Nieuw politiebureau Leek wordt hoofdkwartier van de gemeente

‘Het wordt een ‘state of the art’ bureau’

LEEK – Het politiebureau in Leek wordt verbouwd. Het moet een van de mooiste bureaus van heel Nederland worden. Het bureau dat in Leek moet verschijnen lijkt op het bureau dat vorig jaar in Uden geopend is. Het bureau is volledig energie neutraal en voorzien van zonnepanelen. “Een politiebureau 3.0: veel meer transparant en meer toegankelijk voor inwoners. Een politiebureau dat gericht is op verbinding”, laat teamleider Maarten Postma weten. “Het wordt een ‘state of the art’ bureau. Een pareltje waar je als gemeente trots op kan zijn.”

Het politiebureau aan de Waezenburglaan wordt het hoofdbureau van de gemeente Westerkwartier. Het zal worden herbouwd binnen dezelfde structuren als van het huidige pand. “Vanaf 14 februari is het bureau aan de Waezenburglaan tijdelijk gesloten. Alles verhuist naar Zuidhorn”, vertelt Maarten Postma die met zijn team aanwezig is in winkelcentrum de Liekeblom in Leek op het moment dat we hem spreken. Niet om boeven te vangen, maar om in gesprek te gaan met de inwoners van Leek. Onder het mom ‘Koffie met een Cop’, hebben inwoners tussen 11:00 en 13:00 de gelegenheid om vragen te stellen aan de politie over zaken die hen bezighouden. “We willen meer naar de mensen toe. De afstand verkleinen. De maatschappij is veranderd en de politie beweegt mee”, verklaart Postma het initiatief. “We willen op een andere manier met de burger in verbinding staan, meer zichtbaar zijn in de wijken. Tijden zijn veranderd. Vroeger zat de agent op het bureau, moest de burger naar ons toekomen als er iets was. Mensen weten heel goed wat ze zelf willen. Het is een algehele trend die je ook bij de overheid en in de samenleving ziet. De verzorgingsstaat is steeds meer een participatiesamenleving geworden. Daar moet je ook als politie in meebewegen.”

Koffie met een Cop

Het initiatief lijkt gewaardeerd te worden in Leek. Aardig wat mensen weten de cops te vinden in het winkelcentrum. De koffie en koek vinden gretig aftrek. Veel vragen gaan over veiligheid. En dat is niet zo vreemd als je bedenkt dat Leek de laatste tijd geteisterd wordt door lieden die ongevraagd op huisbezoek komen om bewoners van hun waardevolle spullen af te helpen. “Recentelijk zijn er inderdaad been aantal wat woninginbraken in Leek geweest”, erkent Postma. “Mensen willen graag van ons weten wat ze zelf kunnen doen om hun woning veiliger te maken. De gesprekken gaan overigens alle kanten op. Overlast in wijken, notoire hardrijders, gevaarlijke situaties op wegen. We geven tips en mocht het nodig zijn, komen we langs om verder in gesprek te gaan. Ook de tijdelijke sluiting van het bureau in Leek levert vragen op. Opvallend was dat de tijdelijke sluiting niet per se het belangrijkste punt was, maar dat mensen vooral graag goed geholpen willen worden met hun vragen. Benaderbaarheid van de politie wordt als belangrijk gezien. Het bureau is meer een middel.”

Transparantie en ontmoeten

Terug naar het nieuwe politiebureau. Het bureau aan de Waezenburglaan is vanaf 14 februari tijdelijk gesloten. Het team, de dossiers en alle andere zaken worden verhuisd naar Zuidhorn. “We krijgen een prachtig bureau in Leek. Duurzaam en innovatief, volledig Nul op de meter. Zo’n bureau staat er op dit moment al in Uden, het allereerste bureau dat volgens de nieuwe visie gebouwd is.  We zetten in op transparantie en verbinding. Burgers moeten binnen kunnen stappen voor een veiligheidsvraagstukken.” In Uden wordt al op deze manier gewerkt. Centraal in dat bureau ligt de huiskamer waar agenten in een informele setting kunnen bijkletsen, opstarten of stoom afblazen na een incident.

Het is niet de bedoeling dat de dienders veel aanwezig zullen zijn op het hedendaagse, moderne bureau. Ook een onderdeel van de nieuwe visie. “Het sluit aan op wat we nu doen, méér de straat op en gericht op verbinding. Wanneer het bureau klaar moet zijn? Lastig om te zeggen. We hopen dat we het rond het einde van volgend jaar kunnen realiseren. Maar of dat lukt, kan ik nu nog niet met zekerheid zeggen. Leek wordt het hoofdbureau van de gemeente Westerkwartier. Als het open is, gaat het bureau in Zuidhorn dicht. Het wordt een ‘state of the art’ bureau. Een pareltje om trots op te zijn als gemeente.”