekomen. Klik zijn naam op internet aan en u ziet het bewijs. Nog steeds is er de strijdvraag of Nostradamus een nobele profeet of een ordinaire oplichter was.

Voorspellingen zijn en blijven nattevingerwerk – zèlfs de zéér wetenschappelijk vastgestelde weersverwachtingen zitten er regelmatig naast. Diep van binnen geeft me dat een prettig gevoel. In 2010 werd nog wetenschappelijk voorspeld, dat de grote uitstroom van babyboomers – zij die vlak na de oorlog zijn geboren – niet door nieuwe arbeidskrachten zou kunnen worden opgevangen, terwijl het aantal werklozen anno 2014 bijna 700.000 is. Dus dat nu opeens zwaar in the picture staande robots straks een grote extra uitstroom van mensen-arbeiders gaan opleveren, neem ik voorlopig ook maar met enige pondjes zout. Hoewel, zich uiteraard kwaliteitsmedia noemende kranten hebben al tot achter de komma uitgerekend hoeveel menselijke banen invoering van robots zullen gaan kosten. Knap hoor. Maar mijn opa zei altijd ‘Eerst zien en dan geloven.’

Henk Hendriks