Noordenveld krijgt eigen ‘Door het oog van de naald’

Roden judith buma

Naaicursus voor ‘hippe chicas’

NIEUW RODEN – Vroeger was alles beter. En dus keren steeds meer gebruiken uit vervlogen tijden terug. Er wordt weer gebreid en gehaakt. De moestuin beleeft een opvallende comeback en ook naaien is weer hip. Judith Buma uit Nieuw Roden speelt daar op in en organiseert vanaf 6 mei naaicursussen voor hippe chicas. Ofwel voor de jongere vrouw.
Aanleiding: het succes van het televisieprogramma ‘Door het oog van de naald’.
Judith was trouw kijker en merkte dat vrouwen om haar heen ook best wilden leren naaien. Ze zocht op internet en merkte dat er in Noordenveld nog geen cursus werd gegeven. En dus doet ze dat zelf, ondernemend en creatief als ze is en altijd al is geweest. Behalve de eerste beginselen van naaien, moeten het ook vooral leuke avonden worden. ‘Met wat drinken, een hapje, muziek en een borreltje na afloop’, zegt Judith. ‘De eerste cursus is gericht op het onder de knie krijgen van de basisbeginselen. Ik ben zeker van plan daarna vervolgcursussen te organiseren, naaien is echt weer hip. Dat merk je. Mensen die van twee oude kledingstukken weer één nieuw en dus uniek kledingstuk maken bijvoorbeeld. Je kunt echt heel veel met de naaimachine. Ook de crisis heeft natuurlijk meegespeeld. Dat zie je bij moeders bijvoorbeeld, die kleding voor hun kinderen groter of kleiner maken met de naaimachine, terwijl vroeger gewoon iets nieuws gekocht werd. De cursus is inmiddels redelijk vol. Ik heb nog een paar plaatsjes vrij en dus moeten mensen zich snel opgeven. En nogmaals: het moeten bovenal gezellige avondjes worden.’
Belangstellenden moeten zelf voor een naaimachine zorgen. De rest wijst zich vanzelf aan de Langewijk in Nieuw Roden, want daar worden de cursussen gegeven. En ondertussen zit Judith al weer vol met andere ideeën. Ze denkt aan het organiseren van brei- en haakcursussen en dus aan vervolgcursussen naaien. ‘Ik heb nog ideeën voldoende, elke dag weer nieuwe. Maar eerst dit dus. Ik heb er zin in. Behalve nuttig wordt het ongetwijfeld ook gewoon heel gezellig’, denkt Buma.
Info: 06-52711312 of judithbuma@hotmail.com