Nieuw-Roden eenvoudig langs Zevenhuizen; Haulerwijk viert eerste zege

Zondagvoetbal

REGIO – Het was de zondag van twee grote derby’s. De meeste aandacht ging uit naar de Noordenveldkraker Roden-Peize (zie verslag elders in dit nummer), maar de Drents-Groningse slag Nieuw-Roden-Zevenhuizen mag er ook zijn. In een derbyonwaardig duel was Nieuw Roden veel te sterk. Actief deelde de punten met Zwartemeer. Haulerwijk vierde de eerste overwinning. Hoogkerk haalde zaterdagavond uit in Haren: 1-7. SVMH had een vrije zondag en kan ook de komende week uitrusten in verband met het inhaal/bekerprogramma.

Actief speelde gelijk tegen Zwartemeer, zoals bekend de ploeg van Eeldenaar Henk Veenhof. De vredespijp gerookt? Achteraf misschien, het is en blijft een beladen wedstrijd. Actief begon goed en kwam via Thomas Mirck aan de 0-1. De ploeg uit Klazienaveen zette de zaak recht. De 1-1 was wel het maximale resultaat voor de Eeldenaren. De derby tussen Nieuw-Roden en Zevenhuizen leverde een overduidelijke 5-0 op (welk een verschil met vorig seizoen. Toen won Zevenhuizen beide wedstrijden!). Op een paar gelegenheden in de beginfase na (onder meer een enorme kans voor Dimitri de Jong, die voorlangs schoot) was de blauw-witte formatie veel beter. Het ‘tandem Drent’ liep weer als een trein. Wilco maakte er drie, terwijl Sander er eentje maakte. Martijn Steenbergen deelde ook in de doelpuntenreeks. “Er wordt gedacht dat Nieuw-Roden volledig afhankelijk is van de tweeling, maar dat is niet zo. Ze staan wel steeds op de goede plek”, vindt Jur Smit over de ‘Drenties’. Een Drentse overwinning was het in ieder geval. Groninger Bram Klaassens kon niet anders dan de zware nederlaag erkennen. “Nieuw-Roden was heer en meester. Daar doe ik niet moeilijk over. We zitten in de problemen door de blessuregolf en komen daardoor kwaliteit te kort. We konden het slechts een half uur bijbenen.” Over de scheidsrechter waren beide trainer eensgezind lyrisch: “geweldig”. De beste man van het veld uit Steenwijk, die eigenlijk al was gestopt, deelde geen kaarten uit. GOMOS verloor voor de eerste keer dit seizoen en die klap kwam hard aan. De Norgers beten zich stuk op een veel agressiever Havelte- toch al een ploeg die GOMOS niet ligt- dat met een overrompelingstactiek uit de enige kans scoorde. GOMOS kreeg meerdere kansen, die niet verzilverd werden. Na de 1-1 (benutte penalty Jens Voerman na neerleggen doorgebroken Wesley Grevink) brak de zon door bij de Norgers in de tweede helft. Maar ondanks dat het beter was, ontbrak het aan de afwerking. De geel-zwarten kookten over nadat de scheidsrechter een handsbal over het hoofd zag en waarop de thuisclub de 2-1 maakte. Ab Rutten was des duivels op zijn discipelen, die enkel met de scheidsrechter bezig waren. “De jongens moeten leren accepteren dat de scheidsrechter de baas is. Ze moeten niet druk maken over zaken waar ze toch niets aan kunnen veranderen. Ze hebben niet in de gaten dat ze zichzelf daarmee uit het spel halen. Hoofd koel houden en voeten warm is het devies.” Hoogkerk speelde zaterdagavond al. Niet door de huidige trend, maar om de jaarlijkse 4Mijl in Haren. De groenhemden hadden er kennelijk extra zin in: 1-7. In de eerste tien minuten was het even zoeken, daarna was er geen houden meer aan. Alles lukte. Jeffry Romijn scoorde drie keer, Marten Wobbes maakte er twee. “Wat Hoogkerk in de vorige weken niet deed, werd nu wel gedaan: scoren”, zei trainer Heiko van den Berg tevreden. Haulerwijk won voor het eerst dit seizoen. In een zespuntenduel tegen Hoogersmilde dat ook midden in de gevarenzone zit, werd het 4-2 in het voordeel van de Stellingwervers. De zege was op zijn plaats. Haulerwijk was in het eerste kwartier sterker, maar kregen na de 1-0 (Janus Pol) een onterechte penalty tegen en voetbalden daarna iets minder. In de tweede helft was de thuisclub verreweg de betere. Tim van der Velde scoorde twee keer. TLC werd verslagen door Eenrum dat eveneens gepromoveerd is. De gasten uit het Westerkwartier waren in het eerste kwart beter, maar werden niet beloond. De thuisclub kwam riant aan de leiding. Hielke de Jong schoot TLC uit een strafschop naar 2-1. Eenrum vergrootte de voorsprong na rust, waarna TLC pech had met twee inzetten tegen de lat, waardoor het 3-1 bleef. TLC heeft nu drie keer verloren en drie keer gewonnen. De Wilper Boys wees Houtigehage terug: 3-1. Het was de tweede overwinning op rij voor de rood-zwarten. Onder de doelpuntenmakers ook keeper Rob van Echtelt. De manschappen van Martin Lobers stegen met stip op de ranglijst en nemen nu de vierde plaats in.