Nog één kans voor VEV’67, ONR en CSVH; Veenhuizen in veilige haven

Sport

Zaterdagvoetbal

REGIO – De beslissingen vallen op de laatste speeldag. Dit geldt voor VEV’67, ONR en CSVH, die hoogstwaarschijnlijk de nacompetitie in gaan. ONR maakt nog kans om deze verlengde competitie te ontlopen. Veenhuizen heeft het gered op de voorlaatste dag. Haulerwijkse Boys maakte er een feestwedstrijd van in de laatste partij onder naam Haulerwijkse Boys.

“We zijn nog in leven”, was de reactie van Ron de Boer na de 3-3 van VEV’67 tegen Broekster Boys. Pas in de voorlaatste minuut peuterde VEV er nog een gelijkspel uit in de degradatiekraker. Vlug En Vaardig begon niet scherp aan het duel in Damwoude en stond na twintig minuten met 2-0 achter. Daarmee waren de Leeksters wel wakker geschud. Gerhard van den Berg verkleinde de achterstand, waarna het weer een wedstrijd was en VEV het heft in handen nam. Na rust domineerden de gasten volledig en tekende Tom Baan voor de 2-2. Na vier opgelegde kansen viel uit het niets de 3-2. De Boer zette nog meer aan tot een offensief. En uit een scrimmage raakte de keeper de bal als laatste aan: 3-3. Nog een ronde te gaan. De kans op rechtstreekse handhaving is nihil. BCV is de laatste horde.

ONR won de titanenstrijd in en tegen Rouveen. Jeroen Westra maakte vlak voor tijd de winnende 2-3. “Ongelooflijk”, zei leider Jan Uffels, die het na de wedstrijd nog warm had (al kwam dat ook door de blazer in de auto). Ongelooflijk was ook de 1-1 van Ties van Wijk, die na een verre ingooi van Lart Wolthuis de bal het doel liet inwaaien. ONR nam dan zelf de leiding, via Maxim Maring, die in de kluts scoorde. Vijf minuten later stond het weer gelijk. In de 87e dan de beslissing. Een terugspeelbal op de keeper, waarna de bal werd weggewerkt, precies in de voeten van Jeroen Westra, die als back nog wat energie over had en het middelpunt van de feestvreugde werd: 2-3. Rouveen stortte ter aarde. De Roners zijn CSVH en Rouveen gepasseerd op de ranglijst. Bij een overwinning op DESZ is ONR veilig. Bij een gelijkspel moeten de oranjes de barrage in.

De nacompetitie lijkt ook het eindstation voor CSVH dat van het spoor af was tegen The Knickerbockers. De Hoogkerkers kwamen met 1-0 achter op TKBello. En dus moest CSVH op zoek naar de gelijkmaker. Kansen afmaken is het euvel momenteel bij de groen-zwarten. Ook in de tweede helft legio kansen, maar het doelpunt bleef uit. In de laatste minuut werd het nog 2-0. “We zijn nu afhankelijk van anderen. We hebben nog minimaal een punt nodig. Verlies bekent nacompetitie. We moeten het net zien te vinden. Dan kun je lullen als brugman, maar als die bal er niet in gaat…”, zegt Lesmond Prinsen, die ziet dat te veel spelers de vorm niet hebben. “Maar wat het wordt op de laatste speeldag, ik durf het niet te voorspellen.” Voor de goede orde: CSVH speelt thuis tegen Rouveen en dat is dan ook de laatste reguliere wedstrijd onder de naam Christelijke Sport Vereniging Hoogkerk.

Marum won ruim van VV Groningen. “Het is nooit een wedstrijd geweest. Peter Groninger wilde niet. VVG had niks meer te verliezen en te winnen. Ik hecht dan ook weinig waarde aan de 4-0”, zette Marcel Poll de uitslag in perspectief. Geen spektakel op ‘Marumnello’, dat na een half uur kon juichen (doelpunt Marc Boonstra). Jacob de Witt zette Marum op 2-0 en diep in de tweede helft maakten Jordy Swieringa en Boonstra er 3-0 en 4-0 van. Favoriet voor de titel is nu NEC dat in de laatste wedstrijd tegen Godlinze speelt, dat graag een stapje terugdoet. Marum moet naar Appingedam. “We doen tot de laatste snik mee om het kampioenschap. We blijven erin geloven. We gaan deze week ook gewoon twee trainen”, balt Poll de vuisten. .

Veenhuizen heeft zich gehandhaafd in de derde klasse!. De Drenten wonnen de beslissende wedstrijd van BSVV: 2-0. Albert-Jan Moes had al na drie minuten succes. Vlak na de pauze was het Jim van der Leest die het laatste zetje gaf. “De zege was het op zijn plaats. Veenhuizen had meer het besef van deze partij. Ik had een veel meer strijdend BSVV verwacht”, sprak Marcel van Veenen zijn verwondering uit. Al moest hij wel bekennen dat het pech had met twee vrije ballen tegen de lat. “Ik vind deze prestatie knapper dan de promoties van de afgelopen jaren. Het niveauverschil tussen derde en vierde klasse is enorm. En we hebben heel veel tegenslagen gehad. Maar met negen basisspelers langs de kant pakten we wel punten. Ik ben trots op dit kleine clubje.”

Pelikaan S-Mamio was en is een beladen wedstrijd. De Oostwolder equipe nam revanche voor de eerder verloren partij. Het was weer een strijd over en weer. De slag moest uitgevochten worden op het middenveld. Na een 0-0 ruststand sloeg de thuisclub toe. Wasim El Baroudi begon een actie en gaf door op Benjamin St. Juste, die vanuit een moeilijke positie nog kon voorgeven en jawel daar stond Freddy de Grooth die nummer vijftig in het doel joeg: 1-0. Pelikaan S speelde het professioneel uit. Allard Kuiper stond wederom tussen de palen. Als beloning voor zijn reserverol. De derde helft was heel gezellig. Samen met Mamio werd de barbecue aangestoken.

Sentimenten voerden de boventoon bij Haulerwijkse Boys, dat sinds 1961 speelt onder deze naam. “We wilden graag winnend afsluiten en dat is gelukt”, zei voorzitter Ron de Vries. Het werd 7-1 tegen OKVC, maar dat moest van ver komen. Want ‘de Gieltjes’ moesten eerst een 0-1 achterstand wegwerken. Bij rust waren de rollen al helemaal omgedraaid. “De discussie over een fusie was er al jaren. Het dorp was er aan toe. De toekomst ziet er goed uit. We gaan door met prestatieteams op zaterdag en zondag. Op termijn zullen we een keuze maken”, aldus De Vries. Haulerwijkse Boys eindigde als achtste in de vijfde klasse D.

Boerakker heeft de tweede periode in de wacht gesleept. De geel-zwarten versloegen thuis DIO Groningen met 5-1. Boerakker kwam in de eerste helft met 1-0 voor en liet een zee aan kansen liggen. Na rust gingen de ballen er wel in. Joey Hummel trof drie keer het net. De nacompetitie is al bekend. Boerakker wacht een tweestrijd met Eastermar. Met eerst een uitwedstrijd en op 23 mei kan Boerakker de zaak afmaken. De winnaar promoveert naar de vierde klasse. “En dat zou voor het eerst in de clubgeschiedenis zijn. Dat zou toch mooi zijn”, meent Marco van der Veen, die er na eerdere mislukte pogingen er wel geloof in heeft.

TLC liet Ezinge staan: 1-5. Al na tien minuten had Rene de Vries succes: 0-1. Na de 0-2 van Guido Bos kwam Ezinge terug, door een gemakkelijk gegeven strafschop. Sergio Soekhoe (twee keer) en Luit Romeijnders- zijn eerste doelpunt in zes jaar!- breidden de score uit: 1-5. Tegenstander deed steeds iets terug, maar dan schoppen naar de tegenstander. TLC eindigde met 37 punten op de vijfde plaats.