Nog mooier, nog meer spektakel

carbid

carbid2In the sportlight: Carbidboys Zevenhuizen

ZEVENHUIZEN- Aftellen. Negen dagen nog maar, tot de laatste dag van het jaar. Oudjaarsdag. Het staat zo’n beetje synoniem voor de Carbidboys van Zevenhuizen. Wat begon met 4 melkbussen is uitgegroeid tot een spektakel met wel honderd ouderwetse ijzeren bussen met dito deksel. Volksvermaak ten top. Ieder jaar trekken zo’n 1500 mensen uit alle windrichtingen naar het weiland aan de Veldstreek van de familie Kuiper in Zevenhuizen. Op 31 december wordt ‘t voor de 23e keer gehouden: carbidschieten. “Mensen zijn altijd op zoek naar vertier. Naar gezelligheid op zo’n dag. En dat gaan we zeker weer beleven met elkaar”, weet carbidboy van het eerste uur Bert Steenhuis.

Inmiddels geniet het knalfestijn in Zevenhuizen internationale bekendheid. Voor radio en tv-ploegen hét moment voor één van de leukste items van het jaar. De club, die op dit moment 16 man telt, is er maar druk mee. Want als carbidboy moet je naast verstand van knallen, ook nog eens beschikken over een behoorlijk organisatietalent. Want er komt nog best wat bij te kijken, blijkt uit het verhaal van Bert. Zo is er het carbidrad, waar maar liefst 13 melkbussen opgelast zijn. Alsof er een mitrailleur afgaat. “Dat moet ieder jaar opnieuw gecheckt worden. Of alle bussen nog wel goed vast zitten. En dat is ook het mooie van onze club. We zijn allemaal heel verschillend maar passen toch heel goed bij elkaar. Ieder van ons heeft zijn eigen talent. De één heeft verstand van lassen, de ander van techniek, timmerwerk of transport. “Onderschat niet wat er verder allemaal bij komt te kijken. De vergunningen moeten geregeld worden, dat geldt ook voor de verzekeringen, de inrichting van de horeca en de verlichting. Mensen komen in het licht en gaan pas weg als het donker is hè? Dat betekent dat er ook een aggregaat moet staan.” Het concept is hetzelfde als andere jaren, zo’n 100 melkbussen en het carbidrad staan opgesteld in het weiland van hobbyboer Kuiper. “We hebben dit jaar alleen meer muziek dan anders. Om het sfeertje extra te verhogen”, vertelt Bert die ook nog wijst op de campagne van het Martini Ziekenhuis van half november. “Omdat zij ieder jaar de ongelukken met carbid zien toenemen, hebben zij ons benaderd om aandacht te schenken aan ‘veilig carbidschieten’. Daar werken we natuurlijk graag aan mee. Veiligheid staat bij onze club boven alles. Er is in de afgelopen 22 jaar nog nooit een ongeluk gebeurd. Dat kan ook alleen maar als je er met verstand mee omgaat, anders gaat het mis. De organisatie schiet het carbid binnen de vuurwerkzone. Het publiek mag alleen in de vrije zone staan.”

In 1992 begon het dus, de Carbidboys. Een enthousiaste vriendenclub. De club vloeit voort uit de lagere schooltijd. Gedurende de middelbare schooltijd organiseerden de Boys altijd twee dingen in een jaar: een schuurfeest en het carbidschieten. Dat laatste is een traditie geworden waar mensen van heinde en ver op afkomen. Carbidschieten is een eeuwenoud fenomeen dat vooral in het oosten van het land heel populair is. Zo zeer zelfs, dat het anno 2014 tot cultureel erfgoed gerekend wordt. Als kinderen vermaakte de groep jongens zich met het schieten op verfblikjes. Op latere kleeftijd werd een schuurfeest gehouden en vervolgens kwam het zwaardere geschut: melkbussen met carbid. Na een bescheiden begin met vier melkbussen staan er tegenwoordig bijna honderd opgesteld. Al meer dan twintig jaar wordt het land van de familie Kuiper gebruikt. De groep bedenkt ieder jaar weer wat nieuws. En de club is niet alleen bezig met carbidschieten. In de zomer is de Carbidboys actief in de al even traditionele feestweek. Met buikschuiven en rodelen, wat uitgroeide tot het Vijverspektakel.

De club wordt steeds groter door aanwas van nieuwe leden, weet Bert te vertellen. “Met extra jongens heb je niet alleen meer armslag maar weet je ook dat de traditie voortgezet wordt.” Het feest begint op 31 december om 9:30 uur en zal tot ongeveer 16.30 uur doorgaan. De Carbidboys zijn overigens niet alleen de familie Kuiper dankbaar, maar zeker ook de tientallen vrijwilligers en sponsoren die hen op allerlei manieren steunen. Niet alleen financieel en inzet, maar ook met bijvoorbeeld materiaal. “Carbidschieten mag niet verloren gaan voor Zevenhuizen. De twee dingen zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Met dank ook aan de jeugd, die er net zoveel plezier aan beleeft als de oudere garde.”

Kader:

Naam: Carbidboys Zevenhuizen
Opgericht: 1992.
Locatie: Veldstreek 3, Zevenhuizen
datum: 31 december
Tijd: 9.30-16:30 uur
website: www.carbidboys.nl.