Noordenveld wil Ot en Sien-camping ondanks eerdere verkoopplannen zelf houden

ot en sien camping

Centrale ligging én het lage bod reden voor besluit

RODEN – En opnieuw stond afgelopen week de Ot en Sien-camping op de gemeentelijke agenda. Het college wil de camping voor 10 jaar verpachten aan recreatievereniging Buitenrust. Onderneemster Rolina Bekkema die de antieke camping graag wilde kopen, deed een laatste poging om de raad te overtuigen dat verkoop aan haar echt de beste optie voor de toekomst is. Het merendeel van de raad steunde het voorstel van het college om de camping ondanks eerdere verkoopplannen tóch in eigen beheer te houden.
De eigenaresse van het naastgelegen Ky-hotel bood 17.000 euro voor de camping die ooit geopend is door Koningin Juliana. “Veel, en veel te laag en daarmee onbespreekbaar”, zei verantwoordelijk wethouder Reint Jan Auwema die bovendien sprak van voortschrijdend inzicht over de centrale ligging van de camping. Jan Klinkenberg van Groen Links, die sowieso twijfelde aan de combinatie van pensionado’s en een glamping (een luxe variant van een camping wat Bekkema voor ogen had), noemde het bod zelfs belachelijk. Auwema deed recreatievereniging Buitenrust onlangs het voorstel om de camping voor een periode van 10 jaar te pachten voor een bedrag van 10.000 euro per jaar.
Infrastructuur oud en versleten
Bekkema, die zei dat het bod tot stand kwam op advies van een recreatiemakelaar, moet minimaal twee ton investeren, wil de camping voldoen aan het ‘hedendaagse comfort’. “Bovendien moet de hele infrastructuur worden vervangen en dat geldt ook voor het gemeenschappelijke gebouw. En dan heb ik het nog niet eens over mogelijke saneringskosten, die kunnen wel oplopen tot 150.000 euro. Want de gemeente geeft geen ‘schone grond verklaring’.” Als argument droeg zij ook financiële zekerheid aan. Met haar bloeiende hotel in hartje centrum is zij in staat om te investeren in de oude camping. “Bovendien besteden de campinggasten hun geld weer bij de ondernemers in Roden. Zo wordt iedereen er beter van.”
Dikke rekeningen voor gemeente
Lijst Groen Noordenveld snapt het besluit van het college niet. Het beheren van een camping is geen kerntaak van de gemeente, vindt de partij.
“Daar komt bij dat wij straks de dikke rekeningen voor het vervangen van de oude infrastructuur gepresenteerd krijgen”, betoogde Harry Waals van LGN. Ook Van Lookeren van D’66 begrijpt de reden voor het besluit van het college niet. “Het ging aanvankelijk om het plan en het bod was ondergeschikt. En dat de camping centraal ligt, wisten we ook al vóórdat we het in de verkoop deden.” Hij drong aan op de ‘ware’ reden voor het besluit. Die was er volgens Auwema niet. Voor de meerderheid van de raad was het vooral belangrijk dat er nu duidelijkheid en rust is. Het punt is doorgeschoven naar de raadsvergadering van 24 juni.