Noren huren gevangenis Norgerhaven in Veenhuizen

image

Langgestraften voelen zich ‘thuis’ in Veenhuizen

VEENHUIZEN – Fred Teeven maakte vorige week per brief bekend dat gevangenis Norgerhaven in Veenhuizen aan Noorwegen wordt verhuurd. Dat land zal, als de contracten opgesteld zijn, 242 gevangenen in Veenhuizen plaatsen. Dat zal ergens in de zomermaanden plaatsvinden. In Noorwegen zelf is geen ruimte meer. Maar komen er wel Noren? Of gaat het om buitenlandse gevangenen die in Noorwegen vastzitten? Bovendien zijn de huidige ‘bewoners’ van Norgerhaven boos. Achttien gevangenen- langgestraften en ‘levenslangers’- weigeren plaats te maken, al hebben ze waarschijnlijk niet heel veel te willen. Zij voelen zich thuis in Norgerhaven.

Er wonen straks nogal wat nationaliteiten in Veenhuizen, waar de leegstaande gevangenis al maanden plaats biedt aan met name mensen uit Eritrea, die vanwege het gevaar daar gevlucht zijn. Daar komen straks dus nog eens 242 Noren bij. Een gemêleerd gezelschap in elk geval. De buitenlanders zijn straks – al hoewel niet allemaal zichtbaar- duidelijk in de meerderheid in het dorp. De huidige bewoners van Norgerhaven hebben het niet voor niets goed naar hun zin. Om het voor de gedetineerden wat prettiger te maken, wordt getracht er een huiselijke sfeer te creëren. Met een eigen keuken en bijvoorbeeld een huisdier. Dergelijke faciliteiten zijn nergens anders in Nederland, zeker niet voor mensen die langer dan tien jaar moeten zitten. De achttien bewoners spannen zelfs een kort geding aan tegen de Nederlandse Staat. De zaak komt eind februari voor. De huidige bewoners willen blijven of een vergelijkbare plek elders, met hetzelfde personeel. Woordvoerder namens de gedetineerden is Judith Serrarens, die vaker de belangen van gedetineerden behartigt. Zij is net hogelijk verbaasd dat de Noren uitgerekend naar Norgerhaven in Veenhuizen komen, een gevangenis die dus goed bezet is. En dat terwijl gevangenissen in Scheveningen en Schiphol ruimte zat hebben.

Overigens is het voor vrijwel alle partijen nog steeds een vraag welke groep gedetineerden nou precies naar Veenhuizen komt. Zeker is dat er een huurovereenkomst tussen Noorwegen en Nederland is en dat er precies 242 mensen naar Veenhuizen komen, goed overigens voor werkgelegenheid voor tientallen mensen Er gaan geruchten dat het vooral om mensen gaat die geen band met Noorwegen hebben, maar slechts in dat land veroordeeld zijn.