‘Mooi om te zien waar we met elkaar toe in staat zijn’

Volksvermaken-voorzitter Lammert Kalfsbeek blikt terug én vooruit

RODEN – Volksvermakenvoorzitter Lammert Kalfsbeek kijkt tevreden terug op de activiteiten van afgelopen jaar. Al zorgde de laatste – de Weihnachtsmarkt- nog wel voor wat hectiek door het plotselinge besluit de markt vanwege de stormachtige weersvoorspellingen naar binnen te verkassen. Geen kleine operatie, maar het ging de ervaren club uitstekend af. “Mooi om te zien waar je toe in staat bent met elkaar.” In gesprek met Kalfsbeek over de laatste én de eerst volgende activiteit van de Volksvermakers.

Het was zeker even een dingetje, toen de ook de KNMI in Eelde de Volksvermakers bevestigde dat het er niet zo florissant uitzag met het weer op de dag van de Weihnachtsmarkt. “Dinsdagavond hebben we de eerste lijnen uitgezet om de markt naar binnen te halen. We hebben bij de Postwagen en Onder de Linden gepolst of er ruimte was. Dat bleek het geval. Toen het vrijwel zeker was dat we te maken kregen met harde wind, hebben we de knoop doorgehakt. Geen standhouder zit te wachten op klapperende marktkramen. Van de 57 standhouders hebben we er 54 meegekregen. Dat is behoorlijk veel, vind ik. In plaats van vier meter moesten ze het doen met een marktkraam van twee meter. Meer ruimte was er niet. Gelukkig vond niemand het een probleem. In zo’n situatie moet je snel schakelen, denken in mogelijkheden. Ook de ijsbaan achter in de zaal bij Onder de Linden was een succes. Of we niet bang waren dat de veiligheid in het geding kwam? Nee. Beide zalen beschikken over een behoorlijk aantal nooddeuren aan de zij- en achterkant. We kijken met een goed gevoel terug op een geslaagd plan-B. Er zijn toch zeker een paar duidend man op af gekomen. Zelfs en familie uit Almere, die speciaal voor de overdekte kerstmarkt naar Roden kwam.” Toch denkt de voorzitter er niet aan om een gewoonte te maken van een kerstmarkt onder dak. “Het zal altijd een plan-B blijven. De sfeer die je buiten hebt, daar kan niets tegenop. Bovendien zorgt het voor meer verbinding.”

Dit jaar bestaat de Volksvermaken Roden 80 jaar. Zeker een moment om even bij stil te staan, laat Kalfsbeek weten. “Halverwege maart bestaan we 80 jaar. Dan houden we ook onze algemene ledenvergadering. Wat we precies gaan doen is nog niet bekend, maar het zal in ieder geval iets rondom het Concours Hippique zijn. Dat is waar we mee begonnen zijn. Het concours bestaat dit jaar 75 jaar. Daar willen we iets mee doen. Groots uitpakken, meer sfeer. Maar goed, de exacte plannen moeten we nog smeden.” Tijdens de algemene ledenvergadering worden ook de drie nieuwe Volksvermakers officieel geïnstalleerd. Wim Oosterhuis, Roy Steendam en Irwig de Vos draaiden dit seizoen al mee, vanaf maart treden ze toe tot het bestuur. “Daar zijn we ontzettend blij mee. Volksvermaken is een trein die door blijft denderen. Tijd om even te stoppen is er niet. Zij zijn er zo ingesprongen.”

De club focust zich nu op de allereerste activiteit van dit jaar: Neutje schieten in Café Onder de Linden. Een mooie traditie vindt de voorzitter. “Een traditie die we zeker in stand moeten houden. Neutje schieten is voor alle leeftijden. Kinderen komen eropaf, ook opa’s en oma’s doen mee. Dat blijft bijzonder.”