Mollige dames, bijzondere huisjes en andere kunst van keramiek in ‘t Rashuys

RODERESCH – Weer een nieuwe expositie in ’t Rashuys! Nadat voorzitter Janneke Palmen aankondigde het buurthuis in Roderesch ook als galerie te willen benutten, heeft ze inmiddels al een aardig lijstje van kunstenaars die maar wat graag hun kunsten tentoonstellen in het fraai verbouwde dorpshuis aan de Giezenstraat. Nu is het de beurt aan Géa Rouw. Ze boetseert de meest prachtige beelden van voluptueuze dames in bikini of badpak, maakt karakteristieke huisjes en vogels. Terra Artes, noemt ze haar kunst die ze voornamelijk creëert van ‘chamotte klei’, klei van een aardeachtige kleur. De expositie is de komende drie maanden te bewonderen in het atrium van ’t Rashuys.

Ze heeft haar eigen atelier in Nieuw-Roden, met uitzicht over het Steenbergerveld. Een absolute inspiratiebron voor de kunstenares, dankzij de dieren die er rondscharrelen en vliegen, vertelt ze. De beelden van Géa zijn eigentijds, opvallend, uniek en karakteristiek. Sommige huisjes zie je zo in een smal Italiaans straatje staan. Ook een inspiratiebron van Géa trouwens: Italië. “Zo ben ik laatst in Chique Terre geweest, waar de huizen allemaal stijf tegen elkaar  tegen een bergwand zijn gebouwd. Daar moét ik iets mee”, vertelt de kunstenares die toen ze 9 jaar geleden voor het eerst een homp klei in handen kreeg onmiddellijk wist wat ze wilde: iets scheppen uit klei. Ze ging op les, volgde workshops en opende haar eigen atelier in Nieuw-Roden. Mollige dames werden haar handelsmerk. Het bijzondere is, dat de kunst van Géa nog een diepere laag heeft. Ze spelen namelijk een hoofdrol in de praktijk die Géa samen met haar echtgenoot (psychosociaal-therapeut en mediator) aan huis heeft. “Hij helpt echtparen zie om wat voor reden dan ook even in de knoop zitten. Een apk’tje voor je huwelijk”, grapt de kunstenares. “We ontvangen echtparen voor een heel weekend. Dat sluiten we af met een opdracht: samen een beeld maken.”

Naast haar eigen kunst verzorgt Géa ook workshops en cursussen. Meer informatie daarover is te vinden op haar website: www.terra-artes.nl. Nieuwsgierig naar het werk van Géa én dat van haar cursisten? Doe dan binnenkort even een bezoekje aan ’t Rashuys. En lijkt je het leuk om de kunstenares persoonlijk te ontmoeten, moet je dit even noteren: op 23 oktober en 20 november is ze van 14:00 tot 17:00 uur zelf aanwezig in de galerie in Roderesch. Giezenstraat 3 Roderesch