Marum wandelt én staat stil tijdens 4 mei

Afbeelding
Foto: Eigen foto
Cultuur

MARUM - Op zaterdag 4 mei aanstaande staat Marum, net als de rest van Nederland, stil bij de herdenking van de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog, alsook degenen die hun leven verloren in oorlogssituaties en tijdens Nederlandse vredesmissies. Deze dag markeert een moment van bewustheid en eerbetoon, waarbij gedacht wordt aan respect en dankbaarheid aan degenen die hun leven hebben gegeven voor de vrijheid die we nu mogen ervaren. Vrijheid die door alle moeilijkheden vandaag de dag flinterdun lijkt te zijn.

De herdenking wordt voorafgegaan door een stille tocht en ingetogen ceremonie. Deze tocht begint om 19.35 uur vanaf het parkeerterrein van sporthal De Holten, gelegen aan de Hoornweg 46. Een ieder die deel wil nemen aan deze tocht wordt van harte uitgenodigd om zich aan te sluiten en gezamenlijk de weg naar herdenking te bewandelen. De stille tocht leidt naar het monument bij de Romaanse kerk aan de Noorderringweg, waar kort voor 20.00 uur de eigenlijke herdenking plaats zal vinden. Hier zullen niet alleen de aanwezigen, maar ook vertegenwoordigers van verschillende organisaties en verenigingen samenkomen om hun respect te betuigen. Leerlingen van beide scholen in Marum zullen aan de herdenking meewerken, alsook muziekvereniging Harmonie en het Vredewolds Christelijk Mannenkoor. Wethouder Hans Haze, namens de gemeente Westerkwartier, zal een toespraak houden en zodoende de betekenis van deze dag belichten. Na de herdenking en de twee minuten stilte is iedereen van harte uitgenodigd om na te praten in de Romaanse kerk, onder het genot van een kopje thee of koffie.

Wandeltocht

Maar op deze bijzondere dag biedt het Oranjecomité Marum nog een andere activiteit, namelijk een wandeltocht als onderdeel van de Marumer Oranjeweek. Op zaterdag 4 mei wordt een prachtige wandeltocht aangeboden, met routes van verschillende lengtes: 30, 20 en 12,5 kilometer. Deze routes nemen de wandelaars mee door de pittoreske omgeving van Marum en bieden een gelegenheid tot bezinning en begrip. Een bijzonder aspect van deze tocht is het passeren van gedenkplaatsen uit de Tweede Wereldoorlog, waardoor de deelnemers worden herinnerd aan de offers die zijn gebracht voor de vrijheid. Tijdens de wandeling zijn er diverse locaties waar men kan pauzeren en genieten van de omgeving.

Martijn van Zutphen is al meer dan 15 jaar betrokken bij het Oranjecomité en sinds vier jaar bekleed hij de functie voorzitter. Hij is trots dat het dit jaar weer gelukt is. ‘Afgelopen weekend hebben we een fantastische vrijmarkt mogen realiseren en nu richten we onze ogen op deze speciale wandeling met aansluitend de herdenkingsceremonie. Ook dit jaar is het ons gelukt om een tamboer, erewacht, van het Korps Nationale Reserve te regelen. Deze zal tijdens de wandeltocht voorop lopen.’ De tocht wordt voor de elfde keer gehouden en het idee kwam ooit uit de koker van Geert Kooiker, oud-voorzitter en wandelfanaat. De tocht zorgt er mede voor dat het Oranjecomité met weinig budget, veel kan neerzetten. ‘Dit jaar loopt de wandeltocht onder andere langs de plek waar een vrachttram in 1944 gesaboteerd werd door het verzet. Als vergelding werden vijf onschuldige mannen op diezelfde plaats geëxecuteerd.’ Het deelnemen aan deze wandeltocht vraagt een kleine bijdrage van 6,00 euro per persoon, waarbij kinderen tot en met 12 jaar gratis mogen deelnemen. Bij aanvang ontvangt elke deelnemer een route- en stempelboekje, gevuld met interessante wetenswaardigheden over de plaatsen die worden bezocht. Let op, honden zijn helaas niet toegestaan tijdens de wandeltocht. De start en finish van de wandeltocht zijn gevestigd bij Horeca Centrum Heerlijkheid, gelegen aan de Tolhuisstraat 1 te Marum. Vooraf inschrijven is niet noodzakelijk; men kan op de dag zelf tussen bepaalde tijden starten, afhankelijk van de gekozen afstand. Voor wie de uitdaging van 30 kilometer wil aangaan, is de start tussen 8.00 en 8.30 uur mogelijk. De 20 kilometer start tussen 8.30 en 9.00 uur, terwijl degenen die kiezen voor de 12,5 kilometer tussen 9.00 en 9.30 uur kunnen beginnen aan hun wandeltocht.

UIT DE KRANT