‘Oma Tolbert’ weer even Borgvrouwe

LEEK – Een bijzonder bezoek eerder deze week op Nienoord: na ongeveer 65 jaar kwam een van de Borgvrouwen terug op Nienoord. Geen telg van een aristocratische familie, maar de moeder van een gezin met vijf kinderen dat na de Tweede Wereldoorlog huisvesting zocht: mevrouw van Wijk. Liefdevol ‘Oma Tolbert’ genoemd. De oorlog was voorbij, maar thuis waren spanningen. De woningnood was hoog maar op de Borg stonden kamers leeg. De familie kwam tussen andere gezinnen terecht op een van de balkonkamers aan de grachtzijde, op de eerste verdieping: “Zo groot, dat je er met paard en wagen om de tafel kon!” De zolders waren met schotten opgesplitst in slaapkamers.

Beneden in de Ridderzaal gingen de kinderen naar de kleuterschool. Het 18e-eeuwse houtsnijwerk werd gebruikt als opslagkast. Dat de jongsten mee naar binnen glipten, werd door de vingers gezien. Uit de Balzaal herinnert mevrouw van Wijk zich een natuurmuseum, met ‘opgestopte beesten’ op een verhoging.
Op het Borgterrein stonden de eerste rijtuigen van wat zou uitgroeien tot het Nationaal Rijtuigmuseum.  Toen nieuwbouw gereedkwam, trok de familie daar naar toe. Mevrouw van Wijk: “Ik ben sindsdien nog wel eens langsgefietst, maar had niet gedacht ooit in het kasteel terug te keren. Ik heb nog nooit zoveel kamers bezocht als vandaag!” Directeur Geert Pruiksma: “Uit archieven halen we de informatie, maar Oma Tolbert schetst de sfeer van toen: schaarste maar warmte. Heel bijzonder.”  Museum Nienoord is op zoek naar meer informatie over de Borg in de 20e eeuw.