Een veelvoorkomende kwaal met een rood gelaat

Afbeelding
Extra Nieuws

Rosacea is een chronische huidaandoening die tal van vragen oproept. De kenmerkende rode vlekken, bultjes en uitgezette adertjes in het gezicht worden nogal eens verward met acne of een allergische reactie. Toch is rosacea een aandoening op zich waar we steeds beter grip op beginnen te krijgen. In dit artikel duiken we dieper in deze hardnekkige kwaal. 


Waar herkent u rosacea aan 

Allereerst de belangrijkste kenmerken van rosacea. Deze huidkwaal uit zich voornamelijk in het gezicht door aanhoudende roodheid, plotselinge opvlammingen, puistjes, verdikkingen van de huid en gesprongen adertjes. De klachten kunnen erg wisselen en onvoorspelbaar zijn. Bij sommigen blijft het beperkt tot een voortdurende rode, geïrriteerde gloed. Anderen hebben daarnaast last van pijnlijke bultjes en ontstekingen. De ene keer lijkt de huid rustig, de andere keer niet. Dat maakt rosacea zo’n lastige aandoening om mee om te gaan. 

Misvattingen uit de wereld geholpen 

Er bestaan veel misverstanden over wat rosacea precies inhoudt en veroorzaakt. Zo wordt het weleens aangezien voor verlegenheid of overmatig alcoholgebruik. Niets is minder waar. Rosacea is een afzonderlijke huidaandoening waarbij verschillende factoren een rol spelen.

Mogelijke oorzaken onder de loep 

Recent onderzoek suggereert dat de demodex mijt een belangrijke boosdoener kan zijn bij rosacea. Deze huidparasiet komt weliswaar bij iedereen voor, maar lijkt in grote aantallen de beschadigde, overgevoelige huid bij rosacea te verergeren. De afvalstoffen van de mijt kunnen de bloedvaatjes irriteren en een ontstekingsreactie in de huid veroorzaken. 

Naast de demodex mijt, wordt rosacea ook in verband gebracht met darmklachten als SIBO, een overgroei van bacteriën in de dunne darm. Het lijkt erop dat een uit balans geraakt darmsysteem het immuunsysteem zodanig kan verstoren dat de huid op hol slaat en extreem reageert. Opvallend is ook de relatie tussen rosacea en auto-immuunziekten zoals diabetes type 1. Zou rosacea een onderliggende auto-immuuncomponent hebben?

Triggers in het vizier 

We weten dat diverse externe prikkels rosacea-klachten kunnen verergeren. Factoren als warmte, kou, zonlicht, maar ook stress, bepaalde voedingsmiddelen rijk aan histamine, alcohol en sommige medicijnen hebben een duidelijke impact. Wat als trigger fungeert, kan per persoon verschillen. Een goed inzicht in je persoonlijke triggers is daarom cruciaal voor een effectieve aanpak. 

Verzorging is het halve werk 

Juist omdat rosacea zo’n grillig ziektebeeld is, is een milde maar consequente aanpak van de huidverzorging van groot belang. Gebruik reinigingsproducten zonder irriterende toevoegingen en prikkelende bestanddelen. En hydrateer de huid met kalmerende crèmes of serums. Producten met ingrediënten zoals niacinamide, vitamine C of azelaïnezuur kunnen de huid versterken en ontstekingen een halt toeroepen. 

Behandelmogelijkheden in beeld 

Retinol wordt vaak geroemd om de voordelen voor een jongere, egalere huid. Deze vitamine A-achtige stoffen staan bekend om hun rimpelvermindering en huidverfijnende werking en kunnen ook acne aanpakken. Maar voor de overgevoelige huid bij rosacea kunnen retinol producten juist te agressief zijn en ernstige bijwerkingen als irritatie en schilfering veroorzaken. 

Gelukkig zijn er diverse behandelopties voor rosacea. Een nieuwe mogelijkheid is het gebruik van aangepaste concentraties retinoïden, een stabiele vorm van retinol achtige stoffen genaamd hydroxy pinacolone retinoate. Dit kan zowel bij de droge rosacea huid als bij acne puistjes soelaas bieden.

UIT DE KRANT

Lees ook