‘Evenementen leveren half miljoen euro op’

Afbeelding
actueel
Gemeente steekt veertig mille in wielerevenementen
NOORDENVELD – Zijn we weer. Noordenveld wil zoals ondertussen bekend dé fietsgemeente worden. Dé fietsgemeente van het Noorden en wellicht zelfs van Nederland. Om dat te kunnen bereiken, is meer nodig dan wat bos en Veenhuizen. Meer dan de Onlanden of het Noordscheveld. Wil de gemeente de daad bij het woord voegen, dan zal er geïnvesteerd moeten worden. Onlangs besloot het college in elk geval veertigduizend euro beschikbaar te stellen voor de vijf meest aansprekende wielerevenementen: De Slag om Norg, de Lus van Roden, De Acht van Noordenveld, de Veldslag om Norg en de Drenthe 200.
De natuur van de Onlanden, het Fochtelooerveen, Norgerhout, het Mensingebos en het Leekstermeer. Het Noordscheveld en Veenhuizen. De molen in Roderwolde en Landgoed Mensinge. Er zijn redenen genoeg te bedenken waarom Noordenveld een bijzonder aantrekkelijke fietsgemeente kan zijn of eigenlijk al heel lang is. Voor ons bewoners zo normaal, voor mensen van buiten een sprookje. Door te investeren in fietsroutes en het promoten van al het moois dat Noordenveld op fietsgebied te bieden heeft, hoopt de gemeente vooral meer toeristen te lokken. Dat zou weer goed zijn voor de gemeentelijke economie. Noordenveld wil mensen vaker de fiets laten pakken, opdat de stinkende diesel in de garage blijft. Het wil toeristen verleiden hier te komen recreëren en wil dus inzetten op evenementen. Ook zal het unieke ‘witte fietsen plan’ eventueel in Noordenveld opgezet worden.
Dat investeren in evenementen de moeite waard is, liet wethouder Rein Jan Auwema vorige week weten. Eindelijk, zou je bijna zeggen. Eindelijk tastbaar bewijs, resultaat. Lang zette Noordenveld in op het binnenhalen van min of meer bekende evenementen. De Holland Ladies Tour bijvoorbeeld, of de Red Bull kop over kop. Leuk en aardig, het leverde de gemeenschap niets op, koste alleen geld. Of het eventuele positieve resultaat of effect was niet meetbaar. Onmogelijk. Nu zijn er wél cijfers. ‘Als we de vijf genoemde evenementen er bij pakken, dan betekent dat tweeduizend overnachtingen direct in de gemeente. Dan kun je dus zeggen dat er een half miljoen euro terugstroomt in onze economie. Niet verkeerd lijkt me. Nee, die tweeduizend is een heel reëel getal, zeker niet uit de lucht gegrepen. Neem alleen al de Slag om Norg, waar begeleiders en renners in de directe omgeving moeten ovenachten. Denk aan de Drenthe 200. Begint heel vroeg, de vorige editie zat het merendeel van de hotels al vol en de verwachting is dat er steeds meer mensen aan dit evenement gaan deelnemen. Dan zit je zo op tweeduizend overnachtingen hoor’, zegt Auwema tevreden. Volgens Auwema is het aan de ondernemers er zelf de vruchten van te plukken. ‘Dat is in elk geval niet aan ons. Het is natuurlijk wel een uitstekende ontwikkeling en dus vinden wij als gemeente het de moeite waard om de vijf evenementen te steunen met veertig mille. Om zo de evenementen nog meer te versterken en zo mogelijk dus nog meer mensen deze kant op te krijgen.’
Met name de Slag om Norg en de Drenthe 200 zijn de pareltjes op de fietskaart van Noordenveld en ondertussen ver daarbuiten. Nu de Slag om Norg de UCI 1.1 status heeft, wordt de koers live uitgezonden op tenminste 26 landen via televisie of internet. De Slag om Norg is meer, want dit jaar zal er gestart worden op de Grote Markt in Groningen en geldt het als blauwdruk voor het WK van 2020. Noordenveld (Drenthe) zou het WK van 2020 graag deze kant ophalen. Uiteraard is de finish van de Slag om Norg nog gewoon in het centrum van Norg. De Veldslag zal in juni verreden worden en de verwachting is dat daar zo’n tweeduizend mensen aan deel zullen nemen. Ook de Drenthe 200 groeit en groeit en geldt al als hét ultieme Drentse breedtesportevenement. Een evenement ook waaraan sporters uit heel Nederland deelnemen. De Lus en de Acht zijn de klassiekers in wielerminnend Noordenveld. De Lus is dit jaar terug als criterium, verjongde het bestuur én paste de af te leggen Lus aan.

UIT DE KRANT