Minikul Week 52

Vaste prik. Ze komen er aan het eind van dit jaar weer aan, of ze zijn er al. De Top-Tien-Lijsten met de beste van dit & de allerbeste van dat. Leuk, grappig soms, maar wát een zinloze flauwekul allemaal eigenlijk, die top-tien-noteringen die vaak door in mijn ogen vak(?)idioten worden samengesteld. Want tik op google maar eens ‘top-tien-noteringen’ in en je komt de vreemdste classificaties tegen. Vaak zijn die, dat kan haast niet anders, gebaseerd op strikt persoonlijke voorkeuren. Zoals de Nummer Een notering voor Schindler’s List in de sector Beste Biografische Films. Maar smaken & voorkeuren verschillen – gelukkig! – nu eenmaal. Dat moet vooral zo blijven anders zouden we allemaal achter dezelfde man of vrouw aanlopen.

Maar weet u, extreem voorbeeldje, wie als Nummer Een in de toptien-lijst-aller-tijden van Vrouwelijke avonturiers en ontdekkingsreizigers staat genoteerd? De Japanse Junko Tabei, een bergbeklimster die als eerste vrouw de top van de Mount Everest heeft bereikt. En van welk insect u de pijnlijkste beet kunt krijgen? Dat is de Kogelmier, waarvan deskundigen wellicht proefondervindelijk hebben ervaren (?) dat een beet van deze mij volstrekt onbekende mier gedurende 12 tot 24 uur een ‘pure intense pijn veroorzaakt, vergelijkbaar met lopen over brandend houtskool met een 8 centimeter lange roestige spijker in je hiel’.

Zo kun je nog een hele tijd doorgaan. Soms denk ik, mwâh, zou kunnen. Zoals bij de classificatie van curlen (waarbij fanatici met vegers de snelheid op het ijs van een grote schijf willen verhogen of verlangzamen) als Nummer Een in de toptien van allerlulligste sporten. Maar ook dat is weer een strikt persoonlijke interpretatie want misschien vindt ú curlen wel een geweldige sport.

Daarom besluit ik dit Minikulletje, wellicht door ‘deskundigen’ beoordeeld als ‘De Meest onbenullige column aller tijden’ met het top-tien-lijstje van Belangrijkste personen uit de wereldgeschiedenis. Op 10 staat Koning Elisabeth II, successievelijk gevolgd door Albert Einstein op 9, Shakespeare (8), Plato (7), Julius Caesar (6), Hitler op 5, Napoleon op vier, Aristoteles (3) en Jezus Christus verliest het met zijn tweede plek van Nummer Een: De bioloog annex zoöloog Carl Linnaeus.

Mijn persoonlijke top-tien-lijst van de allerbelangrijkste personen in mijn wereldgeschiedenisje ziet er echter heel anders uit. En die van u, weet ik bijna zeker, ook. Gelukkig maar…

Henk Hendriks