“Ik wil de bloemsierkunst op een nóg hoger plan brengen”

Afbeelding
kleintje cultuur

Bloemsierkunstenaar Falko Wolters heeft zijn toekomst al uitgestippeld:

Kunstdocent Nel Douma-Dekker uit Leek maakte ons er op attent: Dat er in Terheijl een jonge creatieveling woont die bijzonder uitblinkt in de bloemsierkunst. ‘Hij is een van mijn studenten die recent zijn opleiding Bloem en Design bij het AOC-Terra in Groningen heeft afgerond. Met een hoog eindexamencijfer. Daarnaast heeft hij met een recente bloemencreatie bij het onlangs in de stad Groningen gehouden FlorCert-seminar (een internationaal samenwerkingsverband tussen onderwijs en de bloemenwereld uit zeven Europese landen; red.) hoog gescoord. Ik ben erg onder de indruk van zijn creativiteit en oorspronkelijkheid, naast het materiaalgebruik en de compositie. Hij gaat, dat kan haast niet anders, ongetwijfeld een glansrijke carrière tegemoet. Zijn naam is Falco Wolters; hij woont in Terheijl en hij is het meer dan waard dat zijn creativiteit bredere aandacht krijgt.’ Met zo’n specialistenwaardering ben je een stukkie in deze rubriek op voorhand al waard. Dus toog de Kleintje Cultuur-verslaggever naar de Schapenweg in Terheijl om bij Falco voornoemd verhaal te halen. Wat hij graag en vol enthousiasme deed.

Tweeëntwintig is Falko Wolters nu, maar eigenlijk stond zijn leven van jongs af aan al in het teken van bloemen. En wat je er allemaal creatief mee kunt doen. “Dat begon al op de basisschool,ik was ook toen al creatief met mijn handen. Ik vond het dan ook niet meer dan logisch dat ik daarna naar de vmbo opleiding bij AOC Terra in Oldekerk ging. Daar was bloemsierkunst één van de onderwerpen. Echt, ik was na de eerste les al ‘verloren’. Dús werd een zo hoog mogelijke opleiding in dat genre mijn gerichte einddoel,” vertelt Falco die op de dag van dit interview net bericht heeft gekregen dat hij zijn examen op niveau vier, het hoogste in de bloemsierkunst bij AOC Terra, met zeer goed gevolg heeft afgesloten. Dat praktijkexamen bestond uit een driedelig door hem gemaakt werkstuk van beeldbepalende stad-Groninger gebouwen die hij met bloemencreaties visualiseerde. “Op weg naar school fietste – en later reed ik met de auto – altijd langs deze drie in het oog springende bouwwerken. En al jarenlang dacht ik steeds: Dáár ga ik wat mee doen voor mijn eindexamenproject. Ik ben er echt uuurenlang mee bezig geweest, eerst met het uitdenken over hoe ik het zou aanpakken, toen met het samen met mijn vader maken van het framewerk en daarna het met bloemen componeren van de einduitvoering. Ik kreeg er een hoog cijfer voor en weet je wat ik ook zo fijn vond? Het drieluik werd meteen aangekocht!”

Ook het werkstuk dat hij tijdens het FlorCert-seminar maakte – een bloemenpalet bestaande uit een hoed en parasol – kreeg grote waardering. “En die was internationaal,” vertelt Falko met begrijpelijke trots in zijn stem. “Ik ga, nu ik al mijn examens heb gedaan, dan ook dóór. Binnenkort ga ik drie dagen in de week aan het werk bij bloemist Alex Aalders in Assen om me zowel creatief maar ook handelstechnisch verder te bekwamen. De rest van de week wil ik als freelancer aan bloemsier opdrachten besteden. Ik heb inmiddels al heel wat creaties gemaakt, ben al een tijdje bezig om op dat gebied een naam op te bouwen. Weet je, je moet niet alleen veel kennis van bloemen, technieken en design hebben, je moet je ook en vooral in de wensen van je opdrachtgever in kunnen leven. En dat kan ik, heeft de praktijk al bewezen.” Waarna hij op zijn tablet een scala aan inderdaad prachtige bloemencreaties, voor alle mogelijke gelegenheden, laat zien. Wolters’ droom is een eigen bloemenzaak gecombineerd met de mogelijkheden om als ontwerper originele, op de persoon en situatie afgestemde, bloemsierstukken te maken.

“Ik weet wat ik wil, en daar knok ik voor,”zegt hij zelfverzekerd. Méér weten? Het telefoonnummer van Falko Wolters is 06-12029885; e-mailadres: falkowolters@hotmail.com

UIT DE KRANT

Lees ook