‘Natuurlijk spelen is momenteel erg hip’

Roden opening speelveld tonkensven-7

Roden opening speelveld tonkensven-6Roden opening speelveld tonkensven-5Roden opening speelveld tonkensven-4Roden opening speelveld tonkensven-3Roden opening speelveld tonkensven-2

Roden opening speelveld tonkensvenPrachtige nieuwe speelplaats in de Vijfde Verloting

RODEN – Je hebt speeltuintjes en speelplaatsen. Een speeltuintje is niet meer dan een wipwap, een schommel en een paar wipkippen. De vernieuwde speelplaats in de Vijfde Verloting is van een heel ander kaliber. Woensdagmiddag werd die speelplaats geopend door wethouder Reint Jan Auwema. ‘Natuurlijk spelen is momenteel erg hip’, liet de wethouder weten. De naam van de speeltuin is overigens sinds woensdag ‘Splash’, bedacht door Kim Corman. De naam werd in een boom gebrand.

Vroeger wist je als kind niet beter. Bij gebrek aan alternatieven vermaakte je je in de sloot en in het zand. Speelde je met water en kwam je standaard met groenen knieën thuis. Gaandeweg werd dat minder. Kinderen speelden amper nog buiten, helemaal toen de spelcomputer z’n intrede deed. Stukje bij beetje keert nu toch de drang naar ‘natuurlijk spelen’ terug, ook omdat steeds meer ouders het gebruik van de XBoX en iPad wat aan banden leggen. Een uurtje per dag is voor veel vaders en moeders tegenwoordig wel genoeg. De vernieuwde speelplaats in de Vijfde Verloting brengt dat natuurlijk spelen nog nadrukkelijker terug. Met succes, want al voor de officiële opening van afgelopen woensdag werd gretig gebruik gemaakt van Splash. Ook door kinderen van ver buiten de Vijfde Verloting.
‘ Tot afgelopen zomer lag op deze locatie een gewone vijver met daaromheen wat speeltoestellen’, liet Auwema weten. ‘Ook mooi, maar de buurt kon er alleen maar naar kijken, of wat vissen. Omdat de speelplaats op de lijst stond om opgeknapt te worden, hebben we de wijkbelangenvereniging gevraagd het voortouw te nemen voor de herinrichting. Een enthousiaste groep is samen met de ontwerper aan de slag gegaan. Natuurlijk spelen is in en vanwege de goede ervaringen met andere voorbeelden in Noordenveld is het water dus ook gebruikt als speelelement.’
Auwema bereikte met een vlot de andere kant van het water, en daarmee was de speeltuin officieel geopend. Auwema liep daarbij bijna een nat pak op, want het vlot was net aan bestand tegen zoveel mensen die bovendien nogal bewogen. Gelukkig bleef het voor Auwema bij een paar natte broekspijpjes, pijpjes die door de volgende fietstocht naar Peize weer aardig opdroogden.

Splash heet de speeltuin dus. De naam kwam uit de koker van Kim Corman, die daar door Auwema voor beloond werd. Ook was er een prijsje voor Aleid Hazenberg. Zij was het leukst verkleed gekomen. Water en natuur dus. In de afgelopen dagen bleek al dat dit voor de kinderen een leuke uitdaging is. Misschien kan Noordenveld in samenwerking met de wijkbelangenverenigingen meer van dit soort plaatsen realiseren. De moeders nemen de groene knieën en de natte sokken op de koop toe.