Nieuw elan voor Koningsdag in Roden

Roden kleurt Oranje

RODEN – Nog steeds is het wennen. Aan de naam Koningsdag. Op woensdag 27 april is het weer zover en kleurt Roden weer Oranje. De Oranje Stichting Roden is er in geslaagd stappen te zetten en biedt Roden en omgeving een gevarieerd programma met behoorlijk wat nieuwe elementen. ‘We hebben weer een volwaardig bestuur en dus hebben we stappen kunnen maken’, zegt voorzitter Sieny Mulder.
De afgelopen jaren was het voor het kleine handjevol bestuursleden dat er was amper te doen om een goed programma neer te zetten. Gek genoeg lukte dat wel. Wat echter logischerwijs niet lukte, was om nieuwe elementen toe te voegen. Daarvoor ontbrak simpelweg mankracht en tijd. De Oranje Stichting Roden heeft nu echter weer een volwaardig bestuur. Met Mulder als boegbeeld en met Esther Smit, Rika Apol, Ina Kuipers, Fikre Forsido, Willy Rijnberg en Woudy ten Cate als enthousiaste bestuursleden. Het bestuur moest meteen aan de bak, want besloten werd te stoppen met de ballonoplating als opening. ‘Eigenlijk wil ik er niets meer over zeggen’, laat Mulder weten. ‘We denken met een gezamenlijke openingsdans – verzorgd door Fitnesscentrum Roden- een leuk alternatief gevonden te hebben.’ Die gezamenlijke dans ‘Hupsakee’ is de start van Koningsdag in Roden. En om het voor de kinderen aantrekkelijk te maken te komen, wacht tegen inlevering van een oranje kaart in elk geval een surprise, aangeboden door de trouwe sponsor Fitnesscentrum Roden. Bovendien maken kinderen als ze hun kaart ingeleverd hebben kans op meer prijzen. De moeite waard dus. Daarna barst Koningsdag los. De kindervrijmarkt is dan al lang begonnen, want ouders en kinderen zitten tegenwoordig al rond een uur of vijf, zes met handelswaar klaar voor het grote publiek om zo het meest ideale plekje te bemachtigen. Op de Albertsbaan zijn kinderspelen en komt een klimwand. ‘Terug van weggeweest’, zegt Mulder tevreden. Ook ‘nieuw’ is de aanwezigheid van Feniks met hun bekende ‘levende standbeelden’. Nieuw niet is dat overal muziek zal klinken en dat er dansdemonstraties zijn. ‘Het Wapen van Drenthe en Mo’s Café hebben nu zelf de coverband O’Fifty geregeld. Daar zijn we blij mee’, zegt Mulder, die weet dat zij vanaf een uur of drie op zullen treden; op straat en precies tussen Het Wapen van Drenthe en Mo’s Café. De multiculturele markt zou dit jaar wel eens groter kunnen zijn dan de afgelopen jaren, niet in de laatste plaats vanwege het feit dat Noordenveld 2016 heeft uitgeroepen tot ‘Jaar van de Vluchteling’. Nog een nieuw element: het seniorenfeest. ‘Als vertrouwd is dit in Onder de Linden. We spelen, en dat is dus nieuw, een muzikale quiz. Dat wordt echt een feest der herkenning’, belooft Mulder, die bovendien laat weten dat de verloting, met heel veel door de plaatselijke middenstand beschikbare prijzen, gewoon gebleven is. En verder? De kindervrijmarkt als publiekstrekker, streetdance, muziek, dj Franky Rules, inlineskatevereniging De Draai verzorgt clinics en uiteraard veel (zelfgemaakt) eten en drinken. ‘ We zijn er in geslaagd echt voor iedereen iets leuks te bieden. We zijn echt trots op het programma’, zegt Mulder.

Slechts het weer kan een beetje roet in het eten gooien, maar voor het overige kan er niets meer mis gaan. Roden kleurt Oranje, volgende week woensdag. Meer dan ooit en met dank aan de Oranje Stichting Roden. In deze krant alle informatie over Koningsdag in Roden.