‘Noordenveld moet dé fietsgemeente bij uitstek worden’

Roden Drenthe 200-5

evenementen dragen zeker bij

NOORDENVELD – In het ‘regeerakkoord’ staat het: Noordenveld wil zich profileren als fietsgemeente. Van tenminste Drenthe en wellicht zelfs van Nederland. Een mooi streven en gezien alle activiteiten die al ontplooid zijn en uiteraard de prachtige fietsomgeving, is Noordenveld heel goed op weg. ‘Goed op weg’ is echter niet goed genoeg. Momenteel wordt gewerkt aan de notitie ‘Noordenveld, de fietsgemeente bij uitstek’. Om die notitie verder uit te werken stelde de gemeente 2500 euro beschikbaar.

In het programma van Noordenveld staat het: de gemeente is enthousiast over fietsen en de wielersport en wil in dat kader evenementen organiseren en specifieke voorzieningen treffen om Noordenveld als fietsgemeente nog meer te promoten. Behalve voorzieningen was de Red Bull Kop over Kop wielerwedstrijd daar al een heel aardig voorbeeld van. Red Bull- toch geen kleine jongen- organiseerde het evenement dit jaar voor het eerst. In Roden. In principe ligt er een overeenkomst voor nog eens twee jaar. En hoewel voor verbetering vatbaar, heeft het zeker potentie om te groeien tot een evenement met allure. Voor dit jaar worden er plannen gesmeed om het wielerweekend in Roden, vorig jaar werden de Lus van Roden en de Acht van Noordenveld in één weekend gehouden, nog verder uit te breiden om Roden en Noordenveld nog meer op de wielerkaart te zetten. En uiteraard helpt de fanatiek fietsende wethouder Auwema ook. Een beetje.
Om het streven de fietsgemeente van Drenthe te worden, werd eerder al een symposium gehouden in Peize. Daar werden vooral gekeken waar kansen lagen en worden vrijwilligers van fietsevenementen gevraagd mee te denken. Die vrijwilligers helpen bij het uitwerken van verschillende thema’s en die uitwerking wordt de uiteindelijke notitie. Een notitie waar vervolgstappen genoemd worden en waarin een uitvoeringsprogramma is opgenomen.
Wat zeker helpt zijn de evenementen die in Noordenveld gehouden worden. Het al eerder genoemde wielerweekend met De Lus en De Acht, maar zeker ook De Slag om Norg en de maandag gehouden Drenthe 200. Groeibriljantjes, waarvan de Slag om Norg al behoorlijk gegroeid is. De UCI-licentie is daar een mooi voorbeeld van. De Drenthe 200 kan uitgroeien tot een soort van de Elfstedentocht op de fiets. Met een heldenonthaal op de Brink en in de toekomst wellicht zelfs duizenden deelnemers. Vanwege het feit dat het nu om de eerste aflevering ging, was het deelnemersaantal uit organisatorisch oogpunt dit jaar nog op maximaal 400 gesteld. Drenthe 200 is een hip evenement. Mensen willen tegenwoordig steeds extremere dingen. Een marathon? Niet genoeg. Een normale ATB-tocht? Daar worden de echte diehards niet meer warm of koud van. Meer is de norm, en daar speelden de initiatiefnemers Johan Wekema en Marco Bos prima op in. Een evenement met heel veel potentie, zo bleek maandag wel, waar de renners om 06.00 uur werden weggeschoten en vervolgens achttien uur de tijd kregen om het parkoers over 200 natte kilometers af te leggen. Er was live muziek op de Brink, er waren clinics voor de jeugd en Roden staat na maandag nóg meer op de wielerkaart. Met de notitie en een vervolgtraject dat uitgestippeld wordt, kan het bijna niet anders of Noordenveld wordt tenminste dé fietsgemeente van Drenthe.