Negen Koninklijke Onderscheidingen in Leek

Leek lintje Heer Veenstra-3

LEEK – Burgemeester Berend Hoekstra van de gemeente Leek reikte vrijdag liefst negen Koninklijke Onderscheidingen uit. Veel, zeker gezien het feit dat tegenwoordig steeds vaker eerder in het jaar lintjes uitgedeeld worden en lang niet altijd meer gewacht wordt tot Koningsdag.

Jelle Veenstra uit Leek werd benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau. Veenstra was van 1978 tot 1990 raadslid van de gemeente Groningen. Bovendien was hij van 2005 tot maart 2014 raadslid van de gemeente Leek. Sjoerd Steenbergen uit Enumatil werd Lid in de Orde van Oranje Nassau. Steenbergen is vanaf 1998 vrijwilliger bij kerkelijke stichting Dorcas in Andijk. Hij zamelt kleding in, coördineert de voedselinzameling en regelt de transporten. verder is hij vrijwilliger bij Dorpsbelangen Enumatuil en vrijwilliger bij Stichting Vrienden van het Ouderenwerk. Grietje Steenbergen-Dijkema uit Enumatil werd ook al Lid in de Orde van Oranje Nassau. Zij is ook vrijwilliger bij Dorcas en is coördinator van de Algemene Nederlandse Gehandicapten Organisatie en vrijwilliger bij Stichting Vrienden van het Ouderenwerk. Derk Feenstra uit Lettelbert is voortaan ook Lid in de Orde van Oranje Nassau. Hij was eigenaar van een assurantiekantoor en bekleedt vanaf 1988 diverse functies binnen voetbalvereniging Pelikaan S in Oostwold. Hij was van 1988 tot 2000 clubscheidsrechter en van 2000 tot 2005 voorzitter. Verder zette hij zich in voor de kleuterschool in Oostwold, OWK in Oostwold, Dorpsbelangen, de Gaveborg en De Zijlen.
Stoffer Helmholt uit Lettelbert werd benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau. Hij was van 1986 tot 1994 wethouder/raadslid en van 1994 tot 1996 raadslid van de gemeente Grootegast, van 2006 tot maart 2014 was hij raadslid in de gemeente Leek. Jan Karst Veldsema uit Leek werd Lid in de Orde van Oranje Nassau. Veldsema was van 1978 tot 2002 vrijwilliger bij de Gereformeerde Kerk Vrijgemaakt in Leek. Verder heeft hij zich op regionaal niveau als deputaat beziggehouden met het assisteren van hulpbehoevende kerken. Ook was hij lid van de cliëntenraad van woonzorgcentrum het Zonnehuis in Zuidhorn en is hij betrokken bij SeniorWeb Leek. Voorts is hij vrijwilliger bij Vluchtelingenwerk Nederland. Hij begeleidt vluchtelingen tijdens hun asielprocedure in verschillende asielzoekerscentra. Truus van Faassen-Beijer werd ook al Lid in de Orde van Oranje Nassau. Zij is voor muziekvereniging Concordia in Zevenhuizen vrijwillig werkzaam geweest als instructielid, maker van kleding, bestuurslid, crewlid, vlaggenmaker, lid van de koffiecommissie, wasdame en lid van de jubileumcommissie. In het verleden was zij ook bestuurslid, leidster en organisator van Christelijke Sport- en Jeugd Vereniging Turnlust. Johanna Snier uit Zevenhuizen is nu ook Lid in de Orde van Oranje Nassau. Ze is vrijwillig actief als beheerder van de ledenadminstratie van het kerkelijk bureau van de PKN-gemeente Zevenhuizen. Daarnaast bezorgt zij het kerkblad bij de bewoners van Vredewold in Leek en is zij organisator van het evenement ‘Zingen in Zevenhuizen’. Verder is ze secretaris van de vakantie Bijbelclub, lid van de gebedsgroep van de PKN-gemeente Zevenhuizen en secretaris van de stichting ‘Uit Uw Hand’, voor de verspreiding van het evangelie. Ook Henk Smit uit Leek is sinds vrijdag Lid in de Orde van Oranje Nassau. Hij was eigenaar van het SRV-familiebedrijf. Zijn zoon heeft het bedrijf overgenomen. Tot op heden helpt hij zijn zoon zes dagen per week bij de werkzaamheden. Hij voorziet de grootgebruikers van boodschappen. Voorts is hij actief voor de plaatselijke kerk, oprichter en nog steeds nauw betrokken bij het Christelijk Mannenkoor Leek, vrijwilliger bij De Zijlen en begeleider van een cliënt van de Lindenhoeve. Ook niet onbelangrijk: Smit staat altijd klaar voor vrienden en buren.

norg ko auwema 01

roden ko perdok 1