Nieuwjaarsloop De Wilp: voor de 38ste keer een gewaardeerde traditie

De Wilp nieuwjaarsloop-11

DE WILP – Aan het begin van ieder jaar organiseert voetbalvereniging De Wilper Boys een nieuwjaarsloop. Zo ook dit jaar. Op zaterdag 6 januari vindt de jaarlijkse loop weer plaat en de organisatie rekent op een mooie editie.
Het jaarlijks terugkerende evenement, ontstond al in 1981. Toen werd de loop door toenmalig hoofdtrainer Harm Frieswijk gezien als een mooie manier om de voetbalvereniging in beweging te krijgen, terwijl het seizoen stil lag. Ab Kamminga, die vanaf de allereerste editie betrokken is bij de loop, vertelt dat het evenement door de jaren heen steeds meer bekendheid verwierf. ‘Op den duur kwamen er steeds meer aanmeldingen. Aan het begin was de loop uitsluitend voor leden van de voetbalvereniging, maar omdat het evenement groeide, deden er ook mensen mee die geen lid waren. Met een groeiend aantal sponsoren en een dik draaiboek, is de loop nu erg groot geworden.’ In totaal werken er ongeveer vijftig vrijwilligers mee aan het evenement bij de op/afbouw van het parcours, inschrijving, kantine, EHBO, tijdwaarneming, gegevensverwerking, verkeersregelaars en catering. De verkeersregelaars zijn gecertificeerd volgens het reglement verkeersregelaar.
Vanaf het begin tot 1989 had de loop het karakter van een cross en liep het parcours over oude boerenpaden rond De Wilp. Vanaf 1990 werd het evenement op verzoek van veel deelnemers op de weg georganiseerd, omdat de route over het onverharde parcours bij vorst onveilig was. De eerste dertien edities trokken tussen de honderdvijftig en tweehonderd lopers per keer. In 1990 werd ook de halve marathon als element toegevoegd aan het evenement. In de jaren negentig trok de loop tussen de zeventig en de honderd sporters. Dieptepunt was 1995, toen er door concurrentie van meerdere wedstrijden in de regio, de halve marathon van Egmond en geopende ijsbanen maar 65 mensen inschreven. De charme van de loop is gelegen in de mooie Wilpster omgeving (de route is uitgezet in het Gronings-Friese coulisselandschap) en de onvoorspelbare weersomstandigheden in het begin van het jaar. Soms wordt het gebeuren een lenteloop genoemd, soms ondervinden de atleten hinder van sneeuw en gladheid. In 2010 zorgde de sneeuw voor een fantastische ambiance. Ook is de deelname van de Wilpster jeugd ieder jaar weer motiverend voor de organisatie. In 2004 trok de loop, mede door intensieve samenwerking met S.V. Friesland, een deelname van 230 atleten (waaronder 90 kinderen t/m 16 jaar). In 2015 beleeft de loop zijn 35e editie. Vanaf 2005 worden de kinderafstanden in het dorp afgewerkt en zijn de afstanden voor hen aangepast. De groei zit er goed in. In 2013 waren er 366 deelnemers en in 2014 werd een recorddeelname van exact 453 deelnemers genoteerd.
Volgens Ab Kamminga ligt de kracht in de gezelligheid van de loop. ‘De lopers komen dwars door het dorp en bij mooi weer loopt het hele dorp uit en zien we veel toeschouwers’, vertelt Ab. ‘Daarnaast is er gezorgd voor een mooie muziekinstallatie, wat meer sfeer geeft aan de loop.’ Dit jaar wordt er ook flink ingezet op de loop van de ‘kleintjes’. Zo kunnen kinderen tot en met acht jaar een rondje van 800 meter lopen, is er voor de kinderen in de categorie negen tot en met elf een parcours van 1,6 kilometer en voor de jeugd van twaalf tot en met dertien jaar een rondje uitgezet van 2,4 kilometer.
De volwassenen kunnen kiezen uit afstanden van 5, 10 en 21,1 kilometer en ook zij komen dwars door het dorp. Desondanks levert dit geen gevaarlijke praktijken op, vertelt Ab. ‘De deelnemers zijn altijd ontzettend tevreden over de vrije doortocht. Dit heeft voor een groot gedeelte te maken met de verkeersregelaars, die goed op elkaar zijn afgestemd. De lopers zijn hier altijd positief over. Zij hoeven niet bang te zijn dat ze stil komen te staan.’
Het klapstuk van de middag, de afstand van 21,1 kilometer, zal om 13:30 uur van start gaan. Inschrijven kan vanaf 11:45 uur in de kantine van De Wilper Boys. Inschrijfgeld kost drie euro voor kinderen tot en met 13 jaar en vanaf 14 jaar vijf euro. Op het parkeerterrein van De Wilper Boys is bovendien genoeg parkeergelegenheid en bij de start en finish is EHBO aanwezig.
Net als ieder jaar zal er weer flink worden gestreden om de Stephan Stuit Bokaal. De snelste 5 kilometer- loper van de voetbalvereniging V.V. De Wilper Boys, krijgt deze prestigieuze bokaal. De naam is naar Stephan Stuit vernoemd, omdat hij in 2004 de snelste tijd over vijf minuten noteerde van 19 minuten en 25 seconden. Stephan overleed echter in 2007 en ter nagedachtenis wordt er sinds 2012 een wisselbeker beschikbaar gesteld.

Wat: Nieuwjaarsloop De Wilp
Wanneer: zaterdag 6 januari
Hoe laat: Vanaf 12:30 uur