‘Nergens vind je zóveel verschillende landschappen’

onlanden-arjan

RODEN – Noordenveld. Een van de weinige gemeenten in Nederland met zóveel biodiversiteit, volgens Staatsbosbeheer. Bijna nergens vind je zoveel verschillende landschappen als in Noordenveld. Zullen we er even een paar noemen? Beekdalen, hoogveen, esdorpenlandschap, cultuurhistorischlandschap in het Noordscheveld, de Koloniën van Weldadigheid in Veenhuizen, het oerbos Norgerholt en de Onlanden. Pareltjes zijn het. Tel daar 17 campings, 10 minicampings, 2 bungalowparken, 25 bed & breakfast’s en 9 hotels bij op, en er is geen toerist meer die zich hoeft te vervelen in Noordenveld. “Het is alleen amper bekend bij recreanten. En zelfs niet bij onze eigen inwoners”, zegt wethouder Reint Jan Auwema. “Misschien zijn we nog wel onontdekt.”

Waarschijnlijk niet het allereerst waar je aan denkt bij het boeken van je vakantie of het plannen van een dagje uit, de gemeente in de kop van Drenthe. Toch valt in deze gemeente veel meer te beleven dan je in de eerste instantie denkt. Zowel op cultuurhistorisch vlak, als op natuurgebied. En dat valt voornamelijk te danken aan onze ‘Drentse bescheidenheid’, volgens Auwema. “Je hoort ons niet zo snel roepen waar we goed in zijn. Dat zouden we best eens wat meer mogen doen. Door meer mee te liften met organisaties als Marketing Drenthe. Of de Kop van Drenthe. We hebben natuurlijk evenementen met bovenregionale uitstraling als de Worteldagen, de Fiets4Daagse, De Slag om Norg, de Lus van Roden en uiteraard de Rodermarkt. Maar Noordenveld heeft nog zoveel meer unieks te bieden. Bijzondere verhalen van Terheijl. We hebben de Zwatendijksterschans. En de historie van Mensinghe. Misschien zijn we nog wel onontdekt.”

‘Een tip: f+iets eens over de Roderwolderdijk’

Zelf is de wethouder groot liefhebber van het Fochteloërveen, het natuurgebied dat behalve in Groningen en Friesland ook voor een deel in Noordenveld ligt. “Wist je dat er kraanvogels leven?” Ook een kwetsbaar gebied, zegt Auwema. Zeker geen plek waar je tienduizenden toeristen doorheen moet laten jakkeren. “Maar een aanrader is het wel. Wat trouwens ook zeker geldt voor de Onlanden, de voortuin van de stad Groningen. Een betrekkelijk nieuw natuurgebied aan de noord- en zuidkant van de gemeente. Zal ik eens een tip geven? Fiets eens over de Roderwolderdijk. Echt, je weet niet wat je ziet. Zó mooi. We zitten erover na te denken op welke manier we de stad hierbij kunnen betrekken. Ik ben ervan overtuigd dat we nog veel meer mensen kunnen trekken naar dit gebied.

‘Economische effect is enorm’

Een paar cijfertjes. Noordenveld boekte vorig jaar ruim 200.000 hotelovernachtingen. Even ter vergelijk: de stad Groningen noteerde er ruim 400.000. Niet heel gek toch, voor een gemeente die nauwelijks aan toeristische promotie doet? Bovendien werken er 1100 Noordenvelders in de toeristische sector. “Toerisme wordt in onze gemeente best onderschat. Terwijl er ondernemers zijn die het hier bovengemiddeld doen. Maar bijna niemand weet het. Camping de Norgerberg is daar een mooi voorbeeld van. Zij zijn uitgeroepen tot beste RECRON-ondernemer van Nederland. Wekelijks verblijven daar tussen de 750 en de 1000 mensen. Het Fjordenpaard in Een is volgens het publiek de beste groepsaccommodatie van het land. En het Gevangenismuseum het leukste kindermuseum. Nu zijn het Bospaviljoen en Cuisinerie Mensinge genomineerd voor de Beste Horecaverkiezing 2015. Daar zijn we natuurlijk hartstikke trots op. Bovendien is het economische effect is enorm. Iedereen profiteert daarvan mee. Ook indirect. De fietsenwinkel, de bakker en de slager om de hoek. En wat ook een geweldige ontwikkeling is, is dat de Koloniën van Weldadigheid op weg zijn naar de Werelderfgoedlijst van UNESCO voor 2018. Zeker voor de dag- en verblijfsrecreatie zal het een flinke boost opleveren. Wij gaan bekijken hoe we als gemeente bestaande ondernemers ruimte kunnen bieden om verder te groeien.”

Nog een paar leuke trekkers in Noordenveld om het hoofd én lijf koel te houden: het Ronostrand, het Leekstermeer en het Molenduinbad. Het zwembad in Norg trekt jaarlijks een slordige 100.000 bezoekers, weet de wethouder te vertellen. “Het overdekte bad heeft een aantrekkingskracht voor de hele regio”, weet Auwema om vervolgens bij zijn paradepaardje uit te komen: de sport met 2 wielen en een stuur. Fietsen. Wielrennen. ATB. “Er gebeurt verschrikkelijk veel op wielergebied. Neem het Wielerweekend Roden, de Wielermeerdaagse, de profkoersen en de vele ATB-tochten met honderden deelnemers. En niet in de laatste plaats onze jongste primeur: de Red Bull Kop over Kop ploegentijdrit die op 11 oktober gereden gaat worden. We denken erover om natuurbelevingspad aan te leggen door de Norger bossen. En 6 vaste ATB-routes. Ik verwacht dat beide initiatieven in 2016 concreet worden. Ik durf wel te zeggen dat de organisatiekracht in onze gemeente ongekend is. Dankzij de inzet van onnoemelijk veel vrijwilligers bruist Noordenveld! Wat mij betreft is het voor iedere Nederlander een gemiste kans als ze niet minimaal één keer op vakantie in Noordenveld zijn geweest.”