Het gedichtenthema is dit keer: ‘Met zingen is de liefde begonnen’

Cultuur

Gedichtendag in Leek

LEEK –  De laatste donderdag van deze maand, de 29-ste dus, staat weer in het thema van de poëzie, sedert 2000 een landelijke manifestatie. In totaal vinden op deze dag – het begin van de daaropvolgende Poëzieweek – meer dan 200 bijeenkomsten plaats waarop dichters de producten van hun inspiratie voor een breed publiek declameren. In de regio Westerkwartier en Noordenveld is Leek het middelpunt. Sociaal en cultureel bij Leekster activiteiten betrokken Christel Elshout en zich als toondichter manifesterende multi-creatieveling Foleor van Steenbergen hebben van meet af aan de organisatie van wat ook wel het Leekster Poëzie Festival wordt genoemd, op zich genomen. 
Voor de hoeveelste keer weten ze zich niet exact meer te herinneren. “Ik meen dat we voordat het een landelijk gebeuren werd al met het organiseren van een Gedichtenmiddag bij Boekhandel Bronsema aan de Tolberterstraat zijn begonnen,”zegt Foleor van Steenbergen – rechts op de foto; in het midden staat dichteres Verena Op ten Noort, waarover hieronder meer en links staat Christel Elshout. “Het evenement werd steeds drukker bezocht. Diverse locaties werden vervolgens daarvoor benut. Maar nu nemen we voor het eerst de theaterzaal in Punt 1, aan de Rodenburg 1b in gebruik. Die zaal gaan we sfeervol inrichten om een intieme sfeer te creëren; het is een prachtige accommodatie met een mooi podium en prima licht en geluid. We gaan er iets moois van maken. En (licht Christel Elshout gedreven toe) we kunnen de mensen tevens laten zien dat Punt 1 nu veel méér is dan een jeugdcentrum, zoals velen ten onrechte nog denken.”
Het aantal dichters – vijftien in totaal – dat zijn gedichten ten gehore gaat brengen, is weer met zorg samengesteld. “Ons uitgangspunt is namelijk om poëzie zo gevarieerd mogelijk over het voetlicht te brengen,”zegt Foleor. “Het thema van dit jaar, ‘Met zingen is de liefde begonnen’, leent zich daar goed voor. We presenteren niet alleen dichters uit deze regio, maar ook van verder. Zoals Verena Op ten Noort die landelijke bekendheid geniet en vanuit haar huidige woonplaats Vorden speciaal voor dit interview naar Leek is gekomen om haar passie voor poëzie te benadrukken.” Verena – charmant, slank, zwart gekleed met rode accenten, roos in het haar en in de hand – wil graag beklemtonen dat poëzie voor haar de vrijheid van woordkunst is. “Mijn gedichten zijn uit het leven gegrepen.”  Ze zal, verklapt ze alvast, in amazonezit op een Harley Davidson haar gedichten voordragen. Uit Oost Europa komt de momenteel in Zeist wonende dichteres Sanja Simunic en uit Hoorn de in Groningen gewoond hebbende dichteres en boekenschrijfster Hedwig Baartman. Haar gedichten gaan vooral over haar eigen leven. Anneke Wasscher komt uit Leek – zij is landelijk bekend, ook als schrijfster van verhalen en is overal een welkome dichtersgast. Uit Leek komt ook Rayko van Schie – inderdaad: zoon van de bekende regisseur en toneelschrijver Wouter. Hij werkt op het Infocentrum van Nienoord en dit wordt zijn dichtersdebuut! Elles Wierenga en Epko Bult zijn eveneens Leeksters; beiden hebben een behoorlijke reputatie op dichtersgebied. Elles als vooral dichteres over het leven en Epko als docent bij rsg de Borgen met vooral natuurgedichten. Hubert Klaver is een verhalenverteller pur sang, Lilian Zielstra is (ook) huisdichter van de RUG en Klaas Knillis Hofstra dicht graag in het Stellingwerfs; alledrie komen ze uit de stad Groningen waar ze bekend staan als de Dichtersclub van Café Marleen. Ook Rob Engelsman en ‘dominee’ Paul Borggreve komen uit Stad. Henk Wieringa, tenslotte, komt uit Roderesch. Zijn gedichten worden als ‘gevoelvol, maar ook erg-bij-de-tijd’ gekwalificeerd.
Muziek is er deze avond eveneens. Harpiste en singer-songwriter Habiba Doorenbos uit Amsterdam onderstreept veel gedichten met haar tere muziek, Jos Lodewegen uit Leek heeft zich als voorheen ‘ruige rocker’ op gitaar in de flamenco gespecialiseerd en toondichter Foleor is behalve dichter bespeler van ‘alles wat klavier heet’. 
Tot slot: De Leekster Gedichtendag vindt plaats op donderdag 29 januari in de theaterzaal van Punt 1, Rodenburg 1b naast de Rodenburghal. De aanvang is 19.30 uur en de entree bedraagt € 7,50 /tot 23 jaar € 5,--.

UIT DE KRANT