Noordenvelders: Inge Sikkens

|
| Foto: |
actueel

RODEN – Ze werd in een korte tijd een wereldberoemde Noordenvelder door haar deelname aan Heel Holland Bakt. Heel Holland haalde teleurgesteld adem toen ze afviel; haar gingerbreadhouse deed haar de das om. Wie is toch die flamboyante, jaren vijftig-gestylede, getatoeëerde dame met de vurige lokken?



Inge Sikkens heeft de taart klaar staan. Het huis is doordrongen van de geur van zoet brood. ‘Ik heb net een brioche gebakken. Wil je ook even kijken waar het allemaal gebeurt?’ Ze gaat voor naar een kleine bijkeuken waar een indrukwekkend arsenaal aan apparaten staat. De oven is reusachtig, voor huis- tuin- en keukenbegrippen. ‘Deze oven is geweldig, hier maak ik van alles klaar. Hij kan 250 graden worden, maar de buitenkant blijft koel.’ Ze strijkt even liefhebbend over de oven.
Eenmaal aan de tafel vertelt Inge dat ze eigenlijk bij de politie wilde. ‘Ik was nog te jong, ik was nog maar 17. Ik heb de scholen andersom gedaan dan de meesten, ik begon met Atheneum, ging toen naar de HAVO en eindigde met MAVO.’ Ze schatert. ‘Net even anders dus. Ik was op mijn 17e klaar, te jong voor de politieschool. Dat werd toen de kappersvakschool. Daar lag niet mijn hart, maar als ik ergens voor ga, dan ga ik er duizend procent voor. Dat geldt ook voor hobby’s, toen ik nog paardreed ging ik ook voor het winnen, wat ook regelmatig lukte. En dat geldt ook voor de golfsport, die ik nog steeds beoefen.’
Koken kreeg Inge van huis uit mee. ‘Ik ben een Indo van mijn vaders kant, hij hield ook enorm van koken. Mijn moeder maakte vooral de gewone pot, maar mijn vader maakte hele Indische maaltijden. Ik begon nadat ik getrouwd was gewoon met koken uit kookboeken en heb het mezelf zo aangeleerd.’
Tussen het hobbykoken door werd Inge kapper en ze begon uiteindelijk ook een kapperszaak. ‘Ik heb 28 jaar een kapperszaak in Assen gehad. Die heb ik vlak voor de corona weten te verkopen. Maar er waren klanten die niet bij me weg wilden, dus heb ik een tijdje een kapsalonnetje aan huis gehad. Op de plek waar ik nu bak. Toen ik aan Heel Holland Bakt mee ging doen mocht niemand dat natuurlijk weten. Dus zei ik tegen mijn klanten dat ik last van mijn heup had. Want je hebt geen idee hoeveel tijd erin gaat zitten!’
Haar jaren vijftigstijl is haar kenmerk. ‘Vroeger droeg ik altijd zwart. Maar deze stijl trok me steeds meer. Ik denk dat het te maken heeft met het positieve van die tijd. Na de oorlog was alles in opbouw, er was groei. Ook in Amerika. Er is een happy vibe, wat die tijd betreft. En ik hou gewoon van het soort kleding. Weet je, het maakt me niet uit wat iemand draagt, het hoeft niet mijn stijl te zijn. Maar wat je stijl ook is, draag het met trots. Mensen zouden wat meer boven het maaiveld uit moeten durven steken.’
Dat laatste durft Inge duidelijk wel. Na haar deelname aan het televisieprogramma nam ze er nog een tattoo bij, een afbeelding van haarzelf met een taart in de hand, met daaronder de tekst ‘Heel Holland Bakt.’ Hij prijkt pontificaal op haar onderarm. ‘Ik houd van tattoos. Mijn man heeft ze ook, maar vindt die van mij wel heel groot.’ Weer een harde lach. Ze laat haar linkerarm en -schouder zien, waar een enorme tattoo met rozen op prijkt. ‘Hier had ik mijn eerste, een paardenkop. Die was best mooi, maar ik heb hem meer dan 30 jaar geleden laten zetten, dus hij was inmiddels wat uitgerekt. Dus heb ik hem laten laseren en deze erop laten zetten. Ik zou er nog best meer willen hoor. Of een sleeve. Prachtig vind ik dat.’
Deelname aan het programma heeft Inge geen windeieren gelegd. Binnenkort starten er een aantal door Inge gegeven cursussen bij Buiters Bakboerderij. ‘Die ideeën ontstonden al heel snel. En er staat nog veel meer op stapel, maar ik mag daar nog niet over praten. Oh en ik ga een boek schrijven. Dat wordt een bakboek op de Inge-manier. Ik ga dus niet alleen recepten opschrijven, maar geef er mijn heel eigen draai aan. Dat deed ik ook al voor de tv, dan moesten we onze recepten doorgeven, dat kwam dan later online te staan. Ik gaf daar ook altijd een leuke, grappig twist aan door er wat bij te schrijven. Dat werd dan weggehaald. Maar dit wordt mijn eigen boek en dan mag ik schrijven wat ik wil. Ik ben dus ook bezig met een cursus fotografie, dan kan ik mijn eigen baksels op de foto zetten. Want voedsel fotograferen is een heel andere tak van sport.’ Er komen veel klussen Inge’s kant op. Presenteren, cursussen geven, deelnames aan tv-programma’s… Grote kans dat onze wereldberoemde Noordenvelder nog een stuk wereldberoemder wordt!


|

UIT DE KRANT

Lees ook