Noordenveld komt met meetsysteem voor peilbuizen

Even wennen was dat, zo’n raadsvergadering op donderdagavond in plaats van op de woensdag. In verband met de Provinciale Statenverkiezingen echter wel heel logisch. Uiteraard werd er flink nagepraat over de avond ervoor. ‘Niet best’, klonk het, doelend op de grote winst van Forum voor Democratie. Hardop vraagt men zich af of de partij alle zetels gevuld krijgt. Een terechte vraag overigens, want of FvD op zo’n winst had gerekend, vraag ik mij af. Desondanks is het een teken aan de wand. Het volk heeft gekozen, al had het weinig met de provincie te maken.

Dat laatste werd overigens bevestigd op Radio 1. Daar zat afgelopen woensdag – op het moment dat heel Nederland naar de stembus kon – een vijftal potentiële Statenleden met elkaar te discussiëren. Iemand van GroenLinks, PvdA, PVV, Forum voor Democratie en D66 spraken hier – overigens zeer respectvol – met elkaar. Het zou trouwens het begin van een slechte mop kunnen zijn geweest, maar dat was het niet. De vijf waren met elkaar in discussie, waarop de presentatrice op den duur opmerkte dat ze wel erg veel landelijke thema’s aanhaalden. Hierop vroeg zij of de Provinciale Statenverkiezing überhaupt iets met de provincie te maken heeft. ‘Nee’, was het unanieme antwoord van de vijf aanwezigen. Lekker dan.

Maar wat voor signaal heeft de kiezer nu gegeven met deze uitslag? In ieder geval een signaal dat een groot gedeelte van Nederland zich niet vertegenwoordigd voelt door dit kabinet. Met GroenLinks en FvD als grote winnaars, kunnen we haast niet anders concluderen. Op links is men door de opkomst van Baudet en de zijnen flink in rouw gedompeld, wat goed terug te zien was in de uitzending van De Wereld Draait Door afgelopen donderdag. Wat zij zich te weinig beseften, is dat De Wereld Draait Door met de tenenkrommende uitzending van afgelopen dinsdag zelf deel heeft uitgemaakt van de opkomst van Forum. Door met een tafel vol linkse stemmers volledig Forum voor Democratie en de PVV te gaan zitten ‘bashen’, trek je alleen maar meer mensen over de streep. Het was een gênante uitzending en het linkse DWDD streefde haar doel gigantisch voorbij. Tja.

Er viel genoeg na te bespreken en in Roden ging dat dus niet anders. Verder was het ook ‘gewoon’ een raadsvergadering. Deze begon met wethouder Henk Kosters die aangaf dat Noordenveld bezig is met plaatsen van peilbuizen op meerdere plekken in de gemeente en een heus ‘meetsysteem’. Middenveld-toestanden moeten verleden tijd zijn.

Het werd zowaar een lange avond trouwens, want er waren een hele hoop moties en amendementen voorbereid. Dat maakte het tot een rommelige avond. Zoiets zie je dan terug bij de gemeenteraadsleden. Rikus Koopman, nestor van Gemeentebelangen en koploper van het versprekingenklassement, vergat pardoes de naam van Henk Koekkoek (LGN). Hierop klonk de schreeuw om ‘Caroline’ in de raadszaal. Humor hebben ze wel.

Als even later, tijdens het in stemming brengen van één van de vele moties, het stemkastje van Tineke Nieboer (LGN) het niet doet roept Harm Holman (CDA) dat ze ‘ja’ eens moet proberen. Ik kon er om lachen.

Het was kwart voor elf toen de raadsvergadering was afgelopen en de raadscommissie nog moest beginnen. Dat mocht tijd worden, want de vrijwilligers van Omroep Westerkwartier zaten al bijna drie uur te wachten. Omroep Westerkwartier wil graag de lokale omroep van Noordenveld worden. Het college van Noordenveld heeft hier een negatief advies over gegeven. De heer Flonk sprak echter in tijdens de raadscommissie en wist sommige raadsleden aan het twijfelen te brengen. Ze zouden startklaar staan om in Noordenveld aan de slag te gaan, het zou de gemeente Noordenveld niet veel geld kosten en de manschappen zijn aanwezig.
De raadsleden wilden het plan derhalve niet direct afschieten, maar nemen het de komende tijd nog in overweging. De vraag is nu: hebben de inwoners van Noordenveld behoefte aan een lokale omroep?

Meepraten? Twitter: @MathijsRenkema