‘Moeten de BOR-taken door vrijwilligers gebeuren?’

Gemeente Noordenveld
RODEN – Geert Willems is de luis in de pels van politiek Noordenveld. Hij bezoek vrijwel elke politieke bijeenkomst en vormt zich vervolgens een eigen mening.
Vorige week woensdag was ik te gast op een vergadering van Gemeentebelangers. Leden van een partij, die de grootste in Noordenveld is geworden. Twee wethouders. Eentje, Henk Kosters was net verkozen tot politiek talent in Drenthe. Dat werd gevierd. De ander, Reint-Jan Auwema had de leden en ook mij bijeengeroepen. Het betrof een onderwerp, dat hoog scoort op volksraadplegingen: Het Beheer van de Openbare Ruimte (BOR)... Het groen moet netjes onderhouden worden... Nu wordt de WSW langzaam weggeschoven. Bezuinigingen uit den Haag. Reint-Jan wou het eens van een andere kant bekijken. Hij had wat bestuurders uit den Lande uitgenodigd om het licht te laten schijnen over het laten doen van BORwerk door Vrijwilligers... Dat kost minder. En je doet aan ‘Burgerparticipatie’... Dat scoort goed in deze barre tijden... Dacht Reint Jan...Ach op zich een goed idee. Deskundigen houden een praatje. De aanwezigen... het waren er een 40-tal konden vragen en opmerkingen maken. Het werd een boeiende avond. De inleiders waren een wethouder, Lydia Groot uit het Veluwse Oldebroek. Peter Lenferink, ik dacht eerst ook een wethouder, maar hij bleek een projectmanager te zijn in dienst van de gemeente Almelo. Beiden hadden ze wat summiere ervaring met vrijwilligers, die BOR-werk doen. Echter. Ook hier waren de opmerkingen uit het publiek het meest de moeite waard. Vooral over de insteek. Als je vanuit de politiek deze vorm van vrijwilligerswerk wilt aanzwengelen, dan stimuleer je dat dus van bovenop. Vrijwilligerswerk moet echter vanuit de vraag en behoefte van de inwoners zelf komen. Ik zie het al voor me. Je gaat als gemeentebestuur langs de dorpsverenigingen en vraag wie er als vrijwilliger het Groenwerk op zich wil nemen. Nee. Alleen als een groep dorpsbewoners besluit zelf een taak op zich te nemen heeft het kans van slagen. Geruime tijd geleden nam een groep bewoners in Nieuw Roden het onderhoud van hun begraafplaats in eigen beheer. Voor zover ik weet loopt dat nog steeds goed. Meer voorbeelden zijn er niet. De inleiders lieten ook wel merken, dat het resultaat daar in Almelo en Oldebroek wisselend was. De laatste gemeente heeft een opmerkelijke samenstelling. CU en SGP zijn de grootste fractie en leveren een wethouder. Inleider Lydia Groot zat er namens een plaatselijk partijtje bij. Het collegeprogram heeft wat overeenkomst met  die van Noordenveld. Het heet: Samen Verantwoordelijk... Dat lijkt wel wat in de geest op “Nij Naoberschap”... In zo’n politieke constellatie is van bovenaf opleggen van vrijwillig werken in de BOR kennelijk eenvoudig te regelen. Ik stel me voor. Te weinig bereidheid tot werk? Dan stuur je d’r een paar ouderlingen op af... Zo geregeld.. In Almelo zijn de vrijwilligers er in de stad zelf er niet bij de haren bij te sleuren. In de omliggende dorpjes ligt het wat anders. Aldus Lenferink.
Moeten de 40 WSWers in Noordenveld nu vrezen, dat hun werk op termijn door vrijwillige dorpelingen wordt overgenomen. De kwaliteit, die de mensen van nu nog Novatec leveren is van goed niveau. Ze worden door de chefs goed begeleid. Niks mis mee. Bovendien is er dit jaar nog een welkome injectie van € 50.000 in de vorm van een motie (Smeenge Gemeentebelangen) toegevoegd. Je kunt veel van Alex Wekema (wethouder PvdA) zeggen, maar hij is druk bezig zijn verantwoordelijkheid als gemeente Noordenveld te nemen in de BOR. Op de duur Novateccers zonder werk? Dan maar gewoon deze mensen in dienst nemen. Ik hoop dat hij zijn poot stijf houd.
Nee deze boeiende bijeenkomst van Gemeentebelangers maakte goed duidelijk, dat het niet zo’n vaart loopt, met het verdringen van WSW werkers door Vrijwilligers. Ik voorspel dan ook, doordat ik goed luisterde wat deze achterban opmerkte, dat daar echt niet het accent op komt te liggen. Voornaamste aangeleverde idee om mensen vrijwillig en gratis in het groen actief te laten zijn is platte bezuiniging. Dat bleek maar al te zeer. Maar... er breken betere tijden aan. Als je de regering en het Centraal Planbureau mag geloven. Er is weer groei geconstateerd! Maar ja... er komen ook verkiezingen aan. Landelijke. Ik heb niet het idee, dat de partijen die Bezuinigingen als het Nationale Evangelie beschouwen door de kiezer worden afgestraft. Integendeel. Er breken andere tijden aan. Boeiende tijden...
 

UIT DE KRANT