‘Natuurlijk gaan we heftige dingen zien. 1 op de 8 baby’s sterft’

|
| Foto: |
actueel

Verloskundigen Sanne Frieling en Henriëtte van Wijk aan de slag in Oeganda

RODEN – Als ‘senior-midwives’ zijn ze uitgenodigd door het Kumi Hospital in Oeganda: verloskundige Sanne Frieling en collega en vriendin Henriëtte van Wijk. Van 28 november tot 20 december gaan ze aan de slag als vroedvrouwen in het Oegandese ziekenhuis én om les te geven over onderwerpen als reanimatie, hygiëne en nabloedingen. “Spannend, een uitdaging om nu ook life aan het werk te gaan”, vindt Sanne die al eerder eens voor een congres over verloskunde in Zuid Afrika was.

Koffers vol spullen hebben de dames al op laten sturen naar Oeganda. Kraampakketten, vaccinatiemateriaal, weegschalen, verbandtrommels en jongenskleding. Dat laatste is voor een project van Lenneke, vrouw van een Oegandese man. Lenneke is bevallen bij Ma Lune. Zij vangt daar jongens op tussen 10 en 15 die op straat leven en geen ouders meer hebben. ‘Hard Vision’, heet het project. Nu al hebben de dames zo’n 4000 euro bij elkaar geharkt voor beide doelen. Het idee om samen de reis te maken en aan de slag te gaan voor het goede doel, ontstond een half jaar geleden, toen Henriette besloot dat ze er even tussenuit moest. Nare omstandigheden. Even weg van hier. En er was maar één iemand met wie ze de uitdaging aan wilde gaan: haar allerbeste mattie Sanne.

De vriendschap van de vrouwen is bijzonder. Ze kennen elkaar via hun beide oma’s, die nichten zijn. “Ik werd uitgeloot voor de studie verloskunde aan de Kweekschool voor vroedvrouwen in Amsterdam”, begint Sanne. “Ik weet het nog goed. Zei mijn oma: ‘weet je dat Henriette van tante Koosje is ingeloot? Vond het meteen een stomme trut. Maar goed, een jaar later zat ik er wel bij. We bleken het ontzettend goed met elkaar te kunnen vinden. Dezelfde genen hebben we. Onze levens lopen gelijk op, in bijna alles. Zij deed mijn bevallingen, ik die van haar. We vieren het leven samen. Toen ze vroeg of ik mee wilde naar Afrika, zei ik onmiddellijk ja. Dat ze zo snel een project vond om mee aan de slag te gaan had ik niet verwacht. Toen moest er ineens een hoop geregeld worden. Spannend vind ik het zeker. Ik ga waarschijnlijk dingen doen die je hier als verloskundige niet mag. Stuitbevallingen of een bevalling van een tweeling bijvoorbeeld. Die dragen we hier over aan de gynaecoloog. Maar die is daar niet. En ja, ik zal ook dingen zien die ik nog niet eerder heb meegemaakt. Dat houdt me wel bezig. 1 op de 8 baby’s sterft. En soms overleeft ook de moeder de bevalling niet. Dat is heftig.”

Dat nagenoeg alles er anders aan toegaat in Afrika op zorggebied, maakt het verhaal van Sanne nog eens duidelijk. “Zo rond de 8e maand van de zwangerschap bivakkeren veel vrouwen rond het ziekenhuis, in de hoop dat ze geholpen worden. Ze hebben vaak geen benul hoe lang ze nu precies zwanger zijn. Vaak betekent het: geen geld, geen hulp”, weet Sanne. Om er zeker van te zijn dat we kunnen werken met goede materialen, sturen we nu alvast zoveel mogelijk op. Wat er wel en niet is, weten we niet. Contact is lastig. Doet de aggregaat het niet, betekent dat simpelweg geen mail.” Het andere project dat de dames gaan bezoeken met geld en spullen is Hard Vision, opvang van straatjongeren. “Koffers vol jongenszomerkleding in de maten 140 tot 176 hebben we al opgestuurd. Verder nemen we oude Nokia mobielen mee en een paar WakaWaka-lampen.”

21 november: Van kraam tot kleuterbeurs

De 4000 euro wisten de dames bij elkaar te sprokkelen door activiteiten te organiseren. “We hebben al een ruilbeurs en een benefietconcert gehouden. En voor 21 november staat de ‘Van kraam tot kleuterbeurs’ op de planning. Dat doen we in kindercentrum ‘De Jonge wereld’ in Leek. Echt, dat gaat heel leuk worden. Er is iemand die terplekke kleding kan bedrukken. Dus, wil iemand de naam van z’n kleine spruit op een romper of een shirt, dan kan dat! Bovendien hebben we heel veel leuk speelgoed verzameld. Dus voor goedkope sinterklaascadeaus moet je ook bij ons zijn”, lacht de vroedvrouw die de 21e ook fotoshoots doet van kinderen met kerstmutsen. “En we geven verschillende workshops over peutervoeding, opvoeden, babymassage en pijnbestrijding. Meedoen kost 5 euro voor een uurtje. Daarvan gaat 2,50 naar het goede doel”, weet Sanne die er persoonlijk voor zorgt dat het geld goed besteed wordt. “We willen de lokale ondernemers erbij betrekken. We gaan bijvoorbeeld terplekke koelkasten kopen om medicatie in te bewaren.” Dat het projectje wordt waar we meer van gaan horen, is zoveel als zeker. Er gaan namelijk twee documentairemakers mee om het werk van Sanne en Henriette vast te leggen. “Er wordt een film van gemaakt. Nu al zijn er goede doelen in geïnteresseerd. We weten nog niet precies wat we daar mee willen, dat zien we nog wel. Nu eerst de laatste voorbereidingen rond maken en dan gaan we. Ik heb er zin in!” Sanne en Henriëtte zijn te volgen via de speciale Facebook-pagina: www.facebook.com/verloskundigennaarOeganda

|

UIT DE KRANT