‘Nummer één van de wereld, dát is mijn droom’

|
| Foto: |
Sport

Anne Kamminga strijdt over vier weken om wereldtitel Muay-Thai in Bangkok

RODEN – Tien keer Nederlands kampioen, viervoudig Europees kampioen, tweevoudig wereldkampioen, vijf keer Duits kampioen en tweede op de wereldranglijst kickboksen en Muay-Thai. Zo. Dat u het even weet. Dit is het niet onverdienstelijke cv van de 16-jarige Anne Kamminga. Samen met haar coach Hans Tauran maakt ze zich op voor het grote toernooi om de wereldtitel over vier weken in Bangkok. “Anne is een heel rustig en bescheiden meisje. Maar in de ring verandert ze in een beest.”

Hoewel bij veel mensen bij het horen van het woord ‘kickboksen’ al snel het stereotype beeld van agressie en geweld opkomt, is dat bij de vechtsportschool van Hans Tauran uit den boze. Respect voor elkaar. Dáár draait het om. Hij hecht grote waarde aan normen en waarden. En ben je dat niet van plan, ben je op de trainingen van Tauran niet welkom. Hij benadert al zijn pupillen vanuit rust. Niks ophitsen. Gewoon lekker kletsen over koetjes en kalfjes. Dat is waarom Anne ook zo graag bij Tauran traint. “Natuurlijk ben ik zenuwachtig. Maar Hans vangt me op, geeft mij vertrouwen. Of de adrenaline door mijn lijf giert in de ring? Zeker. Iedereen komt in een soort overlevingsmodus terecht in zo’n situatie. Maar als de adrenaline het over gaat nemen, ga je niet goed vechten. Het is juist de bedoeling dat je dat onder controle houdt. “Op het moment dat ik haar handen inbindt, komen de gesprekken los”, vult Hans aan. “Ik geef haar vertrouwen en blijf altijd rustig. Dat is Anne ook. Rustig en bescheiden. Maar eenmaal in de ring, verandert ze in een beest.”

De komende vier weken stort Anne zich volledig op haar voorbereiding op het wereldkampioenschap Muay-Thai in Thailand. En dat verreist een behoorlijke portie discipline. Om kwart voor zes staat ze op om daarna te trainen. 5 kilometer interval, 12 minuten buiksessies, schaduwboksen en touwtjespringen. En dan traint ze dagelijks nog zo’n 1.5 à 2 uur met haar coach. 6 dagen per week. Zondag is een rustdag. En o ja, ze mag geen grammetje aankomen. Anne vecht namelijk in de categorie min 60. Tussen iedere klasse zit 3 kilo. Dat betekent dat ze altijd tussen de 57 en de 60 kilo moet blijven. “Weeg je 200 gram te zwaar, ben je gediskwalificeerd. Maar dat lukt prima hoor. Ik eet gezond en mijdt suikers en vettigheden.”

Hoewel Muay-Thai in de eerste instantie lijkt op kickboksen, zijn er toch wezenlijke verschillen. Zo gebruik je in tegenstelling tot kickboksen je ellebogen, beweeg je knieën naar het hoofd en wordt er geclinched (je tegenstander beetpakken bij nek en rug en wegzetten door een knie of elleboog in z’n lijf te duwen). Om te laten zien hoe dat in z’n werk gaat, daagt Hans Anne uit voor een flink potje Muay-Thai. En dat liegt er niet om. De klappen zijn hard en volgen ongelofelijk snel op elkaar. Bijzonder is het om te zien dat zo’n fragiel 16 jarig meisje van amper 60 kilo gewaagd is aan een behoorlijk gespierde volwassen vent. Elf augustus vliegt Anne samen met Hans en enkele andere leen van het Nederlands team die ook getraind worden door Tauran naar Bangkok. Op 13 augustus is de weging en, als het goed is, staat Anne op 14 augustus in de ring. De ene dag een wedstrijd, de andere dag een rustdag die ze gebruikt om te trainen. “Ik hoop mijn droom te verwezenlijken: nummer één van de wereld.” Anne is dringend op zoek naar sponsoren die haar een warm hart toe dragen. Het niet goedkope tripje, een slordige 4000 euro, moet ze zelf ophoesten. En dat valt niet mee als student van het Zernike College. Wie haar wil steunen mag een mailtje sturen naar Hans Tauran: info@kbteamroden.nl

|

UIT DE KRANT