College leert van verleden bij aanstelling nieuwe gemeentesecretaris

Afbeelding
actueel

Waarom Marinus van der Wal?

RODEN – Ze zeggen wel eens dat een burgemeester de machtigste man van de gemeente is. Dat is niet per definitie waar. In veel gevallen trekt een gemeentesecretaris achter de schermen namelijk het meest nadrukkelijk aan de touwtjes. Een gemeentesecretaris is de directeur van de gemeente en wordt ook daarom niet zelden gezien als dé belangrijkste man of vrouw. Noordenveld had heel lang Anne Doornbos als kundig directeur. Met dienst opvolger Inge bakker ging het minder. Per 1 augustus is Marinus van der wal de nieuwe ‘baas’ van de gemeente en hoopt iedereen dat de rust met zijn aanstelling terugkeert.

Terug naar 2012. Een jaar voor directeur Anne Doornbos – één van de beste in zijn vakgebied- echt afscheid neemt, wordt al bekend dat Inge Bakker zijn opvolger wordt. Bakker is tot op dat moment Hoofd middelen en ondersteuning. De door het vertrek van Doornbos ontstane vacature werd dus intern opgelost. Dit kwam het college op een hoop kritiek te staan. De VVD, Lijst Groen Noordenveld en D66 waren het niet eens met de keuze, of beter: met de procedure. De partijen pleitten voor een open procedure, waarin ook externe kandidaten mee konden dingen naar de gewilde post. ‘We willen de beste. En het is nu maar de vraag of we die nu krijgen’, liet Nico Bossina destijds optekenen. ‘Dit zijn dingen die je niet even intern oplost. Bovendien is het niet goed je eigen opvolger te kiezen’, liet Henk Koekkoek namens LGN weten. Bakker werd het echter toch. Burgemeester Van der laan noemde het ‘ een gouden kans’. Bovendien liet de burgemeester weten dat ze dan wellicht niet de beste was, maar wél een goede. Bovendien, zo wist Van er Laan, bespaarde deze oplossing een hoop geld. Ondertussen weet iedereen hoe het met Inge Bakker is afgelopen. Hoewel enorm veel kennis en sympathiek, bleek ze allesbehalve de ideale nieuwe vrouw. Integendeel. Slechts twee jaar hield ze het vol. Bakker was niet in staat het college voldoende te ondersteunen of af te remmen en miste voor haar baan ook wat uitstraling en overredingskracht. Het college leerde van de aanstelling van Bakker en schakelde nu zelfs een erkend – en duur- recruitmentbureau in. Het maakte nu dus wel kosten en gaf iedereen de kans te solliciteren. Verstandig, zeker gezien het verleden.

Noordenveld heeft in de maanden april en mei geworven voor een gemeentesecretaris/algemeen directeur. Het college was de selectiecommissie, daarnaast waren nog twee adviescommissies gevormd met vertegenwoordigers uit de teamleiders, OR griffie en concern control. Bij de werving en selectie is Noordenveld ondersteund door Beljon en Westerterp Recruitment. Op de advertentie en het profiel hebben vijftig mensen gereageerd. Op basis van het profiel heeft Beljon en Westerterp een voorselectie gemaakt van tien sollicitanten. Daarmee is door medewerkers van Beljon en Westerterp een oriënterend gesprek gevoerd waarin de motivatie om te solliciteren centraal stond. Deze gesprekken leidden tot een selectie van vijf kandidaten, waarmee de selectiecommissie op 11 mei heeft gesproken. Na deze gesprekken besloot de selectiecommissie een verdiepingsgesprek te voeren met drie kandidaten. Tegelijkertijd kregen de adviescommissies de gelegenheid kennis te maken met deze drie kandidaten. Deze gesprekken vonden plaats op 13 mei. Direct na deze gesprekken werd geëvalueerd en daaruit bleek dat beide adviescommissies een voorkeur hadden voor Marinus van der Wal. Dat sloot aan bij de voorkeur die leefde binnen de selectiecommissie. Van der Wal werd na de gesprekken gekwalificeerd als daadkrachtig, authentiek, overtuigend, joviaal en humorvol. Als iemand die overwicht heeft en staat voor zijn mensen. Van der Wal leest mensen, Heeft natuurlijk gezag en is gebalanceerd. Goed voor college en organisatie dus. Van der Wal kan bovendien de vinger op de zere plek leggen en wordt geacht gemakkelijk een vertaling te maken tussen visie en praktijk. Over en weer was in elk geval een duidelijke klik. Geconcludeerd werd dat er overeenstemming tussen beide adviescommissies was en dat de selectiecommissie zich kon vinden in de voorkeur van beide adviescommissies. Daarom besloot de selectiecommissie alleen met Van der Wal de procedure voort te zetten en hem een assessment te laten ondergaan, gericht op ontwikkeling. Van der Wal wordt gezien als iemand die zijn sporen binnen de gemeentelijke overheid ruimschoots heeft verdiend. Hij is begonnen als beleidsmedewerker Sport en Recreatie en later als hoofd van de afdeling Welzijn bij de voormalige gemeente Oude Pekela. Daarna werkte hij voor de gemeente Kampen, de Marne en Scheemda. Nadat hij deze laatste gemeente via een fusietraject naar de nieuwe fusiegemeente Oldambt had begeleid, heeft hij in de rol van interim-manager tijdelijke klussen voor verschillende gemeenten uitgevoerd. In 2012 is hij in dienst gekomen als directeur bij de Fumo, een uitvoeringsorganisatie die de Friese gemeenten in de provincie bedient op het gebied van milieu.

UIT DE KRANT

Lees ook