Koude episode

weerbericht Weerbericht

Werd het in Frankrijk vorige week nog bijna 30 graden, de bordjes zijn behoorlijk verhangen. Blikvanger op de Europese weerkaart is een krachtig hogedrukgebied op het centrale deel van de oceaan. Aan de oostzijde daarvan komen storingen in een noordelijke circulatie vanuit het Poolgebied afzakken en deze koude lucht dringt tot diep Europa in. Zo wordt het in Frankrijk deze dagen slechts 12 of 13 graden en dat zijn temperaturen die in een groot deel van Europa voorkomen. In Scandinavië liggen de temperaturen nog lager en in Lapland komt het kwik ook overdag niet boven het vriespunt uit. Voor vroege voorjaarswarmte moeten we naar het Iberisch Schiereiland alwaar het 20/25 graden is en in Italië en op de Balkan schommelt de temperatuur rond 20 graden. Hoewel vroeg in deze landen relatief is, zomerse temperaturen slaan daar uiteraard altijd eerder toe dan in ons landje.
In het Alpengebied valt deze dagen behoorlijk wat sneeuw, wordt het donderdag en vrijdag allemaal weer droger maar tijdens het weekend staat er weer een enorme sneeuwdump op het menu. Vooral in het noorden en midden van het Alpengebied. Zelfs in het Duitse Winterberg kan het weer wit worden. Op 5 km hoogte daalt de temperatuur naar ongeveer -33/-35 graden en dat is ronduit koud te nomen. Deze Arctische lucht blijft een groot deel van de week uitstromen over ons land waardoor we lentetemperaturen kunnen vergeten. Nu is het ook niet zo dat het steeds kommer en kwel is. Er gaan buien vallen, maar er zijn ook regelmatig droge perioden en zelfs de zon laat zich nu en dan zien. Het blijft ontegenzeggelijk wel aan de koude kant.
Morgen (woensdag) ligt er een storing boven Duitsland en de invloed van deze bel ijskoude lucht reikt tot onze gebied. Dat betekent veel bewolking en van tijd tot tijd buien of buitjes met kans op hagel. De zon heeft het lastig en het is fris met 9 of 10 graden. Positief is dat de wind uit het noorden tot noordwesten zich op de vlakte houdt.
Donderdag is het rustig en valt er slechts een enkel buitje, nog altijd met kans op hagel. Verder houdt het rustige weer aan en is er af en toe ruimte voor de zon bij 11 graden als maximumtemperatuur. Vrijdag trekt een kleine depressie vanaf de Noorse Zee over ons gebied. Er zijn perioden met regen maar als het spoorboekje kloppend te krijgen is dan zal er later op de dag weer ruimte zijn voor droge perioden.
Tijdens het weekend schuift het hogedrukgebied op de oceaan iets op in de richting van ons land. Haar invloed wordt dan ook groter en actieve buiengebieden trekken nu via Duitsland Europa in. De lucht op hoogte wordt geleidelijk aan wat minder koud. Ook daardoor neemt de kans op buien af, maar of dit tot een helemaal droog weekend zal leiden is maar de vraag. Laten we ook tijdens het weekend de paraplu maar bij de hand houden. Ook een dikke jas kan geen kwaad want met 100 of 11 graden blijft het aan de koude kant.

Me e r d a a g s e 

Weerbeeld          Wind richting          Wind kracht          Min temp          max.. temp          zon          neerslag

         
wo          Buien en buitjes          nw          2/3          5          9          10          70         
                                                                       
do          Buitje en wat zon          nw          2/3          4          11          30          30         
                                                                       
vr          buiig          w/zw          3/4          5          10          20          70         
                                                                       
za          Wolken/zon/bui          nw          3/4          4          10          30          40         
                                                                       
zo          Wolken/zon/bui?          n/nw          3/4          3          11          30          30         

UIT DE KRANT