Noodkreet Oranjestichting levert twee nieuwe bestuursleden op

Sieny Mulder 2009

Continuïteit voorlopig gewaarborgd

RODEN – Om nou te zeggen ‘eind goed, al goed’ gaat wat te ver, maar met de komst van twee nieuwe bestuursleden lijkt de toekomst van de Koningsdag (en dus die van de Oranjestichting) gewaarborgd. Onlangs vertelde voorzitter Sieny Mulder onomwonden dat het een halve minuut voor twaalf was. Dat er zonder nieuwe bestuurders geen Koningsdag in Roden meer georganiseerd kon worden. Gelukkig kwam er respons.
Het wordt voor organisaties steeds moeilijker vrijwilligers te vinden. Een landelijke actie als NL Doet werkt, maar mensen voor langere tijd binden is anno 2015 een groot probleem.
En dus luidde Mulder de noodklok. Met resultaat. ‘We hebben twee nieuwe bestuursleden. Rika Apol en Woudy ten Cate hebben zich gemeld en zijn al volop aan de slag. Zij gaan de organisatie van de ouderenmiddag voor hun rekening nemen. Ina Kuipers was al nieuw. Zij beheert het geld. Wat dat betreft hebben we dus drie nieuwe mensen en dat stemt iedereen tevreden’, zegt Sieny, die (uiteraard) al weer druk bezig is met de voorbereidingen op Koningsdag.
‘Koningsdag hangt natuurlijk aan tradities. En dus worden er ook nu weer tweeduizend ballonnen opgelaten. Ballonnen die -ook bijna traditie- gesponsord worden door Fitnesscentrum Roden. Ook vertrouwd is dat we de ballonnen bij De Berk mogen vullen. Hans van der Laan zal voor het laatst als burgemeester de dag openen’, zegt Mulder.
De vrijmarkt is dé grote publiekstrekker, maar er is ook nieuws. ‘De Draai uit Haulerwijk komt demonstraties en clinics inline skaten verzorgen. Dat doen ze in het gedeelte van de Kore-naar tot Het Wapen van Drenthe. De Draai is een bekende club en we verwachten er best veel van.’
Ook op de multiculturele markt zullen wat nieuwe gezichten te zien zijn en bij Het Wapen van Drenthe zal op een trailer opnieuw live muziek zijn. De WiJo’s –Joop Hamming en Wim Feith- zullen optreden tijdens de ouderenmiddag en Sieny is nog druk doende om onderdak te vinden voor poppentheater ‘Drie in de Kast’. ‘Poppentheater is weer helemaal hip’, weet Mulder, die vanuit het Leefbaarheidsfonds van de gemeente een subsidie toegekend kreeg voor de multiculturele markt en hoopt op een bijdrage vanuit het ‘Jaar van de Cultuur’.  ‘De toezegging dat ze ons ondersteunen is er, de vorm waarin is nog niet helemaal bekend.’
Kortom: goed nieuws. Want Roden zonder Koningsdag kan toch niemand zich voorstellen?