‘Oma’s Geheim’ in Oomkegast

sportlight2 klein

bilderdijkIn the sportlight: Toneelvereniging Willem Bilderdijk

BOERAKKER – Inwoners van het dorpje Boerakker zijn van alle markten thuis. En dus huist er ook een toneelvereniging: Willem Bilderdijk. Zij brengen dit jaar het blijspel ‘Oma’s Geheim’ op de planken. Het publiek kan genieten op vrijdag 26 februari, zaterdag 27 februari en vrijdag 4 maart. Wie op zaterdag 27 februari wil kijken moet snel zijn. Die voorstelling is namelijk bijna uitverkocht. Haast is dus geboden.
Het blijspel ‘Oma’s Geheim’ gaat over Griet, de schoondochter van jantie (Oma Vos) die zich nogal wat zorgen maakt over oma. Oma is zeventig jaar, maar gedraagt zich daarentegen als een jonge meid van achttien. Ze koopt ineens de gekste dingen, wordt lid van een countrydansclub en neemt zwem- en rijles. Griet schrijft daarom een brief aan haar zwager Jan en schoonzuster Toos in Haarlem dat oma lijdt aan desimentatie (dementie) en ze vraagt hen of ze kunnen komen om het er eens over te hebben. Deze brief ligt op tafel, maar als Griet even de deur uit is, leest oma de brief. Vanaf dat moment gaat oma zich gedragen als iemand die in de war is en niet meer alles weet. Alleen Hennie (haar kleindochter) weet dat oma niet echt dement is en een spel speelt.

De toneelvereniging in Boerakker heet dus Willem Bilderdijk, een voormalig Nederlands geschiedkundige, taalkundige, dichter en advocaat. De blijvende betekenis van hem voor de Nederlandse cultuur ligt vooral in zijn werk als privaatdocent vaderlandse geschiedenis in Leiden. Hier verzamelde hij een groep jonge mannen om zich heen die later belangrijk zijn geweest in het zogenoemde Réveil, een internationale opleving in de christelijke wereld aan het begin van de negentiende eeuw. Bilderdijk kan als de geestelijke vader van het Nederlands Réveil worden aangemerkt. Mede door zijn toedoen werd de overheersing van het Liberalisme gebroken en volgens sommigen was hij een van de erflaters van onze beschaving.

Humor is bij Toneelvereniging Willem Bilderdijk bijzonder belangrijk. Wordt er door de leescommissie niet gelachen, dan wordt het stuk meteen afgeschreven. Soms zelfs na één bladzijde. Toneelvereniging Willem Bilderdijk werd in 1931 opgericht. De toneelvereniging was oorspronkelijk een resiteervereniging. Er werden gedichten voorgedragen waaronder die van de bekende dichter Willem Bilderdijk. Pas in 2006 werd de resiteervereniging omgezet in Toneelvereniging Willem Bilderdijk. De eerste bijdrage in 1931 was overigens van H. van der Velde met een gedicht getiteld ‘Jopies Verlegenheid’. Tot begin jaren zestig werd geresiteerd. De onderwerpen kwamen niet zelden uit de Bijbel.

Sinds vorig jaar staat toneelvereniging Willem Bilderdijk onder leiding van voorzitter Piet Buist. De ondernemers is een naam in de muziek en toneelwereld. Hij maakte bijvoorbeeld samen met de ook al bekende verhalenverteller Geert Zijlstra een lied. Ook werkte hij mee aan SWET. Buist begon zijn muzikale talenten te ontplooien op de blokfluit en later speelde hij tuba, maakte hij onderdeel uit van de fanfare en was lid van de drumband. Daarna speelde hij gitaar en richtte een band op. Buist past bij toneeldorp Boerakker. Toneel is en blijft daar namelijk ongekend populair en ook nu zal Oomkegast ongetwijfeld weer vol zitten. Gemiddeld komen per voorstelling tussen de 150 en 170 mensen een kijkje nemen. Dat is veel voor een relatief klein dorp als Boerakker.

Oma’s Geheim’ is een leuk blijspel, vol hilariteit en met een zeer verrassende afloop. Kaarten voor het toneelstuk zijn te reserveren bij Alida van der Veen via 0594-549651. Ze kosten zes euro voor volwassenen en vier euro voor basisschoolleerlingen. De zaal is op alle avonden geopend vanaf 19.00 uur en de voorstellingen beginnen telkens om 20.00 uur.
Toneelvereniging Willem Bilderdijk
Opgericht: 1931
Voorzitter: Piet Buist
Blijspel: ‘Oma’s Geheim’
Speeldata: 26, 27 februari en 4 maart
Locatie: Oomkegast (20.00 uur)
Kaarten: Alida van der Veen: 0594-549651