‘Omdat ze het verdienen’

DKT_DKT-p39.pdf - Adobe Acrobat Pro

RODEN – De 14 jarige Romy Frieling uit Roden heeft er wel zin in. Ontbijtjes verzorgen voor mantelzorgers die het verdienen. Praktijkschool De Esborg uit Roden gaat deze ontbijtservice met haar leerlingen op maandag 24 november klaren.

Voor Romy Frieling is mantelzorg geen onbekend begrip. ‘Mijn opa was ook ernstig ziek en daar gingen wij vaak heen. Ik ook, om bijvoorbeeld koffie te zetten voor hem, want dat kon hij niet meer. Dat vond hij dan aardig van mij.’ Al enkele jaren achtereen verzorgen de leerlingen van De Esborg de ontbijtservice in de Maand van de Mantelzorg. Docent Jan van der Tuin vindt het belangrijk dat de school mee doet aan dit soort projecten. ‘Je laat zien dat je maatschappelijk actief bent en voor de leerlingen is het een goede ervaring. Zij komen door deze werkzaamheden in aanraking met de maatschappij. Wekelijks organiseren wij ook maatschappelijke stages. Leerlingen zijn bijvoorbeeld actief in dorpshuizen, doen tuintjes bij ouderen en werken in verzorgingshuizen. Burgerschapszin is 1 van de pijlers van de Esborg. Wij zien het als een enorm leerzame ervaring voor onze leerlingen,’ laat Jan van der Tuin weten.

Romy Frieling heeft er in ieder geval reuze zin in. ‘Wij maken de ontbijtjes op school en gaan ze dan samen met leeraren en vrijwilligers bezorgen. Daar heb ik erg veel zin in. Er zijn heel veel mantelzorgers. Dat heb ik gezien op internet. Mantelzorgers doen heel veel werk voor mensen die ziek zijn.’

De coördinatie van de ontbijtservice berust bij Welzijn in Noordenveld. Informatie is te verkrijgen op telefoonnummer 050 317 65 00.