Olieslaan in Rowol

Het vuister

RODERWOLDE – Als bijproduct van de lijnolie van Woldzigt werden vroeger lijnkoeken voor het vee verkocht. Er is zelfs een tijd geweest dat de veekoek de belangrijkste bron van inkomsten was. Van de olie verkoop kon de molenaar bestaan, maar de echte winst kwam van de veekoeken.
Af en toe komen er nog mensen in de molen, die zich van vroeger herinneren dat hun vader deze koeken aan de koeien voerde. Voor het vee echt een lekkernij.  Tegenwoordig stampen ze op Olie- en Korenmolen Woldzigt de koeken fijn.
Dat gaat dan wel weer als lijnmeel naar verschillende (hobby)boeren. Ook paarden en pony’s zijn er gek op en het is prima bijvoer. Ze krijgen er onder andere een mooie vacht van. Op zaterdag 4 oktober (dierendag) zijn de vrijwilligers van Olie- en Korenmolen Woldzigt in Roderwolde weer in actie om olie te slaan en dus ook lijnkoeken/lijnmeel te produceren. Van 13:30 tot ongeveer 16:30 uur bent u van harte welkom om dit te bekijken. De vrijwilligers geven graag uitleg bij hun werkzaamheden.