‘Nu ik weet dat het goed gaat kan ik het hospice met een gerust hart los laten’

Afbeelding
actueel

Hospice Vredeborgh verrijkt met uniek beeld


LEEK – In de tuin van Hospice Vredeborgh prijkt sinds donderdag een prachtig beeld. Dankzij de kerk van de protestantse gemeente Leek (PGLO), want die wist het geld bij elkaar te krijgen met een collecte tijdens een speciale kerkdienst in de Hoeksteen. Het laatste beetje werd aangevuld door het diaconie. Een prachtig gebaar, vindt oud-voorzitter en initiatiefneemster van het hospice Marijke Pots. Zij onthulde het beeld samen met Thea Bouius, diaken van de kerk. Met de onthulling sluit Pots haar tijd bij het hospice officieel af. “Nu ik weet dat het weer goed gaat, kan ik het hospice met een gerust hart los laten.”


Een beeld, gemaakt door een kunstenaar uit Zimbabwe. Het symboliseert verbondenheid en gedragen worden, omarmd door liefde. Dat staat ook symbool voor het hospice, waar mensen de laatste fase van hun leven doorbrengen in een prettige, huiselijke omgeving. Thea Bouius ziet gedragenheid ook als link naar de vrijwilligers van het hospice. Zij ‘dragen’ de bewoners met hun liefdevolle zorg op handen. “Binnen het bestuur hebben we vaak gezegd: ‘een beeld in de tuin zou mooi zijn’”, begint Marijke Pots, die jaren geleden het initiatief nam om een hospice te starten in Leek. Terminaal zieke mensen uit de omgeving van Westerkwartier en Noordenveld moesten voor die tijd,  als thuis blijven niet tot de mogelijkheden behoorde, uitwijken naar Groningen, Assen of Drachten. Dat vond Pots niet kunnen. Zieke mensen moesten in hun eigen omgeving kunnen sterven vond ze. Dat kreeg ze samen met het toenmalige bestuur en vele vrijwilligers voor elkaar. Het hospice werd een feit. Toch kwam het bijna-thuis-huis vorig jaar in zwaar weer terecht. De Buurtzuster, die de thuiszorg binnen het hospice voor haar rekening nam, werd failliet verklaard. Iets waar Pots zich nog woest over kan maken. Ze voelt zich besodemieterd door de thuiszorgorganisatie die beschuldigd wordt van wanbeleid en zelfverrijking. “Daar ben ik ongelofelijk kwaad over. En diep teleurgesteld. Die periode is gelukkig achter de rug nu. De thuiszorg wordt nu geregeld door Beter Thuis Wonen (BTW) en Humanitas, beide professionele organisaties. Voor mij is de onthulling van het beeld een mooie periode om af te sluiten. Nu ik weet dat het weer goed gaat, kan ik het hospice met een gerust hart los laten.”


Bij het bestuur van Hospice Vredeborgh heeft inmiddels een wisseling van de wacht opgetreden. Oud-huisarts Jan Schipper is voorzitter, Eppie Bakker (voorheen in de bouwcommissie van het hospice)neemt het penningmeesterschap op zich, Ina Mulder is secretaris en Ingrid Ditmar Janssen (voorheen haptotherapeut in Leek) heeft als bestuurslid de nodige ervaring in de palliatieve zorg. In de korte tijd dat zij in het bestuur zit en inmiddels al een aantal overleggen heeft bijgewoond zegt ze ‘onder de indruk te zijn’ van de professionaliteit van de verpleegkundigen en de vrijwilligers van het hospice. “We hebben nu 48 vrijwilligers. We zouden er graag meer bij willen hebben. Ervaring is niet per se nodig, vrijwilligers leiden we op middels cursussen.”

UIT DE KRANT