Nieuw-Roden houdt huis in Zevenhuizen; Haulerwijk troosteloos onderaan

Zondagvoetbal

REGIO – Het was superzondag in de regio met twee grote klassiekers: Peize-Roden (voor een uitgebreid verslag zie elders in deze krant) en in minder mate, maar niet minder onbelangrijk: Zevenhuizen-Nieuw-Roden. De uitslag, 1-6, was bepaald niet derbywaardig. De gebroeders Drent vierden hun rentree met beiden een onvervalste hattrick. Actief kreeg opnieuw een tik, nu van Zwartemeer, de voormalige club van Eeldenaar Henk Veenhof. GOMOS speelde een puike partij tegen Havelte, maar hield er slechts een punt aan over. Haulerwijk staat helemaal onderaan na verlies in Hoogersmilde. Hoogkerk herstelde zich van de blamage van vorige week: 4-1 winst. De Wilper Boys is niet te stoppen. De ploeg van Martin Lobers boekte alweer een overwinning. SVMH had een vrije zondag.

De technische staf en spelers van Actief verlieten vroeg het eigen Burg. Legroweg, zo groot was de teleurstelling na de 0-3 nederlaag tegen Zwartemeer. Materiaalman Ronny Kamphuis bleef als enige nog over in de kantine. “Het was niet best. Er was totaal geen beleving”, gaf Kamphuis als verklaring. Cruciaal was verder de rode kaart voor Tristan Smits, na de pauze, waarin Actief tegen een 0-1 achterstand aan keek. Kamphuis probeerde het voor hem niet geheel duidelijke moment terug te halen. “In een geweldige scrimmage voor het doel buitelden een zestal spelers over elkaar. Smit stormde op de keeper af, die hem een klap gaf. Bovendien kreeg Smits nog een schoen in zijn gezicht. De doelman kreeg geel en Tristan rood en dat was niet terecht.” Met tien man kwamen de Eeldenaren een mannetje te kort. Vlak voor tijd scoorden de gasten nog de 0-2 en snel de derde goal. “De klad zit erin sinds Roden. De beste man van het veld was doelman Ron Meijer en ook Jordi Slijfer scoorde als enige een voldoende. Actief staat nog tiende, maar ziet Zwartemeer dat de smaak te pakken heeft, naderen.

De kleine derby tussen het Groningse Zevenhuizen en het op een slechts een steenworp afstand gelegen Drentse Nieuw-Roden eindigde in een overweldigende 1-6 voor de Drenties. Net als in de uitwedstrijd – 5-0- een flinke optater. Geheel in strijd met het kenmerk van Zevenhuizen, passie en beleving, gaf de ploeg van Bram Klaassens- waarbij de wintersporters net weer thuis kwamen en weer aansloten- niet thuis. “Een complete offday was het. Na de 0-1 was het over en sluiten. Het kan een keer gebeuren in het seizoen, maar dan het liefst niet tegen Nieuw-Roden, waartegen de vonken normaal van afspringen. Het zijn duren punten. We hadden recht op niets”, was het commentaar van Bram Klaassens, die een 1-10 niet onmogelijk vond en zijn collega Jur Smit erbij riep: “Barcelona!” Zo werd het spel van Nieuw-Roden geprezen. “We hadden alles goed onder controle en stonden ook verdedigend als een huis. En de beide Drenten he?”. Want de terugkeer van ‘de Saints’ had nogal wat voeten in aarde: Sander scoorde voor rust een hattrick, Wilco na de pauze drie keer. “Dat wordt donderdag taart eten. Man, we waren zoveel beter en Zevenhuizen kon niet beter. Alleen kort voor rust hadden we het even lastig”, meende Smit. Door dit resultaat staat Nieuw-Roden stevig in de middenmoot, terwijl de zorgen voor de rood-zwarten weer groter worden. Overigens bleef de kantine van Nieuw-Roden dicht. Heel Nieuw-Roden bleef gezellig hangen bij de buurman, die hetzelfde deed in het blauw-witte kamp.

GOMOS speelde een uitstekende partij tegen Havelte. De jongens van Ab Rutten werkten keihard en kregen weer heel veel kansen. Al was de eerste kans voor de tegenstander, die ook meteen raak was. Patrick Maris scoorde de schitterende gelijkmaker, op aangeven van Guido Koolen. In het laatste kwartier kreeg GOMOS kans op kans, maar was niet besteed aan Guido Koolen, Patrick Maris, Thijs Voerman en Roy Slachter. “Het manco was de trekker overhalen”, meende Ab Rutten. “Maar als we op deze voet verder gaan nestelen we ons in de kopgroep”, aldus de dit keer – net als de toeschouwers aan de Schapendrift- tevreden Rutten.

Haulerwijk heeft de rode lantaarn gekregen van Bakkeveen na de verliespartij in Hoogersmilde. Haulerwijk verloor in blessuretijd, dit na een 0-1 voorspong via Janus Pol die trefzeker was vanaf de penaltystip. De rood-witten kregen volgens leider Jannes Nuwolt in de eerste helft kansen genoeg, die weet dat er in de resterende wedstrijden punten bij moeten, maar nog niet weet hoe. “We hebben het systeem veranderd in 4-3-3, maar dat heeft ook niet geholpen”.

De spelers van Hoogkerk hebben zich de tirade in deze krant van trainer Heiko van den Berg aangetrokken en waren dit keer wel gebrand op de overwinning, tegen Haren. Het was moeilijk voetballen aan de Verbetering, waar de harde wind vrijspel had. Frank Volkers (twee keer), Jeffry Romijn en Joran Tel zorgden voor de 4-1 uitslag. Doordat VVK uit de competitie is genomen is de strijd om de titel weer helemaal open. Hoogkerk, dat een wedstrijd tegen VVK had gespeeld, moet de drie punten inleveren. Maar naaste belager ASVB heeft al twee keer gewonnen van de Korreweg-club en dat betekent zes verliespunten. “Ik hoop dat de jongens nog acht wedstrijden gemotiveerd zijn, zodat we de nacompetitie halen”.

De van wintersport teruggekeerde Gert Slomp van TLC schrok niet van de monsterzege van vorige week, maar wel van de vier tegendoelpunten. Tegen Eenrum hoefde de keeper geen enkele keer vissen. Al kwam de Rodenburg-club een keer goed weg bij een bal tegen de paal. In zwaar voetbalweer brak Niels Jonkman de wedstrijd open na een goede aanval. De tweede treffer, na een half uur, was een kopie van de eerste en kwam op naam van Patrick Bosman. Vanaf de stip schoot Martijn Kuipers de uiteindelijke 3-0 binnen. Een nuttige overwinning voor de groen-blauwen, die ook drie punten in mindering kregen vanwege VVK. Maar TLC de uitslagen vielen weer gunstig uit.

De Wilper Boys versloeg ook Houtigehage op eigen terrein: 0-2. En dat betekende zevende overwinning van de laatste acht wedstrijden. Voor rust kwam De Wilp op 0-1 door een kopbal van Wytse Numan, die eigen doel werd gewerkt. Weinig kansen en weinig goed voetbal verder. In deel twee hadden de bezoekers de wind in de rug. Invaller Gert van der Kaap schoot onberispelijk de 0-2 binnen. De Friezen waren niet in staat het duel een wending te geven. Voor de Boys hoefde het niet meer zo nodig. .