Nieuw-Roden sleept periode binnen; alles is mogelijk in de Vierde Klasse B

Inhaalronde Zondagvoetbal

REGIO – De laatste zware loodjes van de reguliere competitie. Nieuw-Roden vierde het periodekampioenschap na een zwaar bevochten zege in Winschoten. Peize nam een puntje mee uit Valthermond. Topspanning onderin 4B waar zowel SVMH als De Wilper Boys de volle winst pakten. In de Vijfde Klasse blijft Haulerwijk in de race voor het kampioenschap na winst op Fochteloo (zie verslag elders in deze krant). TLC kwam in een waar doelpuntenfestijn als winnaar uit de strijd. Zevenhuizen deelde de punten met Houtigehage.

Peize speelde tegen Valthermond. De uitslag stond al een week vast: 0-0. Althans op de voetbalwebsite Voetbalnoord. Het bleek dat bij het invoeren van de gegevens de datum niet werd weergegeven, maar wel de uitslag. De persoon had een vooruitziende blik. Het werd daadwerkelijk 0-0. “En dat heb ik niet vaak meegemaakt met Peize”, sprak Frank Konneman na afloop. Want er waren kansen genoeg voor Paais. Met name in de eerste helft toen Peize goed speelde. Het leverde scoringskansen op voor Ronald Kosters en David Kruizenga, maar geen doelpunten. In de tweede helft nam de ploeg van Harris Huizingh het initiatief over en mocht Peize blij zijn dat het 0-0 bleef. “Weer een punt erbij”, concludeerde Konneman. Punten blijven nodig voor de blauwhemden.

In 4C veroverde Nieuw-Roden de periodetitel. Het ging uiterst moeizaam tegen BATO in Winschoten. “Dat wisten we van te voren”, vertelde Robert Vorenholt, leider van de blauw-witten. Dit ondanks een vlotte 0-2 voorsprong (doelpunten van Niek Jager en Jurriaan Kampen). “Het voetbal was eruit”, zag Vorenholt. Zelfs na de 0-3 van Rutger Hofsteenge die een vrije trap via de rug van de keeper in het doel zag gaan, was het niet goed van de kant van de Drenten die een constant aandringend BATO moesten tegenhouden. De Groningers kwamen niet verder dan een penaltygoal: 1-3. Het slotakkoord was voor Wilco Drent, op aangeven van Nick Matulessy, na een wervelende actie: 1-4. En dus was het feest aan de Zevenhuisterweg. “We kunnen nu rustig achterover hangen en wie weet, voor hetzelfde geld doen we nog mee om het kampioenschap.”

De spanning is te snijden in 4B, waar iedereen van iedereen wint. En dus kon het gebeuren dat SVMH aanstaande kampioen Jubbega versloeg. “Zo goed zijn we”, grapte Hans van der Veen. Jan Koster was het feestvarken. Vlak voor rust rondde hij een aanvaller op meedogenloze wijze af: 1-0. Jubbega, gesteund door bussen vol supporters- er stonden vierhonderd toeschouwers langs de lijn aan de Wieken- moest winnen. “Ze konden niet met deze druk omgaan, terwijl SVMH vocht voor elke grasspriet”, zag Van der Veen tot zijn genoegen. Door de winst krijgen we een onvoorstelbare situatie. SVMH is kansrijk om rechtstreekse degradatie te ontlopen, maar is tevens nog volop in de race voor de derde periode.

De Wilper Boys vecht eveneens voorbeeldig tegen degradatie en won met 3-1 van Mildam. Het was wel een geflatteerde zege, vond trainer Klaas Zijlstra. De rood-zwarten kwamen in de 46e en 47e minuut op een riante 0-2 door Arjan van der Kaap. Daarvoor was Mildam verreweg de beste. In de tweede helft een geheel ander beeld. De thuisclub kwam niet meer in problemen en liep verder uit door een rake treffer van Klaas Algra. De Wilper Boys is voorlopig nog voorlaatste, maar bij een volgende winstpartij ligt de veilige plek tien binnen bereik.

TLC en De Sweach hebben patent op veel doelpunten. Werd het in Friesland 6-4 voor De Sweach na een 5-1 voorsprong voor TLC, op Rodenburg was het bijna precies andersom: TLC begon een inhaalrace bij 1-4. Na 90 minuten: 6-5. Tolbert Leek Combinatie krabbelde in KO-stand op in de tweede helft. “Om de twee minuten werd er gescoord”, keek Chris de Jong terug. Het duo Stefan van der Beek en Guido van der Velde zorgde voor de doelpunten: beiden scoorden drie keer.

Zevenhuizen kwam met een 1-1 thuis van Houtigehage. Het was een wedstrijd om ‘des keizers baard’. Het eerste deel was voor Zevenhuizen, na de pauze dicteerde de thuisclub en dan kom je uit op een gelijkspel. Wienand van Duinen opende de score nadat Dimitri de Jong zijn man uitspeelde en de voorzet op maat gaf. Van Duinen hoefde er maar tegenaan te lopen: 0-1. Vlak voor tijd liep een speler van Houtigehage vier tegenstanders voorbij: 1-1. Zondag ligt er een uitdaging voor Zevenhuizen: oud-ploeggenoot Martin Douwsma van score afhouden. In de eerste wedstrijd scoorde de doelpuntenmachine zes keer. “Maar dat gaat dit keer niet lukken”, weet Bram Klaassens zeker.