Noordenveld koestert prachtige evenementen

Regio Slag om Norg-7

Sportgala Noordenveld

REGIO – In de Pompstee in Roden wordt zaterdag 16 januari Sportgala Noordenveld gehouden. De genomineerden zijn bekend en het publiek kan stemmen. Dit kan via de bon in de Krant en via www.sportnoordenveld.nl. Vandaag worden de genomineerden in de categorie sportevenement voorgesteld.
De Slag om Norg. Je kunt er simpelweg niet om heen. Ook de dit jaar gehouden vierde editie was er weer één om in te lijsten en werd gewonnen door Johim Ariesen, op de voet gevolgd door Gert-Jan Bosman en Koos Jeroen Kers. De strijd over deels onverharde paden heeft ondertussen een UCI-status gekregen. De organisatie gokt daarom voor de editie van 2016 op de zeven beste ploegen van Nederland en wellicht zelfs opleidingsploegen van Astana en BMC. Het zegt veel over de Slag om Norg, naar voorbeeld van de Strade Bianchi in Italie. De route over 200 kilometer gaat hoofdzakelijk over de marke’s van Norg en Peest en langs de befaamde Lebbestok. De Slag om Norg heeft alles in zich om één van de meest spraakmakende koersen van Nederland en Belgie te worden, zeker nu een UCI-status is toegekend.
Ook de 38e editie van het Norger Tuigpaardenconcours was opnieuw een spektakel, al werkten de weergoden niet echt mee. Aan de start verschenen alle nationale kampioenen van 2014, en dat zegt alles over de status die Norg heeft. Het concours is uitgegroeid tot een vooraanstaande landelijk hippisch evenement met deelnemers uit heel Nederland en een fantastische accommodatie met duizend overdekte zitplaatsen. ‘Het Stadion van Norg’ wordt het wel genoemd, en dat is een groot compliment voor de vele vrijwilligers die bergen werk verzetten. Voorzitter Gezinus van Zonneveld zag dat de regen niet zorgde voor minder publiek en net als de duizenden bezoekers genoot ook hij van het afsluitende sprookje dat het evenement ook dit jaar afsloot.
Voor het eerst in Roden: de Red Bull Kop over Kop. Een nieuw evenement dat als alles meezit ook de komende twee jaar in Roden zal worden gehouden. Of beter: het evenement heeft start/finish in Roden en gaat verder door de gehele gemeente Noordenveld. De eerste editie was een succes. De deelnemers reden twee lussen van vijftig kilometer. Er werd individueel gestart en steeds kwam er versterking om uiteindelijk gezamenlijk over de streep te komen. Behalve topamateurs deden ook veteranen en jongelingen mee. Een breedtesportevenement dus, dat nog zeker kan groeien. Dat de deelnemers nu al uit heel Nederland kwamen, zegt wel wat over de potentie van dit evenement.
In 2015 werd voor de 33e keer de Run van Roden gehouden. Een dorpsloop. Een loop voor iedereen met een kwart- en halve marathon, met een scholierenrun en een estafetteloop voor bedrijven. De Run van Roden zet tenminste heel Roden in beweging. Zeker ook door de clincis die voorafgaand aan de loop worden aangeboden. Mooi is dat veel deelnemers aan de clinics blijven hangen bij Loopgroep Roden en dus blijven bewegen. Nieuw dit jaar was een megascherm bij start/finish, een bewijs dat ook de Run van Roden met de tijd mee gaat. De Run van Roden is ook buiten Roden geliefd, al was het alleen al om het schitterende parcours en de uitstekende organisatie en sfeer.
Op de tennisbanen aan de Borglaan in Roden werd dit jaar voor de dertiende keer het Nationaal Ranglijst Toernooi (NRT) gehouden. Ook dit keer kwamen de suptoppers van Nederland naar Roden. Behalve toptennis staat het evenement bol van de gezelligheid en worden tennissers van buitenaf bijzonder gastvrij opgevangen. Het jonge bestuur heeft het evenement duidelijk nieuw elan geblazen en gelukkig waren ook de weersgoden het evenement dit keer goed gezind. Tijdens de finaledag bekeken honderden mensen de finale. Maar er was ook aandacht voor de plaatselijke toppers. Want dat maakt het toernooi zo mooi: iedereen kan deelnemen. De ongeveer honderd vrijwilligers tekenden ook nu weer voor een prima organisatie. Joany Pontjodikromo was de trekpleister van het toernooi. Met schitterend spel veroverde zij de Roner tennisharten.
PSV Norg tekende in 2015 voor de vierde editie van de Eventing Cross. Eventing bestaat uit drie onderdelen: een dressuurproef, een klassiek spingoncours en een spectaculaire cross door de Langeloerduinen. Zeker dat laatste onderdeel trekt veel bekijks, en dan met name in de buurt van de waterbak. Op het programma stond de Noordelijke/Friese eventing kampioenschappen, die twee volle wedstrijddagen in beslag namen. Er verschenen in Norg ongeveer driehonderd combinaties aan de start. De perfecte weersomstandigheden zorgden voor een prachtig evenement. Naar alle waarschijnlijkheid wordt het evenement volgend jaar op 27 en 28 augustus gehouden. Zeker weten dat er dan wéér meer publiek komt kijken.