‘Nul op de Meter’ voor 33 woningen in Roden

RODEN – Woonborg gaat 33 rijwoningen renoveren naar energieneutrale NOM-woningen. NOM staat voor Nul op de Meter en houdt in dat een woning gedurende een jaar net zoveel energie produceert als verbruikt. De energie voor deze woningen wordt opgewekt met zonnepanelen en middels een waterpomp omgezet naar warmtapwater en verwarming. Bouwgroep Dijkstra Draisma gaat het project namens Woonborg uitvoeren. In september wordt er een start gemaakt met de eerste woning.

Voordat de bouwwerkzaamheden starten, wordt een woning ingericht als modelwoning. De huurders van de renovatiewoningen aan Hoppad, Klimoppad, De Hop en Ceintuurbaan Noord kunnen zich daar laten informeren over bijvoorbeeld de nieuwe installaties en gebruikte materialen. Na de renovatie hebben de 33 woningen in de Bomenbuurt een geïsoleerde gevel met nieuwe kozijnen, een nieuw geïsoleerd dak bedekt met zonnepanelen, een gebalanceerd ventilatiesysteem en een voorraadboiler en warmtepomp voor warm water en verwarming. De cv-ketel en de gasaansluiting worden weggehaald en waar nodig worden keukens, badkamers en toiletten vervangen.

Het project gaat 3 miljoen kosten, die Woonborg terug wil verdienen door een Energieprestatievergoeding (EPV) door te berekenen aan de huurders van de woningen. Dit houdt in dat huurders een gedeelte van de energielasten straks rechtstreeks aan de woningcorporatie betalen. Woonborg berekent € 1 per m2 en garandeert huurders dat ze niet meer woonlasten gaan betalen dan voor de renovatie. De EPV wordt in rekening gebracht als het project is afgerond. Voor de overige woningverbetering vraagt Woonborg geen huurverhoging. Het project moet in april 2017 gereed zijn. Op de foto schudden Esther Borstlap, directeur van Woonborg en Biense Dijkstra, directeur van Dijkstra Draisma elkaar de hand na het ondertekenen van het contract.