Liever vrijwilligers dan Max Verstappen

|
| Foto: |
actueel

‘Red Bull Kop over Kop’: nationale primeur voor gemeente Noordenveld

RODEN – De gemeente Noordenveld is zondag 11 oktober het decor van een nieuw nationaal evenement: ‘Red Bull Kop over Kop’. Het betreft een tactische ploegentijdrit over honderd kilometer (twee lussen van vijftig kilometer op een afgesloten parcours met start en finish in hartje Roden) afgelegd door vijf renners. De kopman start alleen, na vijftien kilometer komt daar de ‘stoemper’ bij. Na 35 kilometer sluit de ‘klimmer’ zich aan en na 65 kilometer is er een kwartet renners met de ‘meesterknecht’. Voor de laatste vijftien kilometer maakt de ‘sprinter’ het team van vijf renners compleet. Er nemen – meer is niet mogelijk- honderd teams deel, van verschillend niveau. De deelnemers komen uit alle windstreken van Nederland.

Wethouder Reint Jan Auwema is buitengewoon trots dit evenement binnen te hebben gehaald. ‘Dat hebben we toch maar even mooi gefikst’, zegt hij. ‘ Voor deze eerste editie van dit evenement waren drie serieuze gegadigden. Noordenveld heeft het evenement gekregen vanwege de snelheid van handelen – daar zullen mensen versteld van staan, haha- en ons enthousiasme’, zegt Auwema. ‘We willen ons profileren als dé fietsgemeente van Drenthe, en daar past dit evenement natuurlijk naadloos in. Ik las laatst ergens dat Noordenveld procentueel de meeste ATB-ers en wielrenners van Noord Nederland heeft. Dat zegt wel iets. En wees eerlijk, je kunt hier ook geweldig fietsen natuurlijk. De omgeving leent zich er uitstekend voor.’
‘Red Bull Kop over Kop’ zal in principe drie jaar in Noordenveld gehouden worden. ‘Die afspraak hebben we met Red Bull gemaakt. Natuurlijk gaan we wel elk jaar evalueren. Zo is het de bedoeling dat in het tweede jaar één lus van honderd kilometer gereden gaat worden. Ik zit al te denken om dat bijvoorbeeld te koppelen aan een autoloze zondag in onze gemeente. Als zoiets in Parijs kan, waarom dan hier niet?’ Een afgesloten parcours vergt nogal wat van de organisatie en van aan- en omwonenden. Vooral in Roderesch kunnen mensen gedurende dit evenement even geen kant op. ‘We hebben die mensen allemaal per brief ingelicht. Er is over het algemeen begrip, gelukkig maar. En anders zoeken we samen naar een oplossing. Zonder de welwillendheid van bewoners kun je dit soort evenementen niet organiseren.’
Auwema benadrukt dat het beslist niet alleen een feestje van de gemeente is. ‘Dat is ook een soort stelregel. Ik als wethouder kan wel enthousiast zijn, als er geen partijen mee willen doen, doen we het niet. Zo simpel is het. Nu doet de horeca, de Zakenkring en OCN mee. Nee, ik verwacht geen duizenden mensen publiek. Er wordt gereden door samengestelde teams. Daar zullen best heel aardige renners bij zitten. Aanvankelijk was er een beetje hoop dat profs mee zouden doen, dat is niet het geval. Maar ook zonder profs is het een heel interessant evenement. De ploegen starten om de minuut en het veld zal dus wel in elkaar schuiven. Nogmaals, het is de eerste keer en dus is het moeilijk in te schatten wat er komen gaat. Red Bull zal in elk geval nadrukkelijk aanwezig zijn en stelt een podium op in het centrum van Roden. Nogmaals: dit is een groot evenement. Iets bijzonders. De eerste keer dat dit in Nederland gehouden wordt. We mogen best een beetje trots zijn dat dit in onze gemeente plaatsvindt’, zegt Auwema.

Vrijwilligers dan. ‘Er zijn ongeveer zeventig verkeersregelaars in de weer. Bovendien rijden tientallen motorrijders rond. Rikus Sunderman is toch wel de spin in het vrijwilligersweb. Geweldig wat hij allemaal doet. Als we het evenement een week hadden verschoven, dan was Max Verstappen ook deze kant opgekomen. Max fietst graag en had best mee willen doen. Qua exposure was dat natuurlijk geweldig geweest. Een week later stonden er echter alweer een aantal lokale tochten op het programma. En dus hebben we gekozen voor onze vrijwilligers. Dan maar geen Max. Want ook wij beseffen heel erg goed dat je dergelijke evenementen niet zonder vrijwilligers kunt organiseren. En zonder Max gaat het wél gewoon door’, besluit de wethouder.
‘Red Bull Kop over Kop’ begint zondag 11 oktober om 11.00 uur. Naar verwachting zijn de laatste renners rond 17.00 uur binnen.

|

UIT DE KRANT