‘Nu heb ik je. Dit is mishandeling’

    Politie loopt wel erg hard van stapel bij aanhouding verkeersregelaar

    NIEUW RODEN – En dan zit je zomaar in een politieauto. Voel je je een crimineel zonder rechten. Het overkwam een vrijwilliger van het Wielercomité Nieuw Roden, vorige week maandag. Ofwel: de politie liep wel erg hard van stapel en oordeelde zonder getuigen te ondervragen. De 74-jarige supervrijwilliger blijft nu met een enorme kater achter.
    Ondertussen klom het Wielercomité Nieuw Roden in de pen en legt uit wat er nou precies gebeurde. De gecertificeerde verkeersregelaar voerde zijn functie uit, namelijk het niet doorlaten van verkeer in verband met een wielerwedstrijd. Een drietal bij elkaar horende automobilisten wenste hier echter geen gehoor aan te geven. Gedurende langere tijd werd de verkeersregelaar op provocerende en dreigende toon onder druk gezet om hen door te laten. Deze wenste hier niet aan toe te geven en wees hen op de omleidingsroute of desnoods contact op te nemen met het organiserende comité. Daarna werd de verkeersregelaar om zijn naam gevraagd. De heren wilden hem namelijk aansprakelijk stellen voor ‘eventuele financiële schade’. De verkeersregelaar liet weten dit niet relevant te vinden. Hij maakte immers onderdeel uit van het organisatiecomité. Vervolgens kwam één van de manen op provocerende wijze met een notitieblok naar de verkeersregelaar toe. Hij eiste nogmaals zijn naam en begon aan de hekken te trekken, waarop de verkeersregelaar het notitieblokje uit de handen van de man sloeg. Het ‘slachtoffer’ reageerde met ‘nu heb ik je. Dit is mishandeling’.
    Op provocerende wijze maakte de man een foto van zijn hand- waar blijkbaar spontaan een blauwe plek verscheen- en ging daarna op opzichtige wijze bellen, zodat iedereen dit kon zien. Later bleek dat hij de politie belde. De politie verscheen en ging in gesprek met de drie automobilisten. Daarna werd de verkeersregelaar gevraagd mee te lopen naar de auto, in de veronderstelling een paar vragen te moeten beantwoorden. Bij de auto werd de man meteen gearresteerd. Hij mocht verder ook geen verklaring afleggen. Ook onafhankelijke getuigen werden niet gehoord. Omstanders gaven dit nog aan, maar daar werd in eerste instantie geen gehoor aan gegeven. Na lang aandringen werden er toch een paar omstanders gehoord. Hier werd verder niets mee gedaan en tot ontzetting van de aanwezige toeschouwers werd de verkeersregelaar afgevoerd voor verhoor. Het organisatiecomité werd door de politie niet in kennis gesteld van het feit dat een verkeersregelaar in functie meegenomen werd naar het bureau. Hierdoor leef het kruispunt onbeheerd achter. Ook de familie van de man werd niet ingelicht. Het organisatiecomité heeft na afloop direct contact opgenomen met de politie. De verkeersregelaar is opnieuw in gesprek geweest met de politie en de Officieer van Justitie heeft besloten dat hij niet vervolgd zal worden. De impact van dit voorval is voor de verkeersregelaar en zijn familie enorm. Hij handelde conform de richtlijnen, maar blijft met een enorme kater achter. Hij werd simpelweg en zonder reden als een crimineel behandeld.