“Nu laten we zien wat we in huis hebben”

Zuidhorn KLeine Piraat-3

Activiteitenweek muziekschool met Zuid-Amerikaans tintje

 

WESTERKWARTIER – ‘Fiesta Latina’ is het thema van de activiteitenweek van Muziekschool Kunstbedrijven Westerkwartier. Tijdens de week zijn er tal van optredens waarbij leerlingen en docenten laten zien wat ze in huis hebben. Blazers, strijkers en toetsenisten, iedereen zet zijn beste beentje voor, alles voorzien van een Zuid-Amerikaans tintje. “We willen tijdens deze week laten zien met hoeveel plezier we muziek maken en wat er allemaal mogelijk is. Het is echt een soort visitekaartje”, vertelt Gerrie Jonker, docente aan de muziekschool.
Leerlingen van de muziekschool in Marum, Leek en Zuidhorn geven vanaf dinsdag 24 juni tot 27 juni verschillende optredens. “Dit jaar is gekozen voor een Zuid-Amerikaans thema. Dat sluit mooi aan bij het nadere Wereldkampioenschap voetbal”, legt Gerrie uit. “Een heel fris thema, maar ook uitdagend. Het is hele ritmische muziek en voor de blazers is het ook niet makkelijk, maar het is zeker leuk om je grenzen eens te verleggen.”
Zoals gebruikelijk komen er ook dit jaar weer een aantal bekende muzikanten meespelen. Zo komt Allard Buwalda, saxofonist bij onder meer het orkest Cor Bakker en Paul de Leeuw, naar Zuidhorn. Hij treedt op en geeft een workshop improvisatie. Izaline Callister, afkomstig uit Curaçao en tegenwoordig woonachtig in Groningen, komt zingen met het muziekschoolorkest en –combo. In Marum zullen de muziekschoolensembles een concert geven in de ontmoetingskerk op donderdag 26 juni, met verschillende Zuid-Amerikaanse muziek. In de N.H. kerk in Midwolde wordt een presentatie Lichte Muziekensembles en JEMband geven onder leiding van bassist Bert van Erk.
Er is dus van alles te doen tijdens de activiteitenweek. Afgelopen weken hebben bijna alle leerlingen van basisscholen in het Westerkwartier al kennis gemaakt met de Muziekschool tijdens de uitvoering van ‘De kleine Kapitein, Vrijbuiter in Muziek’, zie foto. Het is een sfeervolle muziektheatervoorstelling, verzorgd door docenten van de muziekschool. Een basisschoolleerkracht die de voorstelling bezoekt met zijn jonge kinderen: ‘Ik volg de muziekschoolvoorstellingen al een paar jaar met mijn school, ze worden elk jaar mooier!’
Gerrie: “We zijn blij met alle positieve reacties op het muziektheater de Kleine Kapitein, naar het kinderboek van Paul Biegel. Maar het belangrijkste doel is dat de voorstelling kinderen nieuwsgierig en enthousiast maakt naar de muziekinstrumenten, die de sfeer van de voorstelling bepalen. Die nieuwsgierigheid blijkt op de aansluitende instrumentenmarkt: de aspirant-leerlingen maken kennis met de saxofoon, viool, harp, piano en drums.” Muziekschool Kunstbedrijven Westerkwartier ontwikkelde speciaal voor alle basisscholen in Leek, Marum en Zuidhorn de voorstelling de Kleine Kapitein. Scholen hebben zich van te voren opgegeven en kregen een bijbehorende introductieles. Zo’n 1100 leerlingen van twintig basisscholen in het Westerkwartier hebben de voorstelling gezien.
Kijk voor het complete programma van de activiteitenweek Fiesta Latina op www.kunst-bedrijven.nl. De toegang van alle voorstellingen is gratis.