Motorclub Marum en Omstreken

sportlight

 NK wedstrijden met regionale inbreng

MARUM – Na een onderbreking van een jaar – vorig jaar werd door omstandigheden afgezien van een NK-wedstrijd en werd een Koningscross voor lokale coureurs georganiseerd- houdt de Motorclub Marum en Omstreken op Koningsdag 27 april een motorcrossevenement met wedstrijden die meetellen voor het Nederlands kampioenschap van de KNMV.

Het beloven op voorhand al zeer spannende en boeiende races te worden. Het bestuur van MCMO is er namelijk in geslaagd om de meest aansprekende races uit het kampioenschap aan de start te krijgen. Zo kan er genoten worden van races in de NK Jeugd 125 CC, NK MX 2 en MX2-Inters, NK MX1 en MX1-Inters, Cup MX2 en Cup MX1. In alle klassen zullen rijders uit de regio actief zijn, bijzonder leuk natuurlijk voor het publiek. Nieuw is dit jaar dat er bij de KNMV voor een aantal lokale clubhelden een wildcard is aangevraagd. Bij toestemming zullen Kevin Kuipers uit Marum en Jeroen Achttien uit Jubbega gaan strijden bij de NK jeugd 125 CC. Herman Bies uit Jonkersvaart en Jasper Drijfhout uit Feerwerd zullen zich proberen te kwalificeren in de Cup MX2.

De trainingen voor de wedstrijden op circuit Trimunt (gelegen aan de Kloosterweg 4 in Marum) beginnen om 9.00 uur. De eerste wedstrijd staat gepland om 11.40 uur en gelet op het aantal starts is het einde van de wedstrijden te verwachten rond 18.00 uur,een mooie en ongetwijfeld spannende motorcrossdag dus.

MCMO Marum is een roemruchte club. Vrij snel na het einde van de Tweede Wereldoorlog waren er in Marum een aantal mensen die hun in de oorlog verstopte motoren te voorschijn haalden die voor zakelijk en woon werkverkeer gingen gebruiken. Ook werden al vrij snel toertochten gehouden en werd over het oprichten van een motorclub gesproken. Op 15 maart 1946 werd daartoe besloten en was de Motorclub Marum en Omstreken geboren. Het allereerste bestuur bestond uit Th. Hiemstra, H.J. Posthumus, T.G. Kram, H, van der Schaaf en K.Folmer. de club werd lid van de Koninklijke Nederlandse Motorrijders Vereniging en de statuten kregen Koninklijke goedkeuring. Volgens deze statuten stelt de vereniging zich ondermeer ten doel het organiseren van evenementen zoals motorterreinwedstrijden en betrouwbaarheidsritten, alsmede het houden van clubtochten en toerritten. Op 12 oktober 1946 werd de eerste motorterreinwedstrijd gehouden met vele deelnemers en heel veel publiek. Inmiddels heet motorterreinwedstrijd ‘gewoon’ motorcross. De MCMO organiseert ze nog steeds meerdere keren per jaar op het welbekende Trimunt. In de loop der jaren organiseerde de club ook betrouwbaarheidsritten onder de naam Bakkeveenrit en twee keer de tweedaagse KNMV kampioensrit. Een aantal jaren geleden veranderde de betrouwbaarheidsrit in Enduro. MCMO was in zowel 1982 als 1983 betrokken bij de organisatie van de Internationale Motor Zesdaagse en een ander hoogtepunt is het feit dat in 1949 een aantal leden deelnam aan de internationale rally naar Castellazzo Bormida in Italie.

Vanaf 1983 organiseert de M.C.M.O. jaarlijks VMC-ritten voor deelnemers op veteraanmotoren (motoren gebouwd voor 1 januari 1914). Ook kan in de klasse voor zogenaamde classic-bikes(motoren gebouwd voor 1 januari 1970) worden mee gedaan. Deze zogenaamde Marum-rit wordt elk jaar gehouden op de derde zondag van juli en de Drogehamrit op de tweede zaterdag in september. MCMO is dus een club met en van traditie. Niet meer weg te denken in elk geval uit motorcrossland. Bijzonder is verder zonder meer de honkvastheid van de bestuursleden. Tijdens de laatste jaarvergadering bijvoorbeeld, werden Simon Hulshoff en Arend Bron extra in het zonnetje gezet. De reden? Hulshoff hanteert al 25 jaar de voorzittershamer en Bron is al 27 jaar algemeen bestuurslid.

Op Koningsdag dus maar Trimunt. MCMO biedt dit dagvullende programma voor acht euro voor volwassenen, inclusief programmaboekje, Jeugd betaalt maar drie euro. De route naar het circuit is vanaf de A7 bewegwijzerd.

Motorclub Marum en Omstreken
Locatie: Trimunt (Kloosterweg 4, Marum)
Bestuur: Simon Hulshoff, Herman Warris, Kees Tuinstra, Wietze Westerhuis, Evert Krans, Arend Bron en Gerard Strikwerda.
Info:
www.mcmarum.eu