‘Naast niet roken is regelmatig bewegen het belangrijkst’

Afbeelding
actueel

Huisarts Marijke Olthof en leefstijlcoach Dorien van Bommel over gezond ouder worden

RODEN – Meestal gaan mensen pas naar de huisarts wanneer ze een probleem hebben. Trekken niet eerder aan de bel dan wanneer ze klachten hebben. Zonde, vindt huisarts Marijke Olthof van Huisartsenpraktijk Mantingh in Roden. Want je kunt heel veel doen om klachten te voorkomen. Door niet te roken en regelmatig te bewegen bijvoorbeeld. Daar valt de meeste winst in te  boeken, stelt de huisarts. Leefstijlcoach Dorien van Bommel beaamt het verhaal van Olthof. De secretaris van Roden Fit en Gezond begeleidt wekelijks een aantal wandelgroepen.
Marijke Olthof gaat het gesprek aan met cliënten. Ze voelt zich verantwoordelijk om iemand te wijzen op de gevolgen van roken. Maar helaas is het huisartsensysteem ingericht op ‘achter de feiten aanlopen’, vertelt ze er vlot achteraan. “Als mensen in de praktijk komen is er al iets aan de hand. Het grootste voordeel is in het begin van je leven te behalen. Door niet te beginnen met roken en regelmatig laag intensief te bewegen boek je al gezondheidswinst. Dat is voor iedereen bereikbaar. Het idee leeft dat je naar de sportschool moet voor meer beweging. Dat is helemaal niet nodig. Je kunt zelf snel iets doen om je gezondheid een boost te geven. Liever elke dag een stukje wandelen dan een keer per week naar de sportschool. Wandelen is goed voor de bloeddruk. Doordat je regelmatig beweegt past je lichaam zich aan. Er ontstaan nieuwe haarvaatjes, waardoor je een betere doorbloeding krijgt.  Dat heeft een gunstig effect op je bloeddruk en cholesterol. Dat geldt trouwens voor alle leeftijden. Ook iemand van 80 kan weer fit worden.” Naast niet roken is bewegen het belangrijkst. Wetenschappelijk bewezen volgens Olthof. “Natuurlijk, gezonde voeding is ook belangrijk. Door verantwoord te eten kun je zeker accenten leggen. Maar je kunt je cholesterol beter naar beneden krijgen door te bewegen dan door gezond te eten. Liever een paar kilo te zwaar dan niet bewegen of roken. Een BMI tussen de 25 en 28 is niet meteen schadelijk voor de levensverwachting.”
Behalve dat bewegen gezond is, motiveert het ook, weet leefstijlcoach Dorien van Bommel. “Gezellig samen zijn is een belangrijk aspect, merk ik bij mijn wandelgroepen. Je gaat eenzaamheid te lijf. En actief zijn motiveert om nóg vaker te wandelen of de fiets te pakken. Afstanden worden relatief kleiner. Ik begeleid twee groepen, op dinsdagavond en donderdagochtend. Op donderdag doen er gemiddeld zeventien wandelaars mee. Een behoorlijke groep. Ik had krimp verwacht in het najaar, maar dat is niet gebeurd. Dat zegt veel. Het is ook heel gezellig: we beginnen altijd met een kop koffie bij Onder de Linden. Het leuke is dat iedereen kan aanhaken, ongeacht niveau. Je wandelt namelijk op je eigen tempo. En de snelle wandelaars laat ik vaak een extra lus lopen. Gemiddeld lopen we een route van vijf kilometer. In het voorjaar starten we weer met nieuwe wandelgroepen en ter afsluiting gaan we op 28 september samen met de bus naar Den Haag om daar te wandelen. Een route van 3 of 5 kilometer, voor iedereen toegankelijk. Zelfs met een rollator prima te doen. Je kunt er ook voor kiezen om 15, 20 of 25 kilometer te lopen, routes die ook over het strand gaan. Daar gaan we straks  voor trainen!”
Nog een tip van Marijke en Dorien: klein beginnen. Doe wat je vol kunt houden, luidt het advies. “Begin 1 keer per week na het avond eten met een klein blokje om. Daarna kun je het intensiveren. Te veel en te lang kan overbelasting veroorzaken of je kunt gedemotiveerd raken, dan heb je nog niets bereikt. Als het lekker voelt gaat het vanzelf. En wat betreft eten: doe het als de Japanners; eet je voor 80 procent vol.”
 
 

UIT DE KRANT