Noordenvelders; Sieger Zoutman

Sieger Zoutman. Vlotte babbel, de nodige humor en een echte levensgenieter. Het is een te korte beschrijving van de in Nuis geboren Nietapper. Men kent hem als de mede-initiator van dorpsquiz LES  (inmiddels is hij bezig met de derde editie) en als oud-voorzitter van toneelvereniging Atovero. Bovenal is Sieger een leuke gesprekspartner, waarbij een lach telkens op de loer ligt. ‘Het leven is al serieus genoeg’, zegt hij daar zelf over.

Het is nog vroeg als Sieger plaats neemt in één van de sta op stoelen van Zorgplaza. Hij werkt er nu twee jaar, heeft het goed naar zijn zin. Vooral het sociale aspect bevalt hem. Een praatje maken is Sieger wel toevertrouwd. Ooit begon hij als groenteboer in Roden, later is hij onder andere nog pottenbakker geweest, werkte hij als verkoper voor een houthandel en was hij hospik voor de luchtmacht. ‘Maar ik ben niet iemand die met zijn handen aan het bed moet zitten’, zegt Sieger.

Een makkelijke prater dus. Dat komt goed uit als je in de sales werkt. Maar volgens Sieger zelf was hij niet altijd zo. ‘Ik was vroeger eerder bleu’, zegt hij. ‘Wanneer dat dan veranderd is, zou ik niet durven zeggen. Ik ben iemand die op feestjes eerst rustig aan in de hoek zit, maar als ik een microfoon krijg, dan word ik losser. Ik houd best van aandacht, dat is zo.’

Dat komt misschien ook door zijn hobby als toneelspeler. ‘Ik ben met toneel begonnen bij NOZWZ op de Nietap. Later ging ik kijken bij ATOVERO. Goh, dacht ik, dit is best leuk. Toen ze dat hoorden werd ik geconfisqueerd en niet lang daarna ben ik voorzitter van de vereniging geworden. Inmiddels ben ik dat niet meer, maar ATOVERO is nog steeds een bloeiende vereniging. We gaan ook weer beginnen met repetities. Dat kan gelukkig weer. Op zondag 28 februari en zaterdag 6 maart hebben we de uitvoeringen. Als dat tegen die tijd weer kan natuurlijk.’

Sieger was ook degene die het Toneelplatform Noordenveld-Westerkwartier oprichtte. ‘Daarin wordt onderling overleg gevoerd, om elkaar te kunnen helpen en versterken. Dan gaat het bijvoorbeeld over het lenen van rekwisieten, maar ook over het voorkomen van doublures. Niet dat een toneelvereniging hetzelfde stuk speelt als een andere vereniging. Soms is dat best nog een klus. In Westerkwartier en Noordenveld hebben we liefst 47 toneelverenigingen.’

Toneel is voor Sieger een mooie uitlaatklep en bovendien een prachtige kans om zich voor iemand anders uit te geven. ‘Niet dat ik niet graag Sieger ben. Nee hoor, ik vind het heerlijk om Sieger te zijn. Maar het is gewoon leuk om je eens anders voor te doen. Dat maakt toneel zo leuk.’

Als het aan hem zelf ligt, slaat gezelligheid altijd de klok. In die hoedanigheid lijkt het hem mooi om een Zeskamp  in Roden te gaan organiseren. ‘Samen met Volksvermaken bijvoorbeeld. En dan op het evenemententerrein allerlei teams het tegen elkaar op laten nemen. Ik denk dat we dat missen in Roden.’

Maar serieus is Sieger ook. Als het over het coronavirus gaat bijvoorbeeld. ‘Ik neem dat zeker niet te licht op’, zegt hij. ‘Zelf ben ik al twee keer getest en ik ben voorzichtig met bezoek aan mijn ouders. Ook op de werkvloer heb je er mee te maken. Iedereen die hier komt, valt in de risicogroep. Ouderen doen er zelf soms luchtiger over, vooral omdat je niet echt weet welk gevaar er nu dreigt. De wereld heeft sinds corona geen andere kleur gekregen ofzo. Maar het is iets om voor op te passen.’ Van organisaties als Viruswaanzin moet Sieger dan ook niks weten. ‘Ik ga altijd het gesprek aan, sta open voor andermans mening. Maar bij de écht extreme gevallen, hoop ik dat zij een formulier ondertekenen waarop staat dat ze niet in het ziekenhuis geholpen willen worden, als ze corona krijgen.’

En dan zijn er dus nog de dorpsquizzen. ‘Het idee heb ik ordinair gejat uit Brabant. Ik zat te kijken naar vragen en kwam dit tegen. Hé, dacht ik, dat is nou leuk. Zo is het balletje gaan rollen. Wat ik zo leuk vind, is dat je mensen die altijd de controle hebben, compleet de weg kwijt ziet raken. Zo hoorde ik eens van iemand dat ze nooit meer mee zou doen, omdat ze op deze manier geen vrienden meer over zou houden. Een opmerking met een knipoog natuurlijk, maar daar doe je het wel voor en inmiddels is ze een gewaardeerd lid van de organisatie’

Over LES 3 kan Sieger kort zijn. ‘We gaan grenzen over’, zegt hij onheilspellend. ‘En ik wil graag de groeten doen aan Bert!’ De quiz is allang begonnen…