Humanitas door op ingeslagen weg

actueel

NOORDENVELD – Humanitas is een bloeiende organisatie in de gemeente Noordenveld. Men geeft hulp daar waar dat nodig is. De jaarlijkse Sinterklaasactie, het project ‘vriendschappelijk huisbezoek’, hulp bij thuisadministratie en gedetineerdenbezoek zijn daar goede voorbeelden van. Vorig jaar nog deden 15 kinderen uit Noordenveld mee aan de kindervakantieweken . Vijftig vrijwilligers zijn regelmatig actief op een van de werkterreinen. Het gaat goed met Humanitas Noordenveld.

Het dagelijks bestuur bestaande uit Frens Sikkema, Carla Appelboom en Marianne van Gelder kijkt dan ook met tevreden blik terug op de activiteiten van het afgelopen jaar. ‘We gaan door op de ingeslagen weg. Wij als bestuur zetten de lijnen uit. Onze coördinatoren doen het werk. Zij zijn contactpersoon en zijn de schakel tussen vrijwilligers en de uitvoering van de activiteit. Er zit groei in het aantal mensen dat we bereiken. Dat zien we bijvoorbeeld met het project thuisadministratie,’ zegt voorzitter Marianne van Gelder.

‘Humanitas is een organisatie die zich midden in de samenleving beweegt,’ laat Frens Sikkema weten. ‘Dat betekent voor ons ook een uitdaging. Samenwerking met anderen op het gebied van hulp en welzijn vinden we belangrijk. Dat hoeft niet alleen op Noordenvelds niveau, maar kan ook in de buurt. De gemeente zet erg in op wijk- en dorpsbelangenverenigingen. Daar zou je een sociale binding mee kunnen ontwikkelen, passend binnen de huidige tendens dat mensen langer zelfstandiger thuis moeten blijven wonen. De participatiesamenleving geeft ons die mogelijkheid. Onze organisatie wil zich hiervoor pro-actief opstellen. We zijn er, maak gebruik van ons netwerk en mogelijkheden.’

Samenwerking met andere partijen is er al volop. Zo zit men in het Wmo platform en doet men de intake voor de Voedselbank. Ook met gemeentelijke diensten als de ISD is een samenwerking. Vooral op administratief gebied, zoals het helpen bij het invullen van formulieren. Humanitas geeft hulp aan mensen van alle gezindten. Uitgaande van de eigenwaarde van de persoon. ‘Eigen verantwoordelijk staat bij ons hoog in het vaandel,’ zegt Marianne van Gelder. ‘We nemen de hulp niet over, maar stimuleren de mensen om de problemen zelf weer bij de kop te pakken. Het gaat om tijdelijke ondersteuning, we geven de mensen een zetje in de rug.’

Het bestuur van Humanitas is nog op zoek naar enkele enthousiastelingen. ‘Besturen is in deze een groot woord,’ zegt Frens Sikkema. ‘We willen concreet aan de slag en niet al te beleidsmatig bezig zijn. Wat we ontwikkelen moeten we ook kunnen behappen. We zoeken meedenkers, mensen met een netwerk, die de veranderingen in de maatschappij handen en voeten kunnen geven.. Wie dat ziet zitten kan eens kijken op de website www.humanitas.nl/afdeling/noordenveld.

UIT DE KRANT