‘Nog meer deelnemers, dát zou geweldig zijn’

In the sportlight: Leekstermeer Wandeltocht

LEEK – Rotaryclub Groningen West houdt op zaterdag 20 mei voor de twaalfde keer onder de naam Leekstermeer Wandeltocht een wandeltocht door het Groningens en Drents landschap. De wandeltocht is zoals elk jaar voor een goed doel. Dit keer zullen de inschrijfgelden – in zijn geheel- worden overgemaakt aan Stichting Voedselbank Noordenveld – Leek. ‘Nóg meer deelnemers dan vorig jaar, dat zou echt geweldig zijn’, laat nieuwbakken voorzitter Johan Hektor weten. De organisatie hoopt tussen de achthonderd en duizend lopers te mogen begroeten.

De wandeltocht vindt plaats nabij het Leekstermeer en natuurgebied de Onlanden. Dit gebied leent zich meer dan voortreffelijk voor deze wandeltocht. De Onlanden als laagveengebied met in het midden het Leekstermeer. Het ligt in een laagte ingeklemd tussen de hogere zandgronden van Drenthe en de relatief hoge kleigronden in Groningen. Er zijn ook dit haar vier verschillende routes uitgezet van 7,5, 17,5, 25 en 40 kilometer. Alle routes starten vanaf Landgoed Nienoord richting Roderwolde waar de routes langs het Leekstermeer lopen in een prachtig natuurgebied waar de routes langs het Leekstermeer lopen. De combinatie van water en weide zorgt voor een verrassend decor. De 17,5 kilometer lange tocht verloopt geheel rond het Leekstermeer. De twee langste afstanden gaan richting Drenthe, waar het weidelandschap overgaat in een boslandschap. De toegangsweg wordt gevormd door een pad langs het Peizerdiep. Daarna volgen het Mensinghebos en het Sterrenbos om vervolgens uit te komen in het centrum van Roden. De route van 40 kilometer verloopt verder richting Zuursche Duinen met vennen, stuifzand en naaldbossen. Onderweg, bij alle routes, zijn voldoende rustpunten met horeca te vinden. Ook nu zullen de routes prima aangegeven worden. Bij start en finish en langs de routes zijn versnaperingen te koop en de lopers zullen met muziek worden onthaald. ‘Waarom we dit doen? We zien ons zelf als serviceclub en willen iets voor de maatschappij betekenen. Zelf ben ik overigens al tien jaar betrokken bij de stuurgroep van de Rotary en nu voor het eerst als voorzitter van de groep mensen belast met de organisatie van deze wandeltocht. Het is echt leuk om te doen. We krijgen ontzettend veel positieve reacties van mensen. De opbrengst schenken we jaarlijks aan een ander goed doel. Bij ons blijft niets aan de strijkstok hangen. Meedoen is dus niet alleen heel erg leuk, je steunt er ook nog eens een heel goed doel mee’, zegt Hektor.

Nog voor de lopers ook maar een meter hebben afgelegd, zullen ze zich al verheugen op de finish bij borg Nienoord. Lopers kunnen zich daar bij de schelpengrot afmelden en desgewenst de medaille in ontvangst nemen. Tegelijk vindt bij de finishplaats rond de borg ook ‘Exotisch Azië’ plaats. Deelnemers hebben op vertoon van hun stempelkaart gratis entree. De inschrijfgelden zijn gelijk gebleven ten opzichte van 2016. Mensen die 7,5 kilometer lopen betalen vijf euro, de 7,5 kilometer lange tocht kost 7,50 euro en de langste twee afstanden een tientje. Kinderen tot en met twaalf jaar betalen 2,50 euro, ongeacht de afstand.

‘En als mensen het leuk vinden, mogen ze ook met de hond lopen’, vervolgt de voorzitter. Onderweg zorgen wij voor gezonde opkikkers in de vorm van water en appels. Ook zullen we voor entertainment onderweg zorgen. Zo is er muziek, piano, viool en een draaiorgel. De finish dit jaar belooft echt bijzonder te worden, zeker omdat ook de Aziemarkt dus is. Na gedane arbeid is het goed rusten en dus kunnen de deelnemers als ze hun tocht volbracht hebben, genieten van oosterse hapjes en drankjes. En ook rond de borg zal weer muziek klinken. Kortom: het belooft wat te worden. We hopen nogmaals op heel veel deelnemers. Niet voor ons zelf, wél voor de Voedselbank. Want hoe meer mensen lopen, hoe meer wij de stichting over kunnen maken en hoe meer mensen we kunnen helpen’, besluit Hektor.
Inschrijven kan via de website. Het startbewijs zal dan op de wandeldag klaar liggen bij de inschrijfbalie bij Informatiecentrum Nienoord. Bij inschrijving via de website machtigen deelnemers de organisatie om eenmalig het verschuldigde inschrijfgeld van de rekening te incasseren. Onder de wandelaars die zich via de website inschrijven, worden ook dit jaar weer vier boekenbonnen ter waarde van 25 euro verloot. De trekking is op 20 mei, na de start. Op de dag zelf kunnen deelnemers zich ook nog gewoon inschrijven bij de start. ‘Het is echter raadzaam in te schrijven via de website. Dat voorkomt dat mensen moeten wachten bij de start en dan bent u verzekerd van een startbewijs’, geeft Hektor een tip. De start van de 40 kilometer is tussen 07.30 uur tot 08.00 uur, terwijl de 25 kilometer tussen 08.00 uur en 09.00 uur van start gaat. De 17,5 kilometer lopers vertrekken tussen 09.00 en 10.30 uur en de kortste afstand start tussen 10.00 uur en 11.30 uur. De inschrijfbalie sluit overigens ook om 11.30 uur.

Leekstermeer Wandeltocht
Wanneer: zaterdag 20 mei
Start: vanaf Infocentrum Nienoord, vanaf 07.30 uur (40 kilometer)
Finish: Borg Nienoord
Organisatie: Rotaryclub Groningen West
Goed doel: Voedselbank
Inschrijven: www. lmwt.nl.