‘Of je hoort: ‘je bent niet goed genoeg’, of je hoort niks. Mag je gewoon blijven spelen’

Leek Inger Wieringa

Leekster Inger Wieringa naar WK honkbal in Japan

LEEK – Inger Wieringa (19) vertrekt op 27 augustus naar Fukuoka in Japan. Ze is geselecteerd voor het Nederlands dameshonkbalteam dat mee doet aan de wereldkampioenschappen van 3 tot en met 11 september in Zuid-Korea. Daar neemt ze het op tegen honkbalteams uit landen als Amerika, Australië, Canada en Japan. “Die landen zijn ongelofelijk goed. Spelen allemaal in de betaalde honkbal-league. Wij niet, want hier wordt dameshonkbal niet ondersteund door de Koninklijke Nederlandse Baseball en Softball Bond (KNBSB). Maar ons plan is 5e te worden op het WK. Daar gaan we voor!”

Vanaf haar 8e speelt Inger al honkbal. Begonnen bij de pupillen van de Knights in Leek. Per toeval eigenlijk. Haar broer Niels speelde er al, en het leek vader Wim Jan Wieringa wel makkelijk dat z’n dochter bij dezelfde club speelde. “Aanvankelijk wilde Inger paardrijden”, vertelt pa Wieringa in het clubhuis van de Knights. “Maar al ben ik boerenzoon, met paarden heb ik helemaal niets”, lacht Wieringa die onderhand zelf, samen met zijn vrouw Corine, tot de inventaris van de club behoort. Hij coördineerde de bouw van het nieuwe clubhuis en de aanleg van de velden op het Rodenburgcomplex, bemoeit zich met sponsoring, zet allerlei acties op touw en fungeert als cement tussen de vele vrijwilligers. Dat mag best eens gezegd. Maar nu even over de honkbalkwaliteiten van dochter Inger. Dat ze nog steeds honkbalt heeft ze volledig te danken aan Willi Janssen, vertelt Inger. “Na twee jaar wilde ik eigenlijk wel stoppen. Zo goed ging het helemaal niet. Willi heeft me er doorheen gesleurd. Leren stoten en slaan. Met slaan had ik best wat moeite. Vond het spannend. Maar door veel oefenen en coaching van Willi lukte het om het een beetje onder de knie te krijgen.” Sterker nog, Inger ontwikkelde zich tot vrouwelijk honkbaltalent. Werd in 2006 uitgeroepen tot Most Valuable Player (MVP) van de hele club. Daarna werd ze nog een aantal keren MVP van haar eigen team.

Toen vorig jaar april het nieuwe honkbalveld van de Knights officieel geopend werd, speelde Inger met het heren 1-2 team een oefenwedstrijd tegen het Nederlands damesteam. Het werd haar eerste contact met de Nederlandse honkbalvrouwen. “Ik speelde best een goede wedstrijd. Maar wilde ook wel eens meedoen met het Nederlands team. Dus nam ik contact op met de coachingstaff. Zei hen dat ik graag een keer mee wilde spelen. ‘Mail maar wanneer je kunt’, was het antwoord. Zo is het begonnen. Omdat er zo weinig dames zijn die honkballen, geven ze iedereen een kans. Na die wedstrijd konden er twee dingen gebeuren. Of je hoort: ‘sorry, je bent niet goed genoeg’ of je hoort helemaal niets. Dan gaan ze ervan uit dat je gewoon komt spelen. En dat laatste gebeurde.” Inmiddels woont Inger in Utrecht. Studeert er Algemene Sociale Wetenschappen. Ze speelt –als enige vrouw- 3e klasse bij Heren 2 van de The Wombats in De Bilt. Naast de trainingen en wedstrijden met haar eigen team, traint ze één keer per week met het Nederlands team. Onder leiding van coach Eddie Dix, oud-speler van het Nederlands herenteam. En sinds april speelt ze elke week met 35 meiden een oefenwedstrijd ter voorbereiding op het wereldkampioenschap. Per toerbeurt op de velden van verschillende honkbalclubs. “De meiden komen overal vandaan. We hebben geen eigen plek. Daarom hebben we afgesproken dat we iedere week bij een club van een speler een wedstrijd houden. Een soort clubtour. Al met al honkballen we 4 keer per week.”

In mei hoorde Inger dat ze geselecteerd is om mee te gaan naar het WK in Japan. Samen met 19 andere meiden. “Ieder team mag 20 spelers meenemen. Het was heel spannend wie er door zou gaan. Het ging tussen mij en een andere dame uit het team. Uiteindelijk ben ik het geworden!” De meiden zijn van plan 5e te worden op het WK. “Een eerste plek zit er sowieso niet in”, vertelt Inger die zelf op het 1e en 2e honk speelt. “Er doen in totaal 12 landen mee. Japan, Amerika, Australië en Canada eindigen vrijwel zeker boven ons. Die landen spelen allemaal in de betaalde honkbal-league. Wij worden wel erkend door de KNBSB maar niet ondersteund. Dat betekent dat we alles zelf moeten financieren. Of ik zenuwachtig ben? Nee, helemaal niet! Ik heb er ongelofelijk veel zin in! We vliegen op 27 augustus naar Fukuoka, waar we eerst een trainingskamp hebben. Daarna vertrekken we per boot naar Pusan in Zuid-Korea. Op 3 september begint het WK dat duurt tot 11 september.” Inger probeert tussen alle trainingen door, speciaal voor de Krant nog even verslag te doen van haar ervaringen in Japan en Zuid-Korea. Inger steunen? Ze is dolgelukkig met iedere bijdrage! Donaties kunnen gestort worden op NL88RBRB8812228259 ten name van I.M. Wieringa.