NL Doet het weer heel goed

 

Een nieuw dak in Veenhuizen, duizend euro voor SamenLoop
REGI) – NL Doet. De grootste vrijwilligersactie van Nederland. Zeker vrijdag en her en der ook zaterdag werden clubs, verenigingen en organisaties uit de brand geholpen. Achterstallig onderhoud? Schilderwerk of een reguliere onderhoudsbeurt? Met dank een vrijwilligers is er weer ontzettend veel werk verzet. Grote dingen, kleine dingen. De Krant keek in de regio en zag: NL Doet is en blijft hartstikke goed.

Roden, Kunstencentrum K38. Een vrouw, twee mannen. Het is alsof je het al van veraf ziet. Er klopt iets niet. Het is een bepaalde onhandigheid. Ze doen iets wat niet hun vak is. Op trapjes staan ze voor de ramen van K38. Ze wassen ze, een pittige klus. Want wie K38 kent, het pand heeft nogal wat ramen. Het trio is normaliter werkzaam voor Rabobank Noordenveld West Groningen. Maken hun handen dus niet vies. Nu wel. Rabobank neemt al jaren deel aan NL Doet. Om de maatschappelijke betrokkenheid te tonen, iets dat de bank al doet overigens want financieel draagt het bij aan ondertussen ik-weet-niet-hoeveel projecten en steunt het bijkans alle verenigingen in de regio. De enige dame voert het hoogste woord. ‘Ach, zo leuk dit. Elk jaar weer. Zeker ook omdat we elk jaar iets anders doen. Vorig jaar hebben we een tuin voor een Syrisch gezin aangelegd. Dat blijf ik me herinneren vanwege mijn zwarte nagels. Toen de tuin klaar was, moest ik namens de Rabobank bij een klant op bezoek. En hoewel ik mijn handen uiteraard goed gewassen had, kreeg ik de zwarte randen rond de nagels niet zomaar weg. Heb ik mijn klanten eerst maar even uitgelegd’, lacht Alida Zwerver, die vrijdag haar handen juist heel schoon kreeg. Ze waren al op tijd bij K38 en stoppen na de lunch.

Blij was ook het bestuur van de Oranje Stichting Roden. Vooral met de leerlingen van de Esborg, die een mooi multifunctionele ‘boom’ maakten. Je kunt er straks tijdens Koningsdag ballen doorheen schieten of je hoofd er door steken. Levert mooie foto’s op. De noeste arbeiders kregen als dank taart van Sieny Mulder c.s.

De plaatselijke organisatie van NL Doet heeft duidelijk geleerd van voorgaande edities. Toen wilde het nog wel eens voorkomen dat er teveel leerlingen op een plek waren, terwijl daar niet heel veel te doen was. Nu is alles beter op elkaar afgestemd en wordt er hard gewerkt. Ook in Veenhuizen, in het zwembad om precies te zijn. Al eerder dit jaar sprong bestuurslid Rien Pheiffer van dat zwembad een gat in de lucht. Hij kreeg een telefoontje van Dakdekkersbedrijf Arend Barkhuis. ‘Op NL Doet komen we jullie dak van de kleedkamers en kiosk gratis vervangen’, liet Barkhuis weten. ‘Geweldig’, zegt Pheiffer. ‘En precies op tijd want het dak was ook echt aan vervanging toe. Als we deze gift niet hadden gekregen, hadden we het dak niet kunnen vervangen. Nu is er ook een kans om te denken aan de aanschaf van zonnepanelen op het dak. Zo kunnen we onze energiekosten steeds verder terugdringen.’  Barkhuis laat iets verderop weten dat zijn toeleveringsbedrijf van dakbedekkingen – Carlise uit Kampen- jaarlijks meedoet aan een goed en sociaal maatschappelijk doel. ‘Na contacten hebben wij het zwembad in Veenhuizen gevraagd om mee te doen. Net als zij zijn wij vrijdag en zaterdag ook vrijwillig aan de slag gegaan, het is toch mooi dat dit zo kan en ik ben blij met het enthousiasme van de vrijwilligers van het zwembad. Uit eigen middelen een dak vervangen is nogal een hap uit de begroting, dit is een perfecte oplossing.’ Het zwembad kreeg ook al hulp van leerlingen van het Dr. Nassaucollege. Zij vermaakten zich prima met het opruimen van blad op de speelweide.
Vaste prik tijdens de NL Doet-vrijdag is dat leerlingen van het Dr.Nassaucollege meewerken. Dit keer gingen ze op pad om statiegeldflessen op te halen bij inwoners van Norg en omgeving Dit leverde een mooi bedrag op.  De ingezamelde flessen en kratjes werden naar Coop Spithost vervoerd, die garant stond voor de inname. De flessen en dus het geld werden opgehaald voor de Samenloop voor Hoop, die met de opbrengst van de activiteit wil helpen kanker te bestrijden. Naast de flessenactie werden ook kaarsjes verkocht. Bij elkaar opgeteld kreeg de organisatie van de SamenLoop liefst duizend euro overhandigd. In totaal waren in Norg 120 leerlingen actief.